search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 04:37
MENU CLOSE

Ισπανία: Δεν παραιτείται από πρωθυπουργός ο Σάντσεθ – Τι ανακοίνωσε στο διάγγελμά του (video)

29.04.2024 12:17
sanchez_diaggelma

Την απόφασή του να μην παραιτηθεί ανακοίνωσε τελικά στο διάγγελμά του ο Πέδρο Σάντσεθ, μετά τις αμφισβητούμενης εγκυρότητας καταγγελίες, που ήθελαν τη σύζυγο του να εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του «με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη» μετά από ημέρες περισυλλογής.

«Αποφάσισα να συνεχίσω. Να συνεχίσω με περισσότερη δύναμη» είπε στο διάγγελμα του ο Σάντσεθ.

«Υπάρχουν στιγμές που ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να σταματήσουμε, να αναλογιστούμε και να αποφασίσουμε ξεκάθαρα πως θέλουμε να προχωρήσουμε», δήλωσε ο Σάντσεθ, και πρόσθεσε: «Είτε λέμε φτάνει πια, είτε αυτή η υποβάθμιση της δημόσιας ζωής θα καθορίσει το μέλλον μας, καταδικάζοντάς μας ως χώρα».

«Όπως γνωρίζετε, την περασμένη Τετάρτη έγραψα μια επιστολή απευθυνόμενη σε όλους τους πολίτες, στην οποία ρωτούσα αν αξίζει να υπομείνω την παρενόχληση που υφίσταται η οικογένειά μου εδώ και 10 χρόνια. Έχω μια ξεκάθαρη απάντηση: αν αποδεχτούμε όλοι ως κοινωνία ότι η πολιτική δράση επιτρέπει την αδιάκριτη επίθεση σε αθώους ανθρώπους, τότε δεν αξίζει τον κόπο», ξεκίνησε ο Σάντσεθ.

«Δεν υπάρχει τιμή που να δικαιολογεί την άδικη ταλαιπωρία των ανθρώπων που αγαπάμε περισσότερο», δήλωσε, αναγνωρίζοντας ότι η επιστολή του θα μπορούσε να έχει «μπερδέψει» τους πολίτες καθώς δεν συνηθίζεται οι πολιτικοί να μιλούν για συναισθήματα:

«Έπρεπε να σταματήσω και να σκεφτώ όλα αυτά». Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη που έλαβε από το κόμμα του και από τους πολίτες στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης που έγιναν το σαββατοκύριακο. «Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε από καρδιάς για τις επιδείξεις αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης», δήλωσε ο Σάντσεθ εκ μέρους του ίδιου και της συζύγου του.

Ο Σάντσεθ δήλωσε επίσης ότι ενημέρωσε τον βασιλιά Φίλιππο ΣΤ’ για την απόφασή του.

Η απόφαση του Σάντσεθ να μην παραιτηθεί βάζει τέλος στην αναταραχή που επικράτησε λόγω του ενδεχομένου να διεξαχθούν είτε νέα ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για να επιλεγεί νέος πρωθυπουργός είτε ακόμη και τέταρτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε πέντε χρόνια.

Τι προηγήθηκε

Ο Σάντσεθ, 52 ετών, αιφνιδίασε τόσο αντιπάλους όσο και συμμάχους όταν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναστέλλει για μερικές ημέρες τα δημόσια καθήκοντά του για να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, προκαλώντας μεγάλες διαδηλώσεις οπαδών του το σαββατοκύριακο στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ανέφερε σε ανοικτή επιστολή προς τους πολίτες που δημοσιοποίησε μέσω X πως ήθελε να ζυγίσει αν αξίζει τον κόπο να συνεχίσει τη θητεία του με δεδομένες αυτές που χαρακτήρισε ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος της συζύγου του, τη «λάσπη» της δεξιάς και της άκρας δεξιάς.

Ήθελε να αποφασίσει «αν θα συνεχίσει να είναι επικεφαλής της κυβέρνησης ή να παραιτηθεί», να αποποιηθεί αυτή «τη μεγάλη τιμή», εξήγησε.

Τις κατηγορίες σε βάρος της κυρίας Γκόμεθ, που δεν έχει δημόσιο αξίωμα, διατύπωσε η οργάνωση Manos Limpias («Καθαρά Χέρια»), προσάπτοντάς της άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος και διαφθορά. Αργότερα, η οργάνωση αναγνώρισε πως οι κατηγορίες βασίζονται σε δημοσιεύματα του Τύπου που ενδέχεται να είναι αναληθή.

Η εισαγγελία της Μαδρίτης εισηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της κυρίας Γκόμεθ να μπει στο αρχείο.

Διαβάστε επίσης:

Ντόναλντ Τραμπ: Οι βαλκανικές μπίζνες του τέως προέδρου των ΗΠΑ – Οι αμφιλεγόμενες επενδύσεις που προκαλούν αντιδράσεις (photos/videos)

Μεξικό: Σοκαριστικό δυστύχημα με ανατροπή λεωφορείου, τουλάχιστον 14 νεκροί (photos/video)

Ανεμοστρόβιλοι «σαρώνουν» τις ΗΠΑ, τουλαχιστον 5 νεκροί – Εικόνες απόλυτης καταστροφής (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32