ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:10
MENU CLOSE

Οι ξηροί καρποί καταπολεμούν τη χοληστερίνη...

11.05.2010 10:20

Όσοι έχετε ανεβασμένα τριγλυκερίδια, δεν έχετε παρά να το ρίξετε στους ξηρούς καρπούς, αφού σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη η κατανάλωση τους βοηθά στη μείωση του επιπέδου της χοληστερίνης.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν κάποιος τρώει καθημερινά, επί τρεις έως οκτώ εβδομάδες, κατά μέσο όρο 67 γραμμάρια ξηρών καρπών, ένα μικρό σακουλάκι δηλαδή, τότε η ολική χοληστερίνη του μειώνεται κατά 5,1%, ενώ η «κακή» χοληστερίνη (LDL) κατά 7,4%, με συνέπεια να βελτιώνεται η κρίσιμη για την υγεία αναλογία κακής προς καλή χοληστερίνη.

Εκτός από την χοληστερίνη, οι ξηροί καρποί -που περιέχουν «καλά» λίπη, ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες- διαπιστώθηκε ότι μειώνουν κατά 10,2% και το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, τα οποία επίσης σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ακόμη, όσο πιο υψηλά ήταν εξαρχής τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, τόσο μεγαλύτερη ήταν η κατοπινή ωφέλεια από την κατανάλωση των ξηρών καρπών για την μείωσή αυτών των επιπέδων στο αίμα, ενώ η ωφέλεια είναι αναλογικά μικρότερη στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα και μεγαλύτερη στα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:08
Exit mobile version