12/12/2019 02:22:36

Το ΣτΕ «ρυθμίζει» το πρωτογενές πλεόνασμα

Το ΣτΕ «ρυθμίζει» το πρωτογενές πλεόνασμα - Media

Μας έχει «φάει τα αυτιά» η κυβέρνηση για την επιτυχία της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος. Ωστόσο, την απάντηση για το αν τελικά... έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα θα τη δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς πολλά μέτρα τα όποία έχει λάβει η κυβέρνηση, για να το επιτύχει, αμφισβητούνται και αναμένονται οι αποφάσεις του ΣτΕ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» έξι θέματα κεντρικής πολιτικής θα κριθούν από το Συμβούλιο και οι αποφάσεις του αναμένεται να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα από τις διαρθρωτικές αλλαγές μέχρι τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Αναλυτικά τα έξι σημαντικά θέματα για τα οποία θα αποφασίσει σύντομα το Συμβούλιο της Επικρατείας:

-Το ΣτΕ αναμένεται να εκδώσει απόφαση για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων
Αναμένεται απόφαση για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και τις περικοπές που έχουν ήδη επέλθει στο εν λόγω βοήθημα. Η σχετική υπόθεση θα απασχολήσει την ολομέλεια του ΣτΕ αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα.
 
-Μεγάλης σημασίας είναι οι αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τις αποκρατικοποιήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα δικαστούν δεκάδες προσφυγές για συγκεκριμένες υποθέσεις, ενώ ήδη έχουν εκδικαστεί αρκετές από αυτές (λιμάνια, αεροδρόμια, οργανισμοί Δημοσίου κ.α.).
 
-Το ΣτΕ Αναμένεται να αποφασίσει ακόμα για σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες επήλθαν μεταβολές στο δίκαιο της αυτονομίας συλλογικών συμβάσεων και σε εργασιακά θέματα γενικότερα, όπως οι ρυθμίσεις σχετικά με τη συλλογική διαπραγμάτευση ή τις τροποποιήσεις στο θεσμό της διαιτησίας. Πολλές προσφυγές ήδη έχουν εκδικαστεί για τα εν λόγω θέματα και αναμένεται η δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων.
 
-Επίσης αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης του Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε ενστόλους και στρατιωτικούς, καθώς το σκεπτικό των δικαστών θεωρείται μείζονος σημασίας για το εύρος εφαρμογής της απόφασης, τη γενικότερη σημασία της και το δημοσιονομικό κόστος που τελικά θα παραχθεί για το Δημόσιο.
 
-Τέλος αναμένονται και άλλες αποφάσεις για όσους έχουν πληγεί από το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων. Ήδη οι πρώτες αποφάσεις του ΣτΕ, έκριναν συνταγματικές τις περικοπές στα ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.