search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:44
MENU CLOSE

Θα χάνουν το ΑΦΜ τους όσοι χρωστούν στο Δημόσιο

23.09.2013 05:50
Αφαίρεση ΑΦΜ στους φοροφυγάδες - Media

Δραστικά μέτρα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για να αναγκάσει όσους έχουν οφειλές προς το δημόσιο να περάσουν από το ταμείο της εφορίας.

Δραστικά μέτρα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για να αναγκάσει όσους έχουν οφειλές προς το δημόσιο να περάσουν από το ταμείο της εφορίας. Το μέτρο που επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προβλέπει ουσιαστικά τον αποκλεισμό από την αγορά όσων επιχειρήσεων και επαγγελματιών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.
 
Οι φορολογούμενοι αυτοί θα χάνουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους και ουσιαστικά θα οδηγούνται σε κατάσταση επιθανάτιου ρόγχου. Ο στόχος είναι να εξαναγκάζονται να ρυθμίσουν και να εξοφλούν τα χρέη τους.
 
Ας  δούμε όμως τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Αν μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας χρωστά στο δημόσιο και οι οφειλές του έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες τότε θα χάνει προσωρινά τη φορολογική της ταυτότητα, δηλαδή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει συναλλαγές με κανέναν καθώς δεν θα μπορεί ούτε να εκδώσει αλλά ούτε και να λάβει φορολογικά στοιχεία. Για να μπορέσει και πάλι να επιστρέψει στην αγορά, η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας που χρωστά θα πρέπει να προχωρήσει σε ρύθμιση ή σε εξόφληση του χρέους της. Το μέτρο αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν φόρους που έχουν ήδη παρακρατήσει, όπως είναι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας και ο φόρος εισοδήματος.
 
Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για την αύξηση των δημοσίων εσόδων από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών περιλαμβάνει επίσης:
 
– τη διενέργεια άμεσων κατασχέσεων ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών. Η κατάσχεση θα γίνεται το αργότερο σε 18 ημέρες από την έκδοση του σχετικού κατασχετηρίου.
 
– Ηλεκτρονική δημοσιοποίηση προγραμμάτων πλειστηριασμού ακινήτων των οφειλετών.
 
– Συνεχείς ενοχλήσεις προς τους οφειλέτες με αποστολή SMS, e-mails και τηλεφωνικής επικοινωνίας.
 
– Διαδικασίες εξπρές για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας σε Ελλάδα και εξωτερικό οφειλετών με σημαντικού ύψους ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές.
 
– Επιτάχυνση διαδικασιών συμψηφισμού με ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων παράλληλα με την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ και εισοδήματος.
 
 
Πηγή: capital.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:44