ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 16:40
MENU CLOSE

Ο Θαπατέρο αποκαλύπτει τις γερμανικές πιέσεις

25.11.2013 13:23

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας σε βιβλίο του αναφέρει τις γερμανικές πιέσεις για να πάρει η χώρα του δάνειο και να ψηφίσει μνημόνιο. Όλα έγιναν έτσι όπως τα ήθελε η Γερμανία, αφού όσοι πρωθυπουργοί δεν δέχθηκαν, αντικαταστάθηκαν!


 
Ο Θαπατέρο περιγράφει το παλάτι των Κανών, όπου διεξήχθη η περιβόητη σύνοδος, ως «ένα οχυρό κυριευμένο από τις αγορές» και σημειώνει ότι στους διαδρόμους ήδη ψιθυριζόταν το όνομα του Μάριο Μόντι, του τεχνοκράτη που διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον Νοέμβριο του 2011.
 
Στο βιβλίο του, πρώτο πόνημα ευρωπαίου πολιτικού που εξιστορεί τα γεγονότα της ταραχώδους εκείνης περιόδου, ο Ισπανός σοσιαλιστής σημειώνει ότι οι ευρωπαίοι οικονομολόγοι ήταν σε υπερβολικό βαθμό απαισιόδοξοι για την Ισπανία και υποστηρίζει ότι ο ίδιος μπόρεσε να «αποτρέψει το μεγαλύτερο κακό», αυτό ενός πακέτου διάσωσης που δεν θα αφορούσε μόνο τις τράπεζες, αλλά το ισπανικό κράτος.
 
Αναγνωρίζει πάντως ότι η αντίδραση στην κρίση ήταν αργή και παραδέχεται ότι έγιναν λάθη.
 
Δύο χρόνια μετά από εκείνα τα γεγονότα, ο Θαπατέρο συμπεραίνει ότι η σωστή δημοσιονομική πολιτική μπορεί να τιθασεύσει τις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι οι αποφάσεις εφαρμόζονται αποτελεσματικά, άμεσα και με πυγμή.
 
Ωστόσο η ΕΕ αντέδρασε πολύ αργά όταν τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας ήταν πλέον εμφανή στα τέλη του 2009 και απέτυχε να συμφωνήσει σε ένα μέτρο που ο Θαπατέρο πιστεύει ότι θα σταματούσε την κρίση στην εκκίνησή της: Την έκδοση ευρωομολόγων.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 16:38
Exit mobile version