search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:24
MENU CLOSE

Μάχες σώμα με σώμα (Δημοσιεύτηκε στο “Π” 28/10/2009)

29.10.2009 14:05

Ύστερα από μια περίοδο αναμονής, οι στρατοί των δελφίνων – επιτέλους – παρατάχθηκαν στην αρένα και έχουν αρχίσει οι μονομαχίες σώμα με σώμα. Στις περιφέρειες της χώρας, στα γαλάζια καφενεία, έχει ήδη αρχίσει να κυλά… αίμα.

Ύστερα από μια περίοδο αναμονής, οι στρατοί των δελφίνων – επιτέλους – παρατάχθηκαν στην αρένα και έχουν αρχίσει οι μονομαχίες σώμα με σώμα. Στις περιφέρειες της χώρας, στα γαλάζια καφενεία, έχει ήδη αρχίσει να κυλά… αίμα.

Η μεταΚαραμανλή περίοδος έχει αρχίσει στη Ν.Δ. και εν αναμονή της τελικής ετυμηγορίας της βάσης του κόμματος, ο γαλάζιος χάρτης μοιάζει περισσότερο με πεδίο μάχης στο οποίο παίρνουν θέσεις δύο διαφορετικοί στρατοί: οι ντορικοί (μην μέ νετε στον παλαιό διαχωρισμό μητσοτακικοί και καραμανλικοί) και οι σαμαρικοί. Ανάμεσά τους ένας κύκλος στελεχών διστάζουν ανάμεσα στον ρόλο των «κυανοκράνων» – κυρίως είναι οι καρα μανλικοί – και στην άμεση εμπλοκή στις εχθροπραξίες, ενώ πίσω από τα χαρακώματα τα στελέχη της νεότερης γενιάς κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς, όπως π.χ. οι Άρης Σπηλιωτόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Ν. Δένδιας, Ευρ. Στυλιανίδης κ.ά., ανεξάρτητα από το ποιον θα στηρίξουν στο τέλος.

Επιχείρηση ανασυγκρότησης

Ο Σαμαράς προσπαθεί να ανασυγκροτήσει το «καραμανλικό στρατόπεδο» και να του ανεβάσει το ηθικό μετά τη συντριπτική ήττα της 4ης Οκτωβρίου, αλλά το μόνο που εξασφαλίζει μέχρι στιγμής είναι συγκατάβαση ότι θα τον στηρίξουν όταν φθάσει η ώρα της εκλογής. Στα πολιτικά θέματα συναντά δισταγμούς, αλλά και αντιρρήσεις, από τους εν δυνάμει καραμανλικούς συμμάχους του, που ζητούν να μην περιχαρακωθεί η Ν.Δ. σε ένα αμιγώς αυστηρά δεξιό ακροατήριο, με ρητο ρική περί πατρίδας.

Το μεγάλο στοίχημα του Σαμαρά είναι να ενώσει το κατακερματισμένο καραμανλικό στρατόπεδο που λοξοκοιτά και προς την Ντόρα. Σε Μουρούζη, Ριζάρη, Διδότου και Β. Σοφίας, όπου και τα εκλογικά στρατηγεία του Σαμαρά, ένα επιτελείο με τους Πάνο Παναγιωτόπουλο, Κ. Μαρκόπουλο, Κ. Ζωντανό, Γ. Μουρούτη, Δ. Κανελλόπουλο, Θ. Δραβίλλα, Δ. Σταμενίτη, Π. Λειβαδά, Ν. Τσιούτσια, Κ. Μπούρα κ.ά., προσπαθεί να δημιουργήσει ρεύμα επικράτησης του Σαμαρά και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι κάτι γίνεται.

Οι περισσότεροι από αυτούς όργωσαν την Πελοπόννησο το περασμένο τριήμερο και σήμερα βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα (ο Σαμαράς που είναι Θεσσαλονίκη θα πάει αύριο Καβάλα και Σέρρες), και δεν σταματάνε να διακηρύσσουν την αισιοδοξία τους για την έκβαση της μάχης των συσχετισμών τουλάχιστον, αλλά οι δυνατότητές τους περιορίζονται όσο οι ση μαντικότεροι σύμμαχοι του Σαμαρά αρνούνται προς το παρόν να ενταχθούν στον «οργανωτικό σχεδιασμό».

