search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.09.2025 07:03
MENU CLOSE

«Τα βρήκαν» για τη μείωση του ελληνικού χρέους

27.11.2012 07:10
«Τα βρήκαν» για τη μείωση του ελληνικού χρέους - Media

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που κράτησαν 14 ώρες περίπου, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έφτασαν σε συμφωνία για την καταβολή της «περιβόητης» δόσης.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που κράτησαν 14 ώρες περίπου, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έφτασαν σε συμφωνία για την καταβολή της «περιβόητης» δόσης.
 
Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκταμιευθεί το ποσό των 34,4 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν τμηματικά στο πρώτο τρίμηνο του 2013, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει(δείτε πιο κάτω).
 
Οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης έφτασαν τελικά σε συμφωνία με το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις φιλοδοξίες της απόφασης, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, έναντι του 120% που ήταν ο στόχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων εβδομάδων.
 
Αυτό σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, αντιστοιχεί σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020.
 
Η Ελλάδα ωστόσο σε ελάχιστο χρόνο θα πρέπει να επαναγοράσει ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές, αποφεύγοντας να αγγίξουν ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επαναγοράσει 62 περίπου δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα. Από αυτά:
 
* Τα 30 δισ. περίπου είναι σε χαρτοφυλάκια ξένων Funds και τραπεζών,
 
 * Άλλα 30 δισ. είναι σε ελληνικούς φορείς (τα 17 εξ αυτών σε ελληνικές τράπεζες)
 
*  Περίπου 2 δις. Ευρώ βρίσκονται σε ιδιώτες και άλλους επενδυτές.
 
Η στόχευση κατά τα λεγόμενα των εμπλεκόμενων είναι κυρίως στην επαναγορά των 30 δισ. ευρώ των ξένων επενδυτικών οίκων.
 
Ο υπουργός οικονομικών περιορίστηκε να δηλώσει πως η επαναγορά, το ύψος της οποίας δεν το ανακοίνωσε, θα γίνει με «νέα δάνεια από τον EFSF» και θα πρέπει σαφώς να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 12 Δεκεμβρίου.
 
Το εμπόδιο που ονομάζεται «επαναγορά ελληνικών ομολόγων» γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς πως στο γραπτό ανακοινωθέν οι εταίροι θέτουν όρο στην Ελλάδα να αγοράσει τα ομόλογά της σε τιμές της 23ης Νοεμβρίου.
 
Αν η Ελλάδα καταφέρει να ολοκληρώσει σε χρόνο-ρεκόρ το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, τότε οι εταίροι θα αποφασίσουν αρχικά την εκταμίευση 10,6 δισ. για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας στις 13 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα εκδώσουν εγγυήσεις ύψους 23,8 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
 
Από το νέο έτος και για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, θα εκταμιευθούν για την Ελλάδα επιπλέον 9,3 δισ. υπό τον όρο ότι η χώρα θα εκπληρώνει μια σειρά από μνημονιακά κριτήρια, όπως η υιοθέτηση ενός νέου φορολογικού συστήματος, το οποίο η Κομισιόν, όπως δήλωσε ο Ολι Ρεν θεωρεί απαραίτητο όρο.

Τα νέα αυτά μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλια πολλών χωρών της Ευρωζώνης με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να λέει πως ελπίζει το γερμανικό κοινοβούλιο να προχωρήσει στην έγκρισή τους «το αργότερο έως την Παρασκευή».

Χαιρέτισαν την απόφαση οι Ευρωπαίοι εταίροι

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Όπως επισημαίνει, η συμφωνία αυτή υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Κομισιόν για ταχεία εφαρμογή του προγράμματος, διασφαλίζοντας την κατάλληλη στήριξη προς την Ελλάδα μέχρι να επιστρέψει στις αγορές.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από όλους τους βουλευτές να εγκρίνουν την βοήθεια προς την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι συνέπειες για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας. Προειδοποίησε μάλιστα ότι οποιαδήποτε εναλλακτική ενέχει «πολύ μεγαλύτερο, ανυπολόγιστο ρίσκο», προσθέτοντας ότι υπήρχε πολύ μικρό περιθώριο ελιγμών πριν τις 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το www.ethnos.gr.

Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτησε τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος τονίζοντας ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επεδίωκε να διασφαλίσει ότι η Ευρωζώνη θα ελάμβανε τα αναγκαία μέτρα που θα έθεταν την Ελλάδα στον δρόμο του βιώσιμου χρέους. Σήμερα είμαι σε θέση να πω ότι αυτό έγινε».

«Η συμφωνία ήταν πολύ δύσκολη», παραδέχθηκε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι χρειάσθηκε να καταβληθούν «σημαντικές προσπάθειες από όλες τις πλευρές», ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι «η απόφαση θα περιορίσει αναμφίβολα την αβεβαιότητα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και την Ελλάδα».

«Για την Ευρωζώνη, ήταν ένα πραγματικό τεστ της αξιοπιστίας μας, της ικανότητάς μας να λάβουμε αποφάσεις για τα δυσκολότερα θέματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί να προσθέτει πως «τα προβλήματα παραμένουν πολύ σημαντικά, σοβαρά, αλλά δώσαμε προοπτική στην Ευρωζώνη και ελπίδα στον ελληνικό λαό.

Στουρνάρας: Η Ελλάδα έμεινε στο ευρώ

Τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης αλλά και τη σημασία της για την Ελλάδα σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης.

«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η απόφαση απελευθερώνει πόρους μέσω της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«H Ελλάδα είναι πλέον χώρα που δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ,ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ώρα η Ελλάδα να σκεφτεί πώς θα αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία δημιουργικά, ώστε να προχωρήσει μπροστά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που ψήφισε η Ελληνική Βουλή, οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με έμφαση στις ίσες ευκαιρίες για όλους.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη βοήθειά του στην προσπάθεια, λέγοντας ότι χωρίς την αποφασιστική συμβολή του δεν θα είχαν προωθηθεί οι 72 προαπαιτούμενες, για την εκταμίευση της δόσης, ενέργειες.

Αναλυτικά η συνέντευξη τύπου με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων, στην οποία ανακοινώνεται η απόφαση για την Ελλάδα


Η συνέντευξη τύπου του Eurogroup από fon1972

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.09.2025 06:59