search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 20:10
MENU CLOSE

Oι κοντραμπατζήδες της άσπρης σκόνης

28.06.2014 21:00
oldphotosiroini1403857705.jpg

Στο εφοπλιστικό λόμπι και τα παρακλάδια του εστιάζονται πλέον οι έρευνες για τον Έλληνα… «Εσκομπάρ», που θα συμπληρώσει το παζλ των μεγαλο-λαθρεμπόρων ηρωίνης. 

Στο εφοπλιστικό λόμπι και τα παρακλάδια του εστιάζονται πλέον οι έρευνες για τον Έλληνα… «Εσκομπάρ», που θα συμπληρώσει το παζλ των μεγαλο-λαθρεμπόρων ηρωίνης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα μέχρι τώρα στοιχεία οδηγούν τις έρευνες σε πρώην και νυν στελέχη και συνεργάτες ναυτιλιακών εταιρειών, τα οποία φιλοδοξούν, σαν άλλοι… Ιζνογκούντ, να γίνουν «χαλίφηδες στη θέση των χαλίφηδων».

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πληροφορίες, στελέχη και συνεργάτες εφοπλιστών φαίνεται ότι έχουν αυτονομηθεί από τα νυν ή πρώην αφεντικά και συνεργάτες τους και, με ελάχιστα σαπιοκάραβα, κατά το παλαιό μοντέλο των λαθρεμπορικών «τσιγαράδικων», προσπαθούν με μικρές και μεγαλύτερες κομπίνες να πλουτίσουν ταχύτατα και χωρίς κόπο. Κάποιοι μάλιστα προϊδεάζουν για αποκαλύψεις που θα προκαλέσουν πάταγο.

Βεβαίως μόνο μικρό δεν είναι το «κόλπο» με την υπόθεση των δύο τόνων ηρωίνης και τις συλλήψεις των «εγκεφάλων» του πολυδαίδαλου διεθνούς κυκλώματος των εμπόρων του «λευκού θανάτου» από τους άνδρες του ελληνικού Λιμενικού, σε συνεργασία με τη Δίωξη Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ και την DEA (την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ).

Είναι γεγονός ότι οι δύο τόνοι ηρωίνης, οι οποίοι φορτώθηκαν με λάντζες – στις αρχές του περασμένου Μαΐου – στα αμπάρια του δεξαμενόπλοιου – φαντάσματος «Noor One» στον Περσικό Κόλπο (Ομάν), με διαμετακομιστικό σταθμό την Ελλάδα και τελικό προορισμό το Βέλγιο, αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που έχει εντοπιστεί ποτέ στην Ευρώπη.

Αναδείχθηκε έτσι και ο «ρόλος – κλειδί» της χώρας μας στην πιο κερδοφόρο δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος, αφού τα ετήσια έσοδα των καρτέλ ναρκωτικών κυμαίνονται μεταξύ 500 και 600 δισ. δολαρίων παγκοσμίως, έναντι μόλις 90 δισ. από το λαθρεμπόριο όπλων.

Σταυροδρόμι η Ελλάδα

Η γεωγραφική της θέση και τα ελλιπή μέτρα φύλαξης χερσαίων και υδάτινων συνόρων έχουν μετατρέψει τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα σε «διαμετακομιστικό σταθμό» του παγκόσμιου εμπορίου ναρκωτικών. «Ναρκωτικά στην Ελλάδα μπορεί να περάσει ο καθένας, απ’ όπου και με όποιον τρόπο θέλει», υποστηρίζει στο «Ποντίκι» ανώτερο στέλεχος της Δίωξης Ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ. Βασική αιτία είναι ο πλημμελής έως ανύπαρκτος έλεγχος των συνόρων εξαιτίας της υποστελέχωσης.

«Στο γραφείο του Πειραιά το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών έχει μόλις τρία άτομα. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που δεν έχουν μηχάνημα X-ray για τον έλεγχο του περιεχομένου των κοντέινερ. Το Τμήμα Δίωξης του τελωνείου έχει μόλις ένα άτομο. Το ΣΔΟΕ δύο. Το Λιμενικό δεν έχει τμήμα ναρκωτικών, δεν έχει καν σκύλο. Και η Αστυνομία έχει 20 άτομα που είναι για όλα», τονίζει προϊστάμενος σε νευραλγικό πόστο στις ελληνικές διωκτικές αρχές, με πείρα 27 χρόνων στο κυνήγι των εμπόρων του «λευκού θανάτου».

Οι δρόμοι του θανάτου

Η Ελλάδα αποτελεί τη «γέφυρα της Ανατολής με τη Δύση», κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταφορά ηρωίνης από τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία στη Δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς της Δίωξης Ναρκωτικών, τα «καραβάνια της ηρωίνης» ξεκινούν από το Αφγανιστάν και μέσω του Ιράν και της Τουρκίας περνούν είτε οδικώς (σε κρύπτες φορτηγών, κούτες με φρούτα, βαμβάκι, έπιπλα κ.ά.) είτε ακτοπλοϊκώς (στα στεγανά των δεξαμενών τάνκερ και φορτηγών πλοίων) στην Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Δισ. για τους «βαρόνους»

Το πλέον προσοδοφόρο εμπόριο για τους «βαρόνους» των ναρκωτικών είναι η κοκαΐνη. Ο τζίρος του «ναρκωτικού της ελίτ» το 2012 ξεπέρασε τα 47 δισ. δολάρια, ενώ η ποσότητα που διακινείται ετησίως από τα καρτέλ αγγίζει τους 250 τόνους.

Η κοκαΐνη περνά από τη Λατινική Αμερική και τη Δυτική Αφρική στην Ευρώπη, κυρίως στις Κάτω Χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο) αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς. Ορισμένα βαποράκια, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, δεν διστάζουν να παίξουν τη ζωή τους «κορώνα – γράμματα» καταπίνοντας σακουλάκια με κοκαΐνη (τα γνωστά «αβγά»), για λίγες εκατοντάδες ευρώ, μεταφέροντάς τα αεροπορικώς στην Ευρώπη.

Στον αστερισμό του χασίς

Σε «αποκλειστικό προμηθευτή» ινδικής κάνναβης στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η Αλβανία. Η μεταφορά του γίνεται είτε οδικώς, από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και μέσω Εγνατίας Οδού, είτε ακτοπλοϊκώς (με ταχύπλοα που μεταφέρουν τα ναρκωτικά σε δεμάτια στα νησιά του Ιονίου, τη Θεσπρωτία, την Πρέβεζα και την Αιτωλοακαρνανία).

Στην παραγωγή και το εμπόριο «πρώτης ποιότητας ινδικής κάνναβης» δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, όπου δεν διστάζουν να στήσουν σύγχρονες εγκαταστάσεις υδροπονικής ακόμα και σε… διαμερίσματα! Είναι χαρακτηριστικό πως το «σπιτικό» χασίς (υδροπονικής καλλιέργειας) πωλείται στις «πιάτσες» έως και 3.500 ευρώ το κιλό, αντίθετα με το εισαγόμενο αλβανικό, η τιμή του οποίου δεν ξεπερνά τα 1.300 ευρώ το κιλό.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 20:10