ΣΑΒΒΑΤΟ 20.12.2025 01:36
MENU CLOSE

Δραματικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

24.03.2013 07:26

Κορυφώνεται η αγωνία στις Βρυξέλλες εν αναμονή των αποφάσεων του Eurogroup. Οι τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν πως η τρόικα φέρεται να προτείνει «κούρεμα» (για καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ) στην Τράπεζα Κύπρου σε ποσοστό 50-60%. Το Μega Κύπρου μεταδίδει πως η κυπριακή πλευρά δέχεται κούρεμα μέχρι 35%.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για απαίτηση του ΔΝΤ να επωμιστεί η τράπεζα Κύπρου τα 9 δισ. που είχε πάρει η "Λαϊκή'' από τον ELA, κάτι το οποίο δεν αποδέχεται ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως είναι έτοιμος να παραιτηθεί αν δεν αποσυρθούν οι παράλογες αξιώσεις του ΔΝΤ. 

''Αν επιμείνετε παραιτούμαι από πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάμε για εκλογές'', φέρεται να διαμήνυσε' ο κ. Αναστασιάδης στους ευρωπαίους και τα στελέχη του ΔΝΤ.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε σε τηλεοπτική συζήτηση ότι αναλόγως της απόφασης στο Eurogroup θα πρέπει να συνέλθει αύριο ή τις επόμενες μέρες η Βουλή.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι, αν η απόφαση δεν είναι θετική, «τότε θα πρέπει επειγόντως να γίνει σχεδιασμός για να εκτυπωθεί κυπριακή λίρα».

Πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις, που απαιτεί η τρόικα, θα διαλυθεί η κυπριακή οικονομία.

Επαφές Αναστασιάδη

Ο κ. Αναστασιάδης μετέβη  στο Συμβούλιο της ΕΕ, όπου είχε μια πρώτη συνάντηση τους Προέδρους του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και της Κομισιον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στη συνάντηση αυτή θα έγινε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Αργότερα η συνάντηση των τριών μετατράπηκε σε γεύμα εργασίας, στο οποίο μετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κυπριακών κομμάτων θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο. 

Νωρίτερα  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης με ανακοίνωσή του ανέφερε πως «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά». Της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί η κοινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο με κλιμάκιο της Τρόικας που αποχώρησε μετά από τέσσερις και πλέον ώρες παρουσίας του στο χώρο.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.12.2025 01:17
Exit mobile version