search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:02
MENU CLOSE

Η Στρατηγική του Χίτλερ 1940-1941 Το Βαλκανικό Ζήτημα

17.10.2013 21:00
Η Στρατηγική του Χίτλερ 1940-1941
Το Βαλκανικό Ζήτημα - Media

Το βιβλίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επί πλέον μας αφορά σε ένα μεγάλο του μέρος: αυτό που σχετίζεται με μια καινοφανή ερμηνεία του στρατηγικού σχεδιασμού του Χίτλερ στα Βαλκάνια την πρώτη και καθοριστική χρονιά του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Martin van Creveld
Μετάφραση:
Βαγγέλης Στεριόπουλος
Εκδόσεις: Γκοβόστη, σελ.: 383

Το βιβλίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επί πλέον μας αφορά σε ένα μεγάλο του μέρος: αυτό που σχετίζεται με μια καινοφανή ερμηνεία του στρατηγικού σχεδιασμού του Χίτλερ στα Βαλκάνια την πρώτη και καθοριστική χρονιά του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Έτσι, η υπό έρευνα ιστορική περίοδος ορίζεται από τον Ιούνιο του 1940 έως και τον αντίστοιχο μήνα του 1941. Το βιβλίο εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στη συνολική πολιτική στρατηγική του Χίτλερ και την ειδική που αναφέρεται στη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι ο συγγραφέας παρουσιάζει μια διαφορετική από την επικρατούσα άποψη περί του στρατηγικού σχεδιασμού του Χίτλερ τόσο στο σύνολό του όσο και στο περιφερειακό θέμα στο οποίο εστιάζει την προσοχή του. Σε αυτή του την προσέγγιση υποστηρίζει ότι ο Χίτλερ στην πραγματικότητα, και σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζεται ώς σήμερα, επέδειξε ζωηρότατο ενδιαφέρον για τη Μεσόγειο. Αυτό το θεμελιώνει πάνω στη δυνατότητα που του προσέφερε η Μεσόγειος για να διεξάγει έναν περιφερειακό πόλεμο κατά της Μεγάλης Βρετανίας.
Μάλιστα, σε ό,τι μας αφορά, ισχυρίζεται ότι η επίθεση του Μουσολίνι έγινε με τη συγκατάθεση του Χίτλερ ή τουλάχιστον με τη διακριτική του ανοχή. Επί πλέον σημειώνεται σχετικά με την Ελλάδα ότι μετά τις 30 Νοεμβρίου ο Χίτλερ υπέβαλε μια σειρά ειρηνευτικών προτάσεων προς τη χώρα μας, οι οποίες απορρίφτηκαν όλες από την Αθήνα κατόπιν βρετανικών πιέσεων. Ακόμα, η «άλλη ερμηνεία» των σχεδίων του Χίτλερ προβάλλει την άποψη ότι Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Γιουγκοσλάβοι παρενέβαλαν σοβαρά εμπόδια στον γερμανικό επιχειρησιακό σχεδιασμό σχετικά με την εισβολή στην Ελλάδα. Τέλος, δεν θεωρεί ότι το πραξικόπημα της 27ης Μαρτίου 1941 στη Γιουγκοσλαβία και η εισβολή που ακολούθησε στην Ελλάδα επηρέασαν στο ελάχιστο ή καθυστέρησαν τη γερμανική επίθεση εναντίον της ΕΣΣΔ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:02