search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:17
MENU CLOSE

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντροαριστερά και το «καμπανάκι» προς Σαμαρά

16.03.2014 22:00
oldphotos99991394817852.jpg

Η ανασυγκρότηση και αναστήλωση της Κεντροαριστεράς έγινε ο Νο1 στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ μετά τις εκλογές του 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τους προσπέρασε θεαματικά στην εκλογική κούρσα κόβοντας το νήμα στο ποσοστό -έκπληξη 27%.

Η ανασυγκρότηση και αναστήλωση της Κεντροαριστεράς έγινε ο Νο1 στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ μετά τις εκλογές του 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τους προσπέρασε θεαματικά στην εκλογική κούρσα κόβοντας το νήμα στο ποσοστό -έκπληξη 27%.

Έκτοτε Βενιζέλος και Κουβέλης διαγκωνίστηκαν για την πρωτοκαθεδρία στις διεργασίες ανασύνθεσης. Η προσπάθεια αυτή εντάθηκε το τελευταίο διάστημα με τους «58» και την «Ελιά» – πολλοί θεωρούν και το «Ποτάμι» ενταγμένο σε αυτήν την ιστορία – ακριβώς λόγω της παγίωσης του διπολισμού μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που τείνει να εκμηδενίσει τον χώρο μεταξύ των δύο.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το «Ποτάμι» συνέχεια της προσπάθειας που έγινε με τους «58», το πολιτικό κατεστημένο να στήσει αναχώματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ – τα στελέχη του άλλωστε δεν θεωρούν τυχαίο το τάιμινγκ: την επομένη της αποτυχίας συνεννόησης των «58», ανακοινώθηκε η ίδρυση του νέου κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη. Υπογραμμίζουν επίσης τη μέριμνα του συστήματος να εμφανίσει υψηλή δημοσκοπική δυναμική, πρώτα για τους «58», στη συνέχεια για την «Ελιά» και τώρα για το «Ποτάμι».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο τελευταίο («Ποτάμι») μίλησε ουσιαστικά για «κόμμα των σαλονιών»: « Εμείς δεν ερχόμαστε από τα σαλόνια, όπου συγκεντρώνονται υπογραφές για νέα “κοκτέιλ”, “νέους μπάρμαν” και “νέους σερβιτόρους” της παλιάς πολιτικής» σημείωσε στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Παρασκευή. «Δεν μας γέννησε η τηλεοπτική δημοκρατία και δεν μας κανάκεψαν οι μεγιστάνες της διαπλοκής και του πλούτου. Δεν είμαστε σπορά της τύχης, ούτε υβρίδια του σάπιου συστήματος» πρόσθεσε.
Αρχικώς, ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε χαμηλούς τόνους απέναντι στο «Ποτάμι», περιορίζοντας την κριτική του στην (αυτονόητη) τοποθέτηση διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη ότι και αυτό το κόμμα θα κριθεί από τις θέσεις του «πάνω στα μείζονα πολιτικά ζητήματα, με πρώτο απ’ όλα το θέμα του μνημονίου και των ακραίων πολιτικών λιτότητας». Ο ίδιος έθιξε το θέμα των κοινωνικών αναφορών, τις οποίες, όπως είπε, δεν βλέπει στην περίπτωση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη.

Κι ενώ αρχικά επιχειρήθηκε μέσω των μίντια να διαμορφωθεί μια εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποδέχτηκε με επιθετικό τρόπο το «Ποτάμι», διότι υφίστανται βάσιμοι λόγοι ανησυχίας (αυτό υπονοήθηκε), οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι άλλοι έχουν λόγο να ανησυχούν. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί τις τελευταίες μέρες ότι, αν κάποιος πρέπει να ανησυχεί, είναι η ίδια η κυβέρνηση διότι το «Ποτάμι» συμπαρασύρει τον κυβερνητικό του εταίρο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κόβοντας κρίσιμο για την επιβίωση του ΠΑΣΟΚ, ποσοστό ψήφων.

