search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:02
MENU CLOSE

Ανάγκη πειστικών προτάσεων

12.09.2013 06:35
oldphotos1111378968467.jpg

Τα αποτελέσματα της πρώτης πολιτικής δημοσκόπησης, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δείχνουν πού βρίσκονται τα «πράγματα» στο ξεκίνημα της νέας πολιτικής περιόδου…

Του Γιώργου Ηλ. Αράπογλου, γενικού διευθυντή της Pulse RC

Τα αποτελέσματα της πρώτης πολιτικής δημοσκόπησης, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δείχνουν πού βρίσκονται τα «πράγματα» στο ξεκίνημα της νέας πολιτικής περιόδου και μας βοηθούν να εκτιμήσουμε πώς θα κινηθούν στο άμεσο μέλλον.

Η δημοσκόπηση «Δείκτες» της εταιρείας μας – η οποία διεξάγεται κάθε δίμηνο για την εφημερίδα «Το Ποντίκι» – κατά τον μήνα Σεπτέμβριο επιβεβαιώνει την αποτύπωση του πολιτικού σκηνικού που είχαμε διακρίνει από τον Ιούλιο:

♦ Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην πρώτη θέση με ευδιάκριτη – αν και όχι μεγάλη – διαφορά από τη δεύτερη Νέα Δημοκρατία.

♦ Διατηρούνται στα – χαμηλότερα από τα εκλογικά – ποσοστά τους η Νέα Δημοκρατία, η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι, σε κάποιον βαθμό, δικαιολογημένη για το κυβερνών κόμμα, το οποίο διατηρεί και κάποιες ελπίδες ανατροπής της. Θα πρέπει όμως να προβληματίσει έντονα τα δύο άλλα μικρότερα κόμματα!

♦ Το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τη συσπείρωσή του, βελτιώνοντας περαιτέρω – αν και όχι σημαντικά – το ποσοστό του. Νέα μικρή αύξηση καταγράφεται στα – ήδη υψηλά σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012 – ποσοστά της Χρυσής Αυγής!

♦ Από τα εκτός Βουλής κόμματα δεν υπερβαίνει κάποιο, σταθερά και ευδιάκριτα, το 1%, αν και δυο – τρία βρίσκονται πολύ κοντά ή γύρω από αυτό το ποσοστό.
Οι υπόλοιποι δείκτες συμπληρώνουν και σε κάποιον βαθμό αιτιολογούν τα παραπάνω:

♦ Ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί την πρώτη θέση στο ερώτημα «καταλληλότερος για πρωθυπουργός» με αξιόλογη – αν και μικρότερη από τον Ιούνιο – διαφορά.

♦  Η οικονομική κατάσταση που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά παραμένει δύσκολη και ίδια με την εικόνα που είχε αποτυπωθεί στον «Δείκτη Προσωπικής Οικονομικής Αδυναμίας» τον Ιούνιο.

♦ Όμως, οι εκτιμήσεις των πολιτών για την πορεία που ακολουθεί η χώρα μας, όπως προκύπτουν από τον «Δείκτη Κατεύθυνσης των Πραγμάτων», είναι χειρότερες. Εντύπωση – αν και αναμενόμενη – προκαλεί η σύγκριση των «σίγουρων» απαντήσεων («Σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση»: 9% – «Σίγουρα σε λανθασμένη»: 42%). Πρόκειται για το συμπέρασμα που θα πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση περισσότερο από κάθε άλλο.

♦  Ίσως ο πρωθυπουργός να είχε αυτόν τον προβληματισμό κατά νου, όταν επιχείρησε να παρουσιάσει μια πιο αισιόδοξη εικόνα με την ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης.

♦  Δεν έπεισε, όμως, παρά μόλις έναν στους πέντε (19%), ενώ οι περισσότεροι (56%) απάντησαν αρνητικά στο σχετικό ερώτημα!

Ούτε λεκτικοί εξωραϊσμοί της κατάστασης και αισιόδοξες εκτιμήσεις από τη μία πλευρά, αλλά ούτε και εύκολες λύσεις και αβάσιμες υποσχέσεις από την άλλη πλευρά, φαίνεται να πείθουν ή να «συγκινούν»! Και αυτό αφορά εξίσου κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενους!


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Επωνυμία εταιρείας: Pulse RC – Σ. Δημητρίου & Σία Ε.Ε.
Εντολέας: Εφημερίδα «Το Ποντίκι».
Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική (enhanced C.A.T.I.), με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη, τυχαία (list-assisted Random Digit Dialing).
Σταθμίσεις: Ως προς φύλο, ηλικία και εκλογική συμπεριφορά.
Χρονικό διάστημα: 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2013.
Μέγεθος δείγματος: 1.214 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου στη χώρα.
Γεωγραφική κάλυψη: Πανελλαδική, με αντιπροσωπευτικό δείγμα ανά περιφέρεια.
Στατιστικό σφάλμα: Το δειγματοληπτικό σφάλμα, με διάστημα βεβαιότητας 95%, κυμαίνεται εντός του διαστήματος +/- 2,8%.
Η PULSE RC είναι μέλος της ESOMAR, του Σ.Ε.Δ.Ε.Α., του συστήματος «Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων» και του μητρώου εταιρειών δημοσκοπήσεων του Ε.Σ.Ρ. και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας τους.
Ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με όλες τις απαντήσεις», ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με Αναγωγή» δεν αποτελούν πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος.
Η «Εξέλιξη» στην «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με όλες τις απαντήσεις» και στην «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με Αναγωγή» περιλαμβάνει δημοσκοπήσεις της ίδια εταιρείας που έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες «Το Ποντίκι», «6 μέρες» και «Εφημερίδα των Συντακτών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:02