search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 04:56
MENU CLOSE

Προς απλοποίηση οι διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων

15.04.2010 16:07
Προς απλοποίηση οι διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων - Media

Απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων προβλέπει το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομίας και τη Λούκα Κατσέλη.

Απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων προβλέπει το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομίας και τη Λούκα Κατσέλη.

Αναλυτικότερα, όσοι επιθυμούν την ίδρυση Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων Εταιριών θα απευθύνονται στα επιμελητήρια και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ως «υπηρεσίες μιας στάσης», ενώ για τις Ανώνυμες Εταιρίες και τις Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης σε συμβολαιογράφους. Ο λόγος της συγκεκριμένης «διευκόλυνσης» γίνεται επειδή το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι έτσι μειώνεται το κόστος για την ίδρυση μιας επιχείρησης από 50% έως 70%.

Οι υπηρεσίες μιας στάσης αναλαμβάνουν να κάνουν όλες τις εργασίες για να δώσουν νομική οντότητα και οικονομική ταυτότητα στις ιδρυόμενες επιχειρήσεις:

– Εισπράττουν το ενιαίο τέλος που αντικαθιστά όλα τα επιμέρους τέλη που ισχύουν σήμερα

– Συνδέονται με το ηλεκτρονικό Γενικό Επιχειρηματικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) καταχωρούν την επωνυμία και εγγραφούν την επιχείρηση σε αντικατάσταση της δημοσίευσης στο Πρωτοδικείο, στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών, και στο ΦΕΚ

– Συνδέονται ηλεκτρονικά με τους ασφαλιστικούς φορείς για την εγγραφή, χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας των εταίρων και την χορήγηση ΑΜΚΑ της επιχείρησης

– Συνδέονται με το ΤΑΧΙS για την έκδοση ΑΦΜ

Τέλος, με τις αλλαγές που εισάγονται με το νομοσχέδιο, επιτυγχάνει, όπως είπε η υπουργός:

-Η απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων μειώνουν το κόστος ίδρυσης για τις επιχειρήσεις κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι το κόστος ίδρυσης μιας μέσης ΕΠΕ, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, υπολογισμένο το 2009, από 1900 ευρώ πέφτει στα 590 ευρώ (72% μείωση)

– Η μείωση του συνόλου των γραφειοκρατικών διαδικασιών κατά τη διάρκεια της ίδρυσης, από δεκαέξι για τις Ο.Ε. και Ε.Ε. σε ένα βήμα, από δεκαπέντε για τις ΕΠΕ σε ένα και από δεκαέξι για τις Α.Ε. σε ένα βήμα.

– Μειώνεται ο χρόνος διεκπεραίωσης της ίδρυσης επιχειρήσεων (ενδεικτικά ο μέσος χρόνος για την ίδρυση μιας ΕΠΕ σύμφωνα με στοιχεία της World Bank μέχρι και το 2008 ήταν 38 ημέρες και αναμένεται να μειωθεί σε μια ημέρα).

– Η άμεση βελτίωση των όρων ανταγωνιστικότητα της χώρας, αναφορικά με την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34