«Για άλλους χτυπάει η καμπάνα»
 Με άλλα λόγια, στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να εκτιμούν πως όποια προσπάθεια γίνεται, με όχημα την Κεντροαριστερά, να μπουν εμπόδια στην υπερίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ναρκοθετείται από το γεγονός ότι απειλείται η ίδια η κυβέρνηση. Πιο αναλυτικά, οι παρατηρήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά περιλαμβάνουν τα εξής:

1 Οι έντονες διεργασίες στην Κεντροαριστερά και η εμφάνιση του «Ποταμιού» απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Πίσω από τις γραμμές των δηλώσεών τους με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στέλνουν διακριτικά το μήνυμα πως όσοι ρίχνουν στην πολιτική πιάτσα «ποτάμια», «ρυάκια» κ.λπ. με την ελπίδα να ανακόψουν το ρεύμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή να του αποσπάσουν ψήφους ώστε να μειωθεί η διαφορά με τη Ν.Δ. στις προσεχείς ευρωεκλογές, καλό θα ήταν να λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ, του οποίου η ζωή κρέμεται από μία κλωστή.  

«Το “Ποτάμι” συμπαρασέρνει τα συντρίμμια γκρεμισμένων γεφυριών» τόνισε σε συνέντευξή του (ρ/σ Στο Κόκκινο) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης αναφερόμενος στις διεργασίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και «58». «Ακόμη και από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι το πρόβλημα δεν το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, το έχει κυρίως το ΠΑΣΟΚ αλλά και η ΔΗΜΑΡ» είπε και πρόσθεσε ότι το παράδοξο είναι πως η έντονη υποστήριξη που λαμβάνει ο Θεοδωράκης από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ «απειλεί την ίδια την κυβερνητική σταθερότητα, γιατί επιταχύνει τη συρρίκνωση των συμμάχων της Ν.Δ. και των σημερινών και των χθεσινών».
«Έστω και μικρό δεκανίκι η Κεντροαριστερά ή το σημερινό ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι σαπίζει και αυτό έχει τις επιπτώσεις του στη βιωσιμότητα της κυβέρνησης» ανέφερε και ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης.

Από την «Ελιά» στην… ελίτσα

2 Στην Κουμουνδούρου, αποτιμώντας τις προσπάθειες που γίνονται για την αναστήλωση της Κεντροαριστεράς, δεν βλέπουν μέλλον. Χαρακτηριστική είναι η υπογράμμιση του Πάνου Σκουρλέτη πως αυτός ο χώρος «έχει χάσει προ πολλού την πολιτική του διακριτότητα» καθώς «έχει δορυφοροποιηθεί απέναντι στη Ν.Δ.». Και πρόσθεσε ότι αυτό είναι λογική εξέλιξη διότι εδώ και χρόνια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είχαν σχέσεις προγραμματικής συμπληρωματικότητας, με το ΠΑΣΟΚ να «έχει μετεξελιχθεί σε κατ’ ουσίαν σοσιαλφιλελεύθερη δύναμη».

Υπό αυτές τις συνθήκες, όπου δηλαδή οι εν λόγω δυνάμεις γέρνουν επικίνδυνα προς τον νεοφιλελευθερισμό και την «υπερδεξιά» του Αντώνη Σαμαρά, ενώ την ίδια ώρα κρατούν στάση εχθρική προς την Αριστερά, τι είδους Κεντροαριστερά επιχειρούν να ανασυνθέσουν, αναρωτιούνται κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Εν ολίγοις, λένε πως, χωρίς πολιτική που να εκφράζει τα μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, αυτές οι δυνάμεις που επιχειρούν την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς όχι μόνο δεν καταφέρνουν να προβάλουν το αντίστοιχο πολιτικό στίγμα, αλλά πετυχαίνουν και το αντίθετο αποτέλεσμα: οδηγούνται στη συρρίκνωση και την πολυδιάσπαση την ώρα που όλοι μιλούν για την ανάγκη ενότητας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το εξαιρετικά κρίσιμο τεστ των ευρωεκλογών θα αποκαλύψει τη συνέχεια για όλους ενώ εκτιμάται ότι στην περίπτωση των εθνικών εκλογών όπου η ψήφος είναι ψήφος για τη διακυβέρνηση της χώρας και δεν διέπεται από χαλαρά κριτήρια, θα είναι δύσκολο να επιβιώσουν όσοι δεν διαθέτουν καθαρές θέσεις συνολικά για το μέλλον του τόπου και των πολιτών.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:16