search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:25
MENU CLOSE

Στους πετρελαιάδες η αντιρρύπανση

06.10.2014 21:00
oldphotosmaniatis1412589024.jpg

Στο λόμπι των ορυκτών καυσίμων έχει παραδοθεί η κυβέρνηση, αφού ανέθεσε εν λευκώ την εκπροσώπηση της χώρας στη ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) κατά τις κρίσιμες ευρωπαϊκές συζητήσεις για τη νομοθεσία για τις βιομηχανικές εκπομπές ρύπων.

Στο λόμπι των ορυκτών καυσίμων έχει παραδοθεί η κυβέρνηση, αφού ανέθεσε εν λευκώ την εκπροσώπηση της χώρας στη ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) κατά τις κρίσιμες ευρωπαϊκές συζητήσεις για τη νομοθεσία για τις βιομηχανικές εκπομπές ρύπων.

Η σοβαρότατη καταγγελία έγινε από την Greenpeace, η οποία παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ, υπονομεύουν τις ευρωπαϊκές συζητήσεις που διεξάγονται στη Σεβίλλη για την εφαρμογή των πιο προηγμένων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Όπως επισημαίνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, εθνικές αντιπροσωπείες από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συναντώνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη Σεβίλλη προκειμένου να συζητήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις στις αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και τη συνεχή βελτίωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Αν και στις εθνικές αντιπροσωπείες κανονικά συμμετέχουν εκπρόσωποι από ένα ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας (πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς), η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείται αποκλειστικά από μέλη του λόμπι των ορυκτών καυσίμων, συγκεκριμένα από τη ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Με άλλα λόγια, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναθέσει στη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ να εκπροσωπούν τη χώρα σε ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την εθνική οικονομία!».

Η Greenpeace αποκαλύπτει ακόμα ότι η δράση των 7 μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας – 6 από τη ΔΕΗ και 1 από τα ΕΛΠΕ – «χωρίς υπερβολή προκαλεί συχνά εκνευρισμό στις συνεδριάσεις στη Σεβίλλη σε άλλους φορείς που βρίσκονται εκεί με σκοπό να βελτιώσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιρρυπαντική τεχνολογία».

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, όπως σημειώνει, έχει ενημερώσει τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη από τον Νοέμβριο του 2013 για το σημαντικό αυτό θέμα που υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας, ωστόσο στους 10 μήνες που μεσολάβησαν δεν έχει αλλάξει τίποτε.

Διασύνδεση; Ποια διασύνδεση;

Η Greenpeace αποκαλύπτει ακόμα ότι έχει στην κατοχή της αλληλογραφία μεταξύ στελέχους του ΥΠΕΚΑ και των μελών της Joint Research Center και της Επιτροπής, με την οποία επιχειρείται να δικαιολογηθεί το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για εξαίρεση των πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά από την υποχρέωση να εγκαταστήσουν καταλύτες απονίτρωσης (SCR) για τον περιορισμό των εκπομπών οξειδίων του αζώτου, με το επιχείρημα ότι η διασύνδεση των νησιών είναι απίθανη!

Σύμφωνα με την επίμαχη αλληλογραφία, ως βασικό επιχείρημα προβάλλεται από το ΥΠΕΚΑ το ότι «δεν προβλέπεται καμία νέα διασύνδεση μετά το 2020 για τα υπόλοιπα νησιά (με εξαίρεση την Κρήτη και ορισμένα των Κυκλάδων)» καθώς επίσης ότι «δεδομένων των δυσχερών οικονομικών συνθηκών, η διασύνδεση όλων των νησιών είναι απίθανη, εξαιτίας του υψηλού επενδυτικού κόστους και των τεχνικών προκλήσεων».

Να σημειωθεί ότι, εξαιτίας της μη διασύνδεσης των νησιών με το δίκτυο, επιβαρύνονται οι καταναλωτές με περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο μέσω του κωδικού ΥΚΩ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Παράλληλα, στα μέσα Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση εξήγγειλε τη διασύνδεση μικρού τμήματος των Κυκλάδων μέχρι το 2017 και της Κρήτης κάπου το 2014. Αντίθετα, καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για τη διασύνδεση του συνόλου των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Η Greenpeace επισημαίνει ακόμα ότι η κυβέρνηση, εκτός από το αίτημα για εξαίρεση των πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά από την υποχρέωση να εγκαταστήσουν καταλύτες απονίτρωσης, ζητά επίσης επίμονα την εξαίρεση της λιγνιτικής μονάδας του Αγίου Δημητρίου από τα αυστηρά όρια του Κανονισμού για τις εκπομπές τέφρας και την επαναφορά των παλαιότερων ορίων (100 mg/Nm3). Παράλληλα, αντιτίθεται συστηματικά στην επιβολή των πιο αυστηρών προδιαγραφών για τις λιγνιτικές μονάδες και τις βέλτιστες τεχνικές μείωσης των ρύπων.

Ο «Πολεμιστής» στη Ρόδο
 
Οι αποκαλύψεις της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης συνέπεσαν με την άφιξη στη Ρόδο του «Rainbow Warrior», του πλοίου – συμβόλου της Greenpeace, που επισκέφθηκε για μια ακόμα φορά τη χώρα μας στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Με τις συμβολικές δράσεις των ακτιβιστών της περιβαλλοντικής οργάνωσης, καταγγέλλεται το σχέδιο της κυβέρνησης να παρατείνει την εξάρτηση της Ρόδου από το πετρέλαιο για τις επόμενες δεκαετίες. Η κατασκευή της νέας μονάδας στο Πρασονήσι, με κόστος που ανέρχεται στα 180 εκατομμύρια ευρώ, και η παράταση λειτουργίας της παλιάς στη Σορωνή, επιβεβαιώνουν, υπογραμμίζει η Greenpeace, ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να μειώσει το ενεργειακό κόστος για εκατομμύρια πολίτες.

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση προτείνει για την απεξάρτηση από τα βρόμικα καύσιμα:

◆ Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης τουλάχιστον 1 εκατ. κτηρίων σε ορίζοντα δεκαετίας.

◆ Την προώθηση της αυτοπαραγωγής στα κτήρια χωρίς αναίτιους περιορισμούς.

◆  Την απεξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο και την πλήρη διασύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου μέσα στην επόμενη δεκαετία.

◆ Την ακύρωση της κατασκευής της μονάδας στο Πρασονήσι και τη σταδιακή απεξάρτηση από τη μονάδα της Σορωνής.

Παράλληλα, καλεί τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:

◆ Να προωθήσουν επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στη Ρόδο.

◆  Να διεκδικήσουν την ακύρωση της μονάδας στο Πρασονήσι μέσω της προώθησης εναλλακτικών βιώσιμων επενδυτικών επιλογών και της διασύνδεσης του νησιού.

◆  Να αναβαθμίσουν ενεργειακά όλα τα δημοτικά κτήρια ώστε να μετατραπούν σε κτήρια μηδενικής κατανάλωσης έως το 2020.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:23