search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 05:48
MENU CLOSE

Μεγάλες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση προαναγγέλλει ο Ραγκούσης

22.10.2009 13:35
Μεγάλες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση προαναγγέλλει ο Ραγκούσης - Media

H Τοπική Αυτοδιοίκηση ανα μένεται να αλλάξει ριζικά το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, και η πράξη αυτή έχει πυροδοτήσει αρκετές αντιδράσεις, ενώ ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ παρουσιάζουν δια φορετική στάση απέναντι στο νέο σχέδιο του ΥΠΕΣ…

H Τοπική Αυτοδιοίκηση ανα μένεται να αλλάξει ριζικά το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, και η πράξη αυτή έχει πυροδοτήσει αρκετές αντιδράσεις, ενώ ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ παρουσιάζουν δια φορετική στάση απέναντι στο νέο σχέδιο του ΥΠΕΣ…

Σε μεγάλη μείωση των Oργανισμών Tοπικής Aυτοδιοίκησης θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Eσωτερικών Γ. Pαγκούσης ενώνοντας τους 1.034 δήμους που υπάρχουν σήμε ρα, σε 350, έπειτα από συνεννόηση με την KEΔKE και την TEΔK. Ο υπουργός, κάνοντας αναφορά στον δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε ότι θα αποτελείται πλέον από τις αιρετές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες θα έχουν επικεφαλής αιρετούς περιφε ρειάρχες και Περιφερειακά Συμβούλια. «Οι νομαρχίες θα λειτουργούν πλέον ως διοικητικές μονάδες της οικείας περιφέρειας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «στο επίπεδο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα θεσμοθετηθεί η “κρίσιμη” για το μέλλον της Αττικής και της Θεσσαλονίκης Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση». Η δήλωση αυτή ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει κύματα αντιδράσεων, με την πρώτη θέση να καταλαμβάνει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

Από την πλευρά της λοιπόν η ΚΕΔΚΕ, διά στόματος του προέδρου της Ν. Κακλαμάνη, σχολίασε πως, για να προχω ρήσει η υλοποίηση αυτού του σχεδίου, απαιτείται οικονομική μεταρρύθμιση, ενώ ζήτησε να τακτοποιηθούν άμεσα οι οικονομικές υποχρεώσεις που έχει η κυβέρνηση προς την αυτοδιοίκηση.

Στη δήλωση του υπουργού ότι οι δήμοι πρέπει να υπάγονται στον προλη πτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Ν. Κακλαμάνης άφησε καυτές αιχμές εναντίον του νέου υπουργού χαρακτη ρίζοντάς τον περίπου άπειρο και ανίδεο, αφού εδώ και αρκετά χρόνια οι δήμοι υπάγονται σε αυτόν τον έλεγχο.

Επίσης, κάλεσε τον υπουργό να διευ κρινίσει κάτω από ποιες προϋποθέσεις και ποιους περιλαμβάνει η εξαγγελία του, σύμφωνα με την οποία οι αλλοδα ποί έπειτα από 5 χρόνια παραμονής στη χώρα αποκτούν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Στο απέναντι βάθρο, των φιλικών προς το νέο σχέδιο, η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων πήρε το χρυσό μετάλ λιο αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο Δ. Δράκο, «σχεδόν ομόφωνες είναι οι αποφάσεις για το πέρασμα στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό περιφερειακό συμβούλιο, με αιρετό πρό εδρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και δομές περιφερειακές διοικητικές».

Αναμένονται λοιπόν αρκετές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο υπουρ γός Εσωτερικών θα συναντήσει κάποιες αντιδράσεις, κυρίως από την ΚΕΔΚΕ, οι οποίες όμως δεν είναι απαραίτητα μη αντιστρέψιμες…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34