Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται πλέον στην επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.
Σαρρής: Στο τραπέζι κούρεμα κοντά στο 25% στην Τράπεζα Κύπρου
Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega», o Κύπριος υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει πρόταση για επιβολή κουρέματος κοντά στο 25% στις καταθέσεις άνω των 100.000 στην Τράπεζα Κύπρου.
O κ. Σαρρής εκτίμησε ότι το κούρεμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 25% ενώ διευκρίνισε ότι η πρόταση που είναι στο τραπέζι επικεντρώνεται στην Τράπεζα Κύπρου και όχι σε όλες τις κυπριακές τράπεζες.
«Το αντικείμενο της όλης συμφωνίας είναι οι δύο μεγάλες τράπεζες», σημείωσε ο κ. Σαρρής.
Λίγες ώρες μετά από την ψήφιση των εννέα νομοσχεδίων στη Βουλή, ο Kύπριος υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης στην κυπριακή κρίση. «Βλέπουμε μπροστά μας ένα δρόμο πιο καθαρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, θα υπάρξει σήμερα νέα συνάντηση με την τρόικα, ενώ με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το απόγευμα της Κυριακής συνεδρίαση του Eurogroup.
Σε ό,τι αφορά τέλος το ταξίδι και τις επαφές που είχε στη Μόσχα, παραδέχθηκε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει πληγεί η αξιοπιστία της Κύπρου προς τους Ρώσους. «Έγινε ζημιά, αρκετά μεγάλη, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία πάνω στα οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε», επισήμανε ο υπουργός.
Moody’s: Υποβάθμιση τριών κυπριακών τραπεζών
Παράλληλα, την Παρασκευή το βράδυ ο αμερικάνικος οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο των τριών μεγάλων τραπεζών της Κύπρου, τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική.
Ο οίκος επικαλείται τους υφιστάμενους κινδύνους να υποστούν οι καταθέτες σημαντικές ζημιές και να επιβληθούν περαιτέρω έλεγχοι σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, όταν οι τράπεζες επαναλειτουργήσουν.
Μειώνονται άμεσα από Caa2 σε Caa3 οι αξιολογήσεις του Moody's για τις καταθέσεις και τα μακροπρόθεσμα αξιόγραφα στις τρείς τράπεζες αυτές, ενώ ο οίκος ενδέχεται να υπάρξει και νέα υποβάθμισή τους, όπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του.