search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:16
MENU CLOSE

Ρίχνουν τα… ζάρια

21.01.2014 22:00
oldphotossel_81390296311.jpg

Σε πολιτικό θρίλερ τείνουν να εξελιχθούν οι ημερομηνίες των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών του Μαΐου.

Σε πολιτικό θρίλερ τείνουν να εξελιχθούν οι ημερομηνίες των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών του Μαΐου.

Η κυβέρνηση, παρά την… αισιοδοξία που προσπαθεί να διοχετεύσει μέσα από φιλικά ΜΜΕ, φαίνεται να είναι πανικόβλητη και αναζητά λύσεις προκειμένου η επικείμενη ήττα της στις ευρωεκλογές να συμψηφιστεί με κάποιες νίκες στις δημοτικές και περιφερειακές και ταυτόχρονα να «κόψει» τη φόρα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει με κάθε τρόπο να πάρει το πάνω χέρι μετά τις εκλογές, να πάρει δηλαδή τον «αέρα» του νικητή για τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.

Τα… σαΐνια
Η κυβέρνηση προβλέπει οι εκλογές να γίνουν στις 18 και 25 Μαΐου. Δηλαδή ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών να γίνει την Κυριακή 18 Μαΐου και στις 25 του ίδιου μήνα να γίνουν οι ευρωεκλογές μαζί με τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών. Ποντάρουν κυρίως στο γεγονός ότι πολλοί δεν πρόκειται, για λόγους οικονομικούς και πολιτικούς να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές δημοτικές και περιφερειακές, γεγονός που θα αυξήσει και την αποχή στις ευρωεκλογές…
Έτσι, τα επικοινωνιακά… γαλάζια σαΐνια και οι διάφορες «αυθεντίες» πολιτικού σχεδιασμού που κατοικοεδρεύουν στο Μαξίμου νομίζουν ότι η κυβέρνηση θα κερδίσει τις πρώτες εντυπώσεις έχοντας… γράψει νίκες σε δήμους και περιφέρειες, τη στιγμή μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να χρησιμοποιήσει κομματικά πρόσωπα ως υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να μη λάβει τα προσδοκώμενα εκλογικά οφέλη.
Επιπλέον, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, δηλαδή στις 25 Μαΐου, τα κυβερνητικά… σαΐνια θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι θα «θριαμβεύσει» η αποχή αφού πολύς κόσμος δεν θα πάει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές, τη στιγμή που είναι πιθανόν να έχει εκλεγεί δήμαρχος στην πόλη του. Με αυτό το τρικ η κυβέρνηση φιλοδοξεί να γλιτώσει… το «μαύρισμα» από τους πολίτες και ακόμη να καταφέρει να μειώσει την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Τρέχει και το ΠΑΣΟΚ
Το σενάριο αυτό των διπλών εκλογών στις συγκεκριμένες ημερομηνίες έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος μπορεί να το ανήγγειλε στη Βουλή, αλλά εκ των υστέρων συνειδητοποίησε τις δυσκολίες του εγχειρήματος.
Μάλιστα, τώρα που τα πράγματα έχουν ζορίσει, κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών κατονομάζουν ως υπεύθυνο του σεναρίου τον κυβερνητικό συνεταίρο Ευάγγελο Βενιζέλο. Και αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ αναζητά λύσεις προκειμένου να περάσει το μήνυμα προς τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι υπάρχει ακόμη στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Άλλωστε στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι από μόνοι τους το εκλογικό πλαφόν του 8% που χρειάζεται ένα κόμμα για να εκλέξει ευρωβουλευτή είναι πολύ δύσκολο να το «πιάσουν» υπό τις παρούσες συνθήκες και γι’ αυτό άλλωστε είναι βέβαιο ότι πρόκειται να κρυφτούν κάτω από την «ομπρέλα».

Αλλάζουν τον νόμο!!!
 
Οι δυσκολίες του όλου εγχειρήματος εστιάζονται στον νόμο του «Καλλικράτη». Ο συντάκτης του νόμου, πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο «Καλλικράτης» ορίζει άλλες ημερομηνίες από αυτές που θέλει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας τα εξής: «Αυτές οι ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί όχι μόνο δεν προβλέπονται από τον “Καλλικράτη” αλλά παραβιάζουν κατάφωρα και τη φιλοσοφία και το γράμμα του νόμου. Η φιλοσοφία, όπως έχει αποτυπωθεί στο άρθρο 9 παράγραφο 1 και 2 του ν 3852/10 είναι η ταυτόχρονη εκλογή δημάρχων, δημοτικών συμβούλων κ.λπ. μαζί με τις ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει ότι ο α’ γύρος πρέπει να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου και ο β’ γύρος στη 1 Ιουνίου».
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επικαλείται τον «Καλλικράτη» τονίζοντας ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν 25 Μαΐου και 1η Ιουνίου. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα πολιτικά μέσα, και όχι μόνο, προκειμένου οι εκλογές να γίνουν τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με πολύ σοβαρή πιθανότητα να δικαιωθεί. Το γεγονός βέβαια αυτό είναι σίγουρο ότι θα είναι από μόνο του ένα δυνατό «χαστούκι» στην κυβέρνηση.
 
Με το «έτσι θέλω»…
 
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει τροποποίηση του «Καλλικράτη» προκειμένου να «περάσει» τις δικιές της εκλογικές ημερομηνίες. Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καταλήξει στη διαδικασία με την οποία θα τροποποιήσει τον «Καλλικράτη». Δηλαδή, αν θα είναι με νομοθετική ρύθμιση, με τροπολογία, με άρθρο σε νομοσχέδιο ή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου!!! Και αυτό γιατί, αν δεν βρεθεί η σωστή διαδικασία, κινδυνεύουν οι εκλογές να χαρακτηριστούν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Πάντως, επειδή ο χρόνος πιέζει, είναι σίγουρο ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Εσωτερικών θα αναγκαστεί να…ανοίξει τα χαρτιά του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:14