15/12/2018 03:20:13

Κώστας Δ. Αβραάμ: Ο λογοτέχνης της Λαμίας…

Κώστας Δ. Αβραάμ: Ο λογοτέχνης της Λαμίας… - Media

Πόσο συγκινητικό είναι να μαζεύεται μια ομάδα ανθρώπων και να τιμά τον άνθρωπο που με το έργο του λάμπρυνε την πνευματική ζωή της γενέθλιας πόλης τους; Εννιά χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του ποιητή, πεζογράφου και δοκιμιογράφου Κώστα Δ. Αβραάμ (1918-1995) και ο Σύλλογος για την ανάδειξη της Ιστορίας της Εκπαίδευσης στη Φθιώτιδα «Μιχάλης Παπαμαύρος», η Αιάντειος Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης και ο Σύλλογος Αποφοίτων του Α’ Γυμνασίου Αρρένων Λαμίας (1972) «Οι Πετρίτες» διοργανώνουν ένα σπουδαίο αφιέρωμα - φόρο τιμής προς το πρόσωπό του, με σκοπό να διαδώσουν αλλά και να διασώσουν το ογκώδες λογοτεχνικό του έργο.
Ομιλητές της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λαμίας με προβολή διαφανειών από τη ζωή του αλλά και συνέντευξη που έδωσε στον Γιώργο Σταυρόπουλο, θα είναι άνθρωποι των γραμμάτων που τον γνώρισαν, μελέτησαν τα βιβλία του αλλά και εξέδωσαν τα δικά τους πάντα σε συνάρτηση με το δικό του έργο. Συγκεκριμένα, ο ποιητής Κώστας Κουβέλης («Ο Κώστας Δ. Αβραάμ ως ποιητής»), η φιλόλογος Πόλυ Τζωρτζοπούλου («Κώστας Αβραάμ, ένας “αδούλωτος τεχνίτης του λόγου”»), ο δρ Θανάσης Ν. Καραγιάννης («Ο δοκιμιακός λόγος του Κώστα Δ. Αβραάμ») αλλά και ο γιος του Γιάννης Κ. Αβραάμ («Ο πατέρας μου αυτοβιογραφούμενος») θα είναι μερικά από τα κύρια πρόσωπα της εκδήλωσης. Παράλληλα, θα διαβαστούν ποιήματα από τους Μαρδίτσα Ζακεντέ - Καρέντζου, Γιούλη Μπατοπούλου, Παναγιώτη Παπαευθυμίου, Γιώργο Σταυρόπουλο και Κώστα Καραγιαννόπουλο.
Ο Κώστας Δ. Αβραάμ – γεννημένος το 1918 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας και μεγαλωμένος στην Αταλάντη Λοκρίδας – έζησε τον περισσότερο χρόνο της ζωής του στη Λαμία. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών (1940) και στη συνέχεια συμμετείχε στην εποποιία του ’40 και στην Εθνική Αντίσταση ως καπετάνιος λόχου του 42ου Συντάγματος του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Το 1947 το Κακουργοδικείο της Θήβας τον καταδίκασε «ερήμην» σε θάνατο ενώ το 1950 αθωώθηκε από το ίδιο Δικαστήριο και συνέχισε ασκώντας το επάγγελμα του δικηγόρου στη Λαμία. (1950-1986). Μαζί με άλλους επιστήμονες πρωτοπόρησε στη δημιουργία της «Εταιρείας Φθιωτικών Σπουδών» και της «Στέγης Λοκρικών Μελετών» ενώ την περίοδο 1951-1985 εξέδωσε οκτώ βιβλία ιστορικού και ερευνητικού χαρακτήρα, με αφηγηματικό ύφος και δοκιμιογραφική γραφή, οκτώ ποιητικές συλλογές αλλά και τη διμηνιαία έκδοση «Πνευματική Ρούμελη» (1980-1985). Συνολικά, τα κείμενα που δημοσίευσε σε επιστημονικά και λογοτεχνικά έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και της επαρχίας ξεπερνούν τα χίλια.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.