search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:01
MENU CLOSE

Αιγές, λίκνο βασιλέων και Ιστορίας

02.01.2014 22:00
Αιγές, λίκνο βασιλέων και Ιστορίας - Media

Η φετινή έκδοση του Ιδρύματος Λάτση για τον «Κύκλο των μουσείων» αναφέρεται στις Αιγές, τη βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων. Η μαθήτρια του Μανόλη Ανδρόνικου, Αγγελική Κοτταρίδη, παρουσιάζει όλα τα ευρήματα από τις ανασκαφές.

Η φετινή έκδοση του Ιδρύματος Λάτση για τον «Κύκλο των μουσείων» αναφέρεται στις Αιγές, τη βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων. Η μαθήτρια του Μανόλη Ανδρόνικου, Αγγελική Κοτταρίδη, παρουσιάζει όλα τα ευρήματα από τις ανασκαφές.

Δεν είχε περάσει ούτε μια εβδομάδα από την παρουσίαση του τόμου «Αιγές – Η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων» και η συγγραφέας του, η Αγγελική Κοτταρίδη, ήταν και πάλι βουτηγμένη στα βαθιά της επιστήμης. Στον προθάλαμο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου περίμενε, ως έφορος αρχαιοτήτων, τη συζήτηση για την αναστήλωση της Μητρόπολης Βέροιας. Ταυτοχρόνως, ετοιμάζει την εισαγωγή ενός σημαντικού θέματος στο ίδιο συμβούλιο. «Ήρθε η ώρα το ανάκτορο των Αιγών να αποκτήσει την τρίτη του διάσταση», μας λέει και τα μάτια της λάμπουν. Πώς; «Με την πιλοτική αναστήλωση κάποιων κιόνων, για αρχή».
Το βιβλίο, μια πολυτελής όσο και εξαιρετική έκδοση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, βρίσκεται ήδη στα πεπραγμένα της. Όταν τη ρωτάς σε πόσο χρόνο έγινε η συγγραφή, χαμογελά αμήχανα, αποκρύπτοντας επιμελώς ότι το τεράστιο έργο «κρατούσε» μέσα της μια ζωή. Από τότε που, μαθήτρια του Μανόλη Ανδρόνικου, έσκαβε πλάι του τους βασιλικούς τάφους.

Δωρεάν και στο Ίντερνετ
Οι μνημειώδεις τόμοι της σειράς «Ο κύκλος των μουσείων» προσφέρονται δωρεάν και αναρτώνται στο Διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του ιδρύματος Λάτση (www.latsis-foundation.org), όπου είναι προσβάσιμοι σε όλους, στα ελληνικά ή τα αγγλικά.
Η πλέον λαμπρή ταφή που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα παγκοσμίως από την αρχαιολογική σκαπάνη είναι η ταφή του Φιλίππου Β’ στις Αιγές. Το ιστορικό βάρος του ονόματος κάνει το εύρημα του Μανόλη Ανδρόνικου να τοποθετείται στην κορυφή. Ο πλούτος των κατασκευών και των κτερισμάτων, και η απαράμιλλη τέχνη τους συμπληρώνουν την αξιακή εικόνα.
«Οι ανακαλύψεις των Αιγών τεκμηριώνουν με τον πιο συναρπαστικό τρόπο την καταπληκτική μετεξέλιξη των Μακεδόνων, ενός συντηρητικού φύλου με αρχαϊκές δομές, που με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Φιλίππου Β’ και του Μεγαλέξανδρου έγιναν ο ριζοσπαστικός μοχλός, ο οποίος άλλαξε την ιστορία του κόσμου». Αυτά γράφει ανάμεσα σε άλλα η κ. Κοτταρίδη στον πρόλογό της.
Στους συμβολισμούς του ιδιαίτερου τόπου των Αιγών, «που ακτινοβολεί αισιοδοξία», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η κυρία Μαριάννα Λάτση στον δικό της πρόλογο: «Ο πρώτος λόγος, περισσότερο προφανής, είναι ότι αποχωρώντας από τον τύμβο-μουσείο ο επισκέπτης αναδύεται ξανά στο φως της ημέρας, εξοικειωμένος, όμως, ίσως για πρώτη φορά, με την ιδέα της αιωνιότητας. Ο δεύτερος, και βαθύτερος, λόγος είναι ότι μπορεί κανείς να αντιληφθεί την εγγενή εξωστρέφεια της φυλής μας θαυμάζοντας τα επιτεύγματα ανθρώπων που είχαν στην αρχαιότητα μεταλαμπαδεύσει τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου, αλλά και σημερινών ανθρώπων που, με επιμονή και απόλυτη αίσθηση ευθύνης, μέρα με τη μέρα δημιουργούν έναν πυρήνα πολιτισμού, μελέτης και προβολής, όμοιος του οποίου δεν υπάρχει πουθενά».

(Οι φωτογραφίες είναι του Σωκράτη Μαυρομάτη)

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:01