ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:18
MENU CLOSE

Bloomberg: Αντιτίθεται η ΕΚΤ στην πρόταση Σόιμπλε

09.06.2011 06:42

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές του Bloomberg η πρόταση Σόιμπλε περί ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων με νέα ομόλογα επταετούς διάρκειας από ιδιώτες επενδυτές δεν συνάδει με τη θέση της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ είναι αντίθετος με οποιαδήποτε λύση εκτός του rollover, δεδομένου ότι δεν πρέπει  να χαρακτηρισθεί η συμμετοχή των επενδυτών ως χρεοκοπία της Ελλάδας και να ενεργοποιηθούν τα  ασφάλιστρα κινδύνου.

Προ ημερών στελέχη της ΕΚΤ είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν θα αποδέχονται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, σε περίπτωση που η εμπλοκή των ιδιωτών ερμηνευθεί ως χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν διαμηνύσει ότι θα εκληφθεί ως χρεοκοπία οποιαδήποτε επιμήκυνση των ομολόγων ιδιωτών, εφόσον δεν προκύπτει ότι έγινε πράγματι σε εθελοντική βάση.
Η πρόταση Σόιμπλε προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τις ηγεσίες της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αναφέρεται σε ανταλλαγή όλων των ομολόγων και όχι μόνο όσων λήγουν, ενώ δεν γίνεται λόγος για εθελοντική συμμετοχή των επενδυτών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:17
Exit mobile version