ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:08
MENU CLOSE

Το βρετανικό χιουμοράκι με το ΔΝΤ

03.12.2012 06:25

Μπορεί το Spiegel και οι Financial Times να πρωτοστατούν στα δημοσιεύματα σχετικά με την Ελλάδα, φαίνεται όμως ότι αυτό που έχε την περισσότερη ουσία είναι το υπεροπτικό Economist…

Εξηγεί ο Economist: Το ΔΝΤ πίεσε ώστε να μετριαστεί ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής και συγκρούστηκε με τη Γερμανία για να υπάρξει κούρεμα στα δάνεια του επίσημου τομέα. Μάλιστα, λέει, πως στο τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων, η Λαγκάρντ, κατάφερε να διασφαλίσει ένα "ελάχιστο βαθμό κοινής λογικής" στους όρους της τελικής συμφωνίας. Κάτι που επέτρεψε στην Ελλάδα να λάβει περισσότερο χρόνο για να επιτύχει τους στόχους ενώ χαλάρωσαν οι όροι των δανείων του επίσημου τομέα.

Τώρα, με την ευρωζώνη να δέχεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει από μόνη της το βάρος του χρέους και ότι οι πιστωτές θα πρέπει να δεχτούν απώλειες, αποκαλύπτεται ότι για τη γερμανική πρακτική η χρησιμοποίηση της εμπειρίας του ΔΝΤ είχε σαν μόνο στόχο να προστατέψει τα δισεκατομμύρια των Γερμανών φορολογουμένων. Η Μέρκελ, λέει ο Economist ισχυριζόταν ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα έβλεπαν "ότι ο δρόμος που πήρε η Ελλάδα με το ΔΝΤ δεν ήταν εύκολος", και μάλλον θα απέφευγαν να ζητήσουν πακέτα διάσωσης. Κάτι που όπως πλέον έχει διαφανεί απέτυχε παταγωδώς ως σχεδιασμός.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:08
Exit mobile version