search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:30
MENU CLOSE

Γιατί πεθαίνουν τα δέντρα της Αθήνας;

01.12.2014 22:00
xerizomeno1417434780

Τερμίτες και παλαιές κατασκευαστικές αμαρτίες απειλούν τα δέντρα στα πάρκα της Αθήνας που σε μεγάλο βαθμό έχουν αρχίσει να σαπίζουν και να πέφτουν.

Τερμίτες και παλαιές κατασκευαστικές αμαρτίες απειλούν τα δέντρα στα πάρκα της Αθήνας που σε μεγάλο βαθμό έχουν αρχίσει να σαπίζουν και να πέφτουν.

Όσοι επισκέπτονται συχνά τόσο το Πεδίον του Άρεως όσο και το Αττικό Άλσος, έχουν παρατηρήσει ότι πολλά πεύκα και κυπαρίσσια, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, αρχίζουν να γέρνουν επικίνδυνα και τελικά να σαπίζουν αφού κυριολεκτικά ξεριζώνονται από το έδαφος.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο γι΄ αυτό και η Διεύθυνση Πάρκων της Περιφέρειας Αττικής από την 1η Αυγούστου απαγόρευσε την είσοδο των πολιτών εντός των παρτεριών «λόγω υψηλού κινδύνου πτώσεις κλάδων ή δέντρων», απαγόρευση που ισχύει ακόμα και σήμερα.


 
 Το πρόβλημα είναι σοβαρό και έχει δυο βασικές αιτίες. Η πρώτη είναι ότι έχει εντοπιστεί, κυρίως στο Πεδίον του Άρεως, πρόβλημα στο υπέδαφος. Συγκεκριμένα το υπόστρωμα είναι μόλις 1,5 με 2 μέτρα με αποτέλεσμα τα δέντρα να μην μπορούν να στηριχθούν και να αναπτυχθούν και έτσι αρχίζουν να γέρνουν και τελικά να ξεριζώνονται και να πέφτουν. (όπως φαίνεται στη φωτό οι ρίζες του δέντρου έχουν "ξεριζώσει" και το παγκάκι!).
 

 
Το πρόβλημα με το υπέδαφος αποκαλύπτει παλαιές αμαρτίες αφού όταν έγιναν οι γύρω δρόμοι από το Πεδίον του Άρεως, τα μπάζα πετάχθηκαν στο πάρκο με αποτέλεσμα όσο μεγαλώνουν τα δέντρα να μην μπορούν οι ρίζες τους να τα διαπεράσουν κι έτσι να πεθαίνουν.

Το δεύτερο πρόβλημα που έχει εντοπιστεί στα πάρκα της Αθήνας είναι η επέλαση των τερμιτών, ξυλοφάγα έντομα που επίσης κατατρώγουν τα δέντρα των πάρκων. Και αυτό το θέμα είναι δύσκολο να επιλυθεί αφού οι ψεκασμοί απαγορεύονται στα άλση των πόλεων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Πάρκων της Περιφέρειας, περίπου, 700 δέντρα έχουν μέχρι σήμερα σαπίσει στο Πεδίον του Άρεως και το Αττικό Άλσος, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή των επικίνδυνων δέντρων και γίνονται παρεμβάσεις προκειμένου να μην τραυματιστεί κάποιος πολίτης.

 
Το κρίσιμο, πάντως,  για την υγεία των πάρκων της Αθήνας και ιδιαίτερα για το Πεδίον του Άρεως που είναι παλαιό πάρκο, είναι η ανανέωση των φυτών και των δέντρων. Ο διαγωνισμός για την φυτοτεχνική μελέτη –που εκκρεμεί από  το 2012- έχει προκηρυχθεί και ο βασικός φόβος τώρα να είναι μήπως υπάρξουν ενστάσεις και καθυστερήσει ακόμα περισσότερο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:29