search
ΣΑΒΒΑΤΟ 19.07.2025 23:37
MENU CLOSE

Aκούει, βλέπει, περιμένει…

06.10.2013 21:00
oldphotospod_0310_006_cmyk1380880532.jpg

Δικαίωση του αντιφασιστικού κινήματος και του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει η Κουμουνδούρου την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής.

Δικαίωση του αντιφασιστικού κινήματος και του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει η Κουμουνδούρου την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής. O ΣΥΡΙΖΑ είχε αναρίθμητες φορές καταγγείλει τη δρΆση της οργάνωσης, αλλά η κυβέρνηση, στοχοπροσηλωμένη καθώς ήταν στη θεωρία των άκρων, «βαριάκουγε».
«Η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο κι έχει ευθύνες για την τρομακτική καθυστέρηση και την ανοχή που επέδειξε μέχρι σήμερα» ήταν σε γενικές γραμμές η κριτική υποδοχή από τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ των συλλήψεων του αρχηγού και των πέντε βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Το βράδυ της Κυριακής, μιλώντας στο φεστιβάλ Νέων του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε το γεγονός των συλλήψεων, τονίζοντας, όμως, ότι ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του «αναγκάστηκαν σε αναδίπλωση» και «αλλαγή στρατηγικής» αποφασίζοντας να κινήσουν τις διαδικασίες μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή και τις διεθνείς πιέσεις μετά το έγκλημα στο Κερατσίνι. 
Όσον αφορά το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, η Κουμουνδούρου τηρεί στάση αναμονής όσο διαρκεί η προανακριτική διαδικασία. Ο Τσίπρας ζήτησε «να μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο» ώστε να αποξηλωθούν οι χρυσαυγίτικοι θύλακες από την αστυνομία, τον στρατό και την ΕΥΠ, και να αποκαλυφθούν οι παράνομοι χρηματοδότες της Χρυσής Αυγής.
Πάντως, επειδή στην αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ ο αντιμνημονιακός και ο αντιφασιστικός αγώνας πάνε μαζί, αναφέρθηκε στην ανάγκη της ανατροπής της πολιτικής που εξαθλίωσε την κοινωνία και διαμόρφωσε το φυτώριο του φασισμού και του νεοναζισμού. Εν ολίγοις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκ νέου εκλογές, χωρίς πάντως ο ίδιος να τις συνδέει με το ενδεχόμενο παραιτήσεων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, αλλά με την ανάγκη να μπει ένα τέλος στη μνημονιακή «βαρβαρότητα».

Η δήλωση
Στο εξής, και δεδομένου ότι πλέον το θέμα χειρίζεται η Δικαιοσύνη, ο ΣΥΡΙΖΑ μετατοπίζει το βάρος της πολιτικής του παρέμβασης αναφορικά με το ζήτημα της Χρυσής Αυγής στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρωτόγνωρη στα κοινοβουλευτικά χρονικά περίπτωση της δίωξης βουλευτών νόμιμου κοινοβουλευτικού κόμματος για σύσταση εγκληματικής συμμορίας. 
«Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό της Δικαιοσύνης όσο κινείται αποφασιστικά» στην παραπάνω κατεύθυνση, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Φεστιβάλ, «χωρίς σε καμιά περίπτωση να υπονομεύει τα δικαιώματα που προκύπτουν για όλους από το νομικό μας σύστημα». 
Η δήλωση αυτή προφανώς δεν ήρθε τυχαία. Αντιθέτως αντανακλά τον έντονο προβληματισμό του ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά θεσμικά ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν ή αντιμετωπίζονται «αλά καρτ» ή στα όρια των συνταγματικών επιταγών, όπως λένε τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Με άλλα λόγια, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν παραγνωρίζουν το γεγονός ότι μια σειρά από οφειλόμενες θεσμικές κινήσεις – π.χ. η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να αποφασιστεί η άρση ασυλίας των βουλευτών της Χ.Α. – παρακάμφθηκαν στο όνομα της ταχύτητας και του εντυπωσιασμού (στην καλύτερη περίπτωση, καθότι οι εποχές δεν είναι αθώες).
Καταρχάς, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται η έλλειψη έγκαιρης επίσημης ενημέρωσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η αποφυγή κάθε διαδικασίας διαβούλευσης με διαφάνεια στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων.
«Η αποσπασματική, αλά καρτ αντιμετώπιση, και μάλιστα χωρίς την οποιαδήποτε διαβούλευση με την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν είναι καλός δρόμος» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στον ρ/σ Bήμα FM, παραπέμποντας μεταξύ άλλων στην κυβερνητική αδιαφορία για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα να συγκληθεί Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, και να προσδιοριστεί προ ημερησίας συζήτηση με το άνοιγμα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. 
Πάνω απ’ όλα, το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα θέματα που ανακύπτουν, τα οποία, επανειλημμένως, τονίζεται ότι είναι «πρωτόγνωρα», να αντιμετωπιστούν θεσμικά, στο πλαίσιο της Βουλής και όχι με μονομερείς και εν κρυπτώ αποφάσεις κι ενέργειες της κυβέρνησης. Ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στην προχθεσινή «Αυγή» υπογραμμίζει ότι τα πρωτόγνωρα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συνέχιση των διώξεων και της δικαστικής διερεύνησης πρέπει να απαντηθούν μέσα από τους θεσμούς. «Είμαστε αντίθετοι στην αντιμετώπιση του θέματος φέτα – φέτα, είμαστε αντίθετοι στην επικοινωνιακή διαχείριση και τις κυβερνητικές διαρροές» ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση. 