Καβάλα στ’ άλογο

Από την άλλη πλευρά, η Ντόρα πηγαίνει στο συνέ δριο «καβάλα στ’ άλογο». Οι επιδιώξεις της είναι σα φείς και οι άνθρωποί της δεν το έκρυβαν – όπως και η ίδια – εδώ και χρόνια. Ζούσε γι’ αυτή τη στιγμή. Η διεκδίκηση της ηγεσίας ήταν αυτοσκοπός, αλλά – για να της αναγνωρίσουμε και κάτι – περίμενε υπο μονετικά, αν και ορισμένες φορές έβαλε το χεράκι της να γίνει κόλαση στο σύστημα. Θα επιχειρήσει να πείσει για τη δική της «πολιτική πλατφόρμα» και προ τείνει τη χάραξη «νέας πορείας με νέες πολιτικές». Είναι λογικό ότι το τελευταίο διάστημα ενισχύει την επιρροή της, αλλά όλα θα κριθούν στη βάση και το ξέρει. Εκεί ποντάρει στην υψηλή δημοτικότητα που απολαμβάνει τα τελευταία χρόνια ώστε να αυξήσει τις προϋποθέ σεις για να διαδεχθεί τον Καραμανλή.

Στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου και το πολιτικό της γραφείο, βρίσκεται ο διευθυντής του γραφείου της, ο Δ. Ζαφειριάδης, και τα παιδιά της Κώστας και Αλεξία. Τις δημό σιες εμφανίσεις και τις ομιλίες της έχει αναλάβει ο Δ. Κατσούδας, τα οργανωτικά θέματα ο Π. Αντωνόπουλος, την επαφή με τις οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας ο Ν. Ταχιάος, με τη συνδρο μή – όπου χρειαστεί – του επί χρόνια ανθρώπου της στον Βορρά, του Λ. Φάκα, τις υπόλοιπες περιφέρειες χειρίζεται ο αδελφός του Ισίδωρου Κούβελου (συζύγου της Ντόρας), ο Θ. Κούβελος, τις επαφές με τα ΜΜΕ η Φωτεινή Γιαννούλη. Εκεί είναι και αρκετοί της ΟΝΝΕΔ, όπως και στου Σαμαρά, αλλά και μερικοί βουλευτές, νυν και πρώην.

Μυστικές… επιχειρήσεις

Ο πόλεμος ντορικών και σαμαρικών βρίσκεται εν πλήρη εξελί ξει. Εκτός από τα κομματικά τσιμπούσια, τα οποία οργανώνονται, οι κατάσκοποι των δυο πλευρών έχουν αναλάβει να παρακολου θούν τις κινήσεις των Ντόρας και Σαμαρά και να βλέπουν ποιοι και πότε μπαίνουν σε κάθε γραφείο.

Οι σαμαρικοί λένε ότι στις εκλογές θα κάνουν φέτες την Ντόρα και οι ντορικοί πως θα λιώσουν τον Καλαματιανό. Και στα δυο γραφεία οι επιτελείς έχουν καταρτίσει λίστες με τους δικούς τους ανθρώπους, τους οποίους έχουν τοποθετήσει σε γραφεία βουλευ τών, στα ΜΜΕ κ.λπ. (ποιοι δημοσιογράφοι ελέγχονται, ποιοι όχι και πώς πρέπει ορισμένοι να προσεγγιστούν).

Όσο φουντώνει η μάχη τόσο αγριεύει η κατάσταση στη βάση της Ν.Δ. Με τις περιοδείες των υποψηφίων προέδρων το εσω κομματικό ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στην επαρχία. Πάντως, όπως λένε στελέχη του κόμματος, μπορεί μεταξύ των στελεχών το κλίμα να μην έχει πολωθεί ακόμη σε υπερβολικό βαθμό – εκτός από ψιλοαντεγκλήσεις στα ΜΜΕ –, ούτε να υπάρχουν δημόσιες προσωπικές αντιπαραθέσεις, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και στη βάση του κόμματος. Εκεί οι κόντρες και οι λεκτικοί διαξιφισμοί υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου αποτελούν γενικό φαι νόμενο. Οι κόντρες στα καφενεία δίνουν και παίρνουν, χωρίς να γνωρίζει κανείς μέχρι πού μπορεί να φτάσουν όσο θα πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 11:23