search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 14:17
MENU CLOSE

Νικολακόπουλος στην Liberation: Κακώς η ΕΕ φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ

18.12.2014 17:05
Νικολακόπουλος στην Liberation: Κακώς η ΕΕ φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ - Media

O γνωστός αναλυτής και καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Ηλίας Νικολακόπουλος, με συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα, εκτιμά ότι η ΕΕ, δεν πρέπει να φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α. Τσίπρα.

Συνέντευξη του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλία Νικολακόπουλου, φιλοξενεί η γαλλική εφημερίδα Liberation. Ο γνωστός αναλυτής και πανεπιστημιακός, στη συνέντευξή του, με μια ανατρεπτική ματιά εκτιμά ότι «συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνουν εκλογές σε έναν χρόνο», ενώ συμπληρώνει ότι συμφέρον από την επίσπευση των εκλογών «αν και δεν είναι εντελώς σαφές, συμφέρον έχει ο Αντώνης Σαμαράς».
 
Και εξηγεί: «Με δεδομένη τη συγκυρία, εξηγεί, ο πρωθυπουργός είδε ότι δεν θα μπορούσε να κερδίσει το 2016, ενώ έτσι μειώνει τις απώλειες […] και δυσκολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται μεν νικητής, χωρίς, όμως, να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία. Συνέπεια αυτού είναι ότι θα αναγκασθεί να συνεργασθεί με το Ποτάμι, ή με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η πλειοψηφία του θα είναι ασταθής, πράγμα που θα δυσκολέψει το κυβερνητικό έργο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει ελάχιστα περιθώρια να πάρει επαναστατικές αποφάσεις, ή να έλθει σε ρήξη με την ΕΕ»
 
Σε ερώτηση σχετικά με την επικείμενη σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΕ, ο καθηγητής απαντά: «πρόκειται για μια εντύπωση που δίνεται από τη μειοψηφία της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, οι οποίοι κάνουν πολύ θόρυβο υποσχόμενοι την επανάσταση. Δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε. Το κυβερνητικό πρόγραμμα, που υιοθέτησε το κόμμα τον Σεπτέμβριο, κάθε άλλο παρά πρόγραμμα ρήξης είναι. Πρόκειται για μια ελάχιστη πλατφόρμα, πολύ διαφορετική από το αρχικό πρόγραμμα για μια σοσιαλιστική Ελλάδα».
 
Σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το δημόσιο χρέος που κατέχουν τα ευρωπαϊκά κράτη, η ΕΚΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και έχει ανακοινώσει ότι θα αποπληρώσει το ιδιωτικό χρέος, που λήγει την άνοιξη, που είναι ύψους 3,5 δισ.ευρώ. Η ριζοσπαστική Αριστερά ελπίζει, ωστόσο, να πετύχει μια εγκατάλειψη των χρεών, όχι, όμως, μονομερώς».
 
Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, στην προσπάθειά του να εξηγήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στους Γάλλους, τονίζει ότι η αύξηση του ελάχιστου μισθού είναι συμβολική και αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα επαναπρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων. Σημειώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, έχει δεσμευτεί για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ενώ εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ως προς το οικονομικό του πρόγραμμα, χωρίς αμφιβολία» είναι έτοιμος να κυβερνήσει.

Πηγή: imerisia.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 14:12