search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:20
MENU CLOSE

Ο καρπός που ρίχνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από φλεγμονές και διαβήτη

24.09.2023 11:42
FOUNTOUKIA

Ο λόγος για τα φουντούκια, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψημένα ή αλεσμένα σε μορφή πραλίνας. Εκτός όμως από ένα ιδανικό γλυκό σνακ, μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Ε, υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, τα φουντούκια διαφυλάσσουν την υγεία μας με διαφορετικούς τρόπους, όπως θα ανακαλύψετε παρακάτω.

Ρυθμίζουν τη χοληστερόλη

Η συστηματική κατανάλωση των φουντουκιών προστατεύει την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, ρίχνοντας τις τιμές της χοληστερόλης. Σε μια παλαιότερη μελέτη διαπιστώθηκε ότι μια διατροφή πλούσια σε φουντούκια μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας των συμμετεχόντων. Αυτός είναι και ο τύπος της χοληστερόλης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσει κάποιος τα οφέλη των φουντουκιών για την υγεία είναι να τα τρώει καθημερινά, χωρίς να αυξάνει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων του ατόμου.

Ακόμα μια μελέτη επιβεβαίωσε τα παραπάνω οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία, παρατηρώντας επίσης ότι δεν υπήρξε αύξηση του σωματικού βάρους των συμμετεχόντων. Συνεπώς, το συμπέρασμα αυτό μπορεί να μετριάσει κάποιες ανησυχίες σχετικά με την υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες στους ξηρούς καρπούς.

Μειώνουν τη φλεγμονή

Η ελάττωση της φλεγμονής είναι επίσης ένα πλεονέκτημα που προσφέρουν τα φουντούκια. Σύμφωνα με μια μελέτη, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φουντούκια μείωσε τα σημάδια φλεγμονής μεταξύ των συμμετεχόντων. Ωστόσο, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η αλλαγή στους δείκτες φλεγμονής μετά την κατανάλωση φουντουκιών ήταν αμελητέα. Για να προσδιοριστεί συμπερασματικά η επίδραση των φουντουκιών στη φλεγμονή θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα.

Βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η κατανάλωση ενός μείγματος ξηρών καρπών που περιλαμβάνει φουντούκια θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη. Μια μικρή ερευνητική δοκιμή συμπέρανε ότι η κατανάλωση ενός μείγματος ξηρών καρπών 30 γρ. που περιείχε 7,5 γρ. φουντούκια κάθε μέρα βελτίωσε την ευαισθησία των συμμετεχόντων στην ινσουλίνη σε διάστημα 12 εβδομάδων. Η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Η βελτίωση αυτής της ευαισθησίας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

(Πηγή: ygeiamou.gr)

Διαβάστε επίσης:

«Κόλλησε» ο μεταβολισμός; – 6 tips για να του δώσουμε ώθηση

Γιατί είμαι μονίμως κουρασμένος; 5 πιθανοί λόγοι

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς μπορεί να γίνει ισχυρό εργαλείο για τη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:19