Τρία θεσμικά «αγκάθια»
Τα ζητήματα που χρήζουν διερεύνησης, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για αλλαγή του εκλογικού νόμου με στόχο την απαγόρευση της διενέργειας επαναληπτικών εκλογών σε περίπτωση παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, η οποία φαίνεται να προωθείται, το θέμα της αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης κόμματος, το ζήτημα των συλλήψεων χωρίς έγκριση της Βουλής και άρση της ασυλίας, καθώς και τα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας της Κ.Ο. και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
uΌσον αφορά τη ρύθμιση για την απαγόρευση των επαναληπτικών εκλογών στην περίπτωση των ομαδικών παραιτήσεων των βουλευτών της Χ.Α., πέρα από το θεσμικό ζήτημα της αλλοίωσης ή μη της κοινοβουλευτικής σύνθεσης που προκύπτει από τη λειτουργία της Βουλής χωρίς να αναπληρωθούν οι κενές έδρες, η αξιωματική αντιπολίτευση διαβάζει πίσω από τις γραμμές και την πολιτική πρόθεση να στιγματιστούν περαιτέρω οι εκλογές – τις οποίες σταθερά ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – ως «κίνδυνος» που επιφέρει πολιτική και πολιτεικακή «αποσταθεροποίηση». Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ότι το κυβερνητικό μπλοκ και Σία τείνουν να αναγάγουν τις δημοκρατικές εκλογές σε ύψιστο «κακό» για τη χώρα. 
uΣε ό,τι αφορά το ζήτημα των συλλήψεων με τη διαδικασία του «αυτόφωρου» και χωρίς άρση της βουλευτικής ασυλίας με έγκριση της Βουλής, στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «οριακή» συνταγματικά διαδικασία, ενώ λιγότερο ή περισσότερο ανοιχτά εκφράζεται η ανησυχία ότι αυτή η πρακτική της παράκαμψης της Βουλής μπορεί στο μέλλον να στραφεί κατά της Αριστεράς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο καθηγητής νομικής του ΑΠΘ Κώστας Χρυσόγονος, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «επικίνδυνο προηγούμενο» τη διαστολή στο άπειρο της έννοιας του «αυτοφώρου» και τη συνακόλουθη ντε φάκτο κατάργηση του ακαταδίωκτου του βουλευτή. Ο προβληματισμός αυτός φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έντονος στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο τρέχον πολιτικό κλίμα όπου η «θεωρία των δύο άκρων», αντί να αποσυρθεί από τους εμπνευστές της, καλλιεργείται με μεγαλύτερη ένταση.
uΕπίσης, κρίσιμο ζήτημα, το οποίο κατά τον ΣΥΡΙΖΑ χρήζει εξαιρετικά προσεκτικών χειρισμών, είναι και αυτό της αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής ως κόμματος.

Νέα μέτρα
Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζει και την επόμενη μέρα και επιχειρεί να στρέψει την ατζέντα στα τρέχοντα καθημερινά και οξυμμένα προβλήματα που προκαλεί η εφαρμογή του μνημονίου, η οποία «εμπλουτίζεται» διαρκώς με νέα μέτρα.
Η Κουμουνδούρου δεν σκοπεύει να αφήσει να περάσει απαρατήρητο το ζόρι που έχει η κυβέρνηση μετά την τελευταία επίσκεψη της τρόικας. Η τελευταία προσδιόρισε το πρωτογενές πλεόνασμα στα 100 εκατομμύρια ευρώ αντί των 2,5 δισ. ευρώ – και «παρά την αγωνιώδη έκκληση Βενιζέλου στον Άσμουσεν να παραποιήσει τα στοιχεία» – και προσδιορίζει την ύφεση για το 2013 στο 4%. Επιπλέον, θα επιμείνει στην προσπάθεια να επαναφέρει στο προσκήνιο τα επόμενα βήματα διάλυσης: το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ, ΕΑΒ) και της ΛΑΡΚΟ, την απελευθέρωση των απολύσεων, τον νέο φόρο ακινήτων και αγροτεμαχίων, το ασφαλιστικό που έχει μπει κι αυτό στην ατζέντα, το ξεπούλημα των νερών (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) κ.λπ.
Και μπορεί η Κουμουνδούρου να δέχεται βροχή τις κατηγορίες ότι έτσι προσπαθεί να απομειώσει την επιτυχία της κυβέρνησης και να κρύψει τη δική της «αμηχανία», όμως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι δεν πρέπει να επιτρέψει τον αποπροσανατολισμό από την αντίθεση μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Κι αυτό όχι επειδή υποτιμά το ζήτημα της Χρυσής Αυγής και του εκκολαπτόμενου φασισμού, αλλά ακριβώς επειδή θεωρεί ότι η ανάσχεση αυτής της ιστορίας θα έρθει με την ανατροπή του μνημονίου.
Επί πλέον γνωρίζει ότι – όσο κι αν η κυβέρνηση επιμένει να στρέφει την επικαιρότητα αλλού – τα καυτά μέτωπα της οικονομίας και τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που αυτά συνεπάγονται είναι αυτά που θα μετρήσουν στην κάλπη – όποτε κι αν αυτή στηθεί. Μάλιστα διατυπώνεται η άποψη ότι πολιτικά η κυβέρνηση «δεν μπορεί να αντέξει την καταστροφή που προκαλεί» και επομένως είναι «υποχρεωμένη» να επενδύει στη στρατηγική της έντασης και της πόλωσης, παρόλο που αυτή είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία και την ομαλότητα, (ευάλωτες πια) σταθερές που ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να υπερασπιστεί εμπράκτως.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19.07.2025 23:36