Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Είτε προσθέτετε λίγους στη σαλάτα σας είτε τους χρησιμοποιείτε ως πρόχειρο σνακ για να «ξεγελάσετε» την πείνα σας, οι ξηροί καρποί θεωρούνται μία από τις πιο υγιεινές τροφές.
Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι έχουμε έναν ακόμα λόγο για να τους εντάξουμε στη διατροφή μας: κάνουν καλό στην ψυχική υγεία μας.
Τη σχετική μελέτη διεξήγαγαν επιστήμονες από την Ισπανία, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από 13.504 άνδρες και γυναίκες από τη Βρετανία. Οι εθελοντές παρέχουν εδώ και χρόνια στοιχεία για την πορεία της υγείας τους και τον τρόπο ζωής τους.
Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές είχαν ηλικία 50-65 ετών. Σχεδόν οι μισοί ήσαν άνδρες. Λίγο περισσότεροι από το 20% έπασχαν από παχυσαρκία και το 19,2% διήγαγαν καθιστική ζωή. Κανένας από τους εθελοντές δεν έπασχε από κατάθλιψη κατά την έναρξη της μελέτης.
Οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής. Μεταξύ άλλων ανέφεραν αν έτρωγαν ξηρούς καρπούς, τι ποσότητα και πόσο συχνά. Οι ξηροί καρποί που κατανάλωναν ήταν διαφόρων ειδών, όπως:
Έπειτα από 5,5 χρόνια παρακολούθησης, 1.122 από τους εθελοντές (ή ποσοστό 8,3%) είχαν εκδηλώσει κατάθλιψη. Εξετάζοντας οι ερευνητές τα δεδομένα τους διαπίστωσαν πως οι ξηροί καρποί συσχετίζονταν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο.
Ειδικότερα, όσοι εθελοντές έτρωγαν μικρή έως μέτρια ποσότητα καθημερινά είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη, έναντι όσων δεν έτρωγαν καθόλου ξηρούς καρπούς.
Η ποσότητα που φάνηκε να είναι ωφέλιμη είναι τα 30 γραμμάρια την ημέρα. Αντιστοιχούν σε μια μικρή χούφτα.
Το εύρημα αυτό παρέμεινε αναλλοίωτο όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία, όπως:
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην διατροφή επιθεώρηση Clinical Nutrition. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πως ακριβώς μπορεί οι ξηροί καρποί να δρουν προστατευτικά έναντι της κατάθλιψης. Εκτιμούν, όμως, ότι παίζουν ρόλο οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους.
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Διαβήτης: Ο γενετικός παράγοντας που ρυθμίζει το σάκχαρο μετά το γεύμα
Ξηροί καρποί: Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης σύμφωνα με νέα έρευνα
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.