search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 16:59
MENU CLOSE

Πέδρο Σάντσεθ: Παραίτηση από την πρωθυπουργία έναντι θέσης στην ΕΕ;

26.04.2024 16:28
PEDRO SANCHEZ

Εικασίες και σενάρια ξέσπασαν μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Σάντσεθ την Τετάρτη ότι σκέφτεται να παραιτηθεί από επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης. Η είδηση ​​πυροδότησε πυρετώδεις φημολογίες σχετικά με το πολιτικό μέλλον της Ισπανίας – καθώς και για τις πιθανότητες του Σάντσεθ να κερδίσει μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες.

Σε μια τετρασέλιδη επιστολή, ο Σάντσεθ εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις συνεχείς επιθέσεις στην οικογένειά του από εφημερίδες και δεξιές πολιτικές ομάδες. Ο ακραίος χαρακτήρας των επιθέσεων, είπε, τον οδήγησε να σκεφτεί αν άξιζε τον κόπο να ηγηθεί της χώρας.

«Χρειάζομαι χρόνο για να σκεφτώ», είπε ο Σάντσεθ. «Χρειάζεται επειγόντως να απαντήσω σε μια ερώτηση που κάνω συνέχεια στον εαυτό μου: Αξίζει τον κόπο να παραμείνω [στη θέση] παρά τη λασπολογία της δεξιάς και της ακροδεξιάς;»

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για την κατανομή των υψηλότερων θέσεων εργασίας της ΕΕ μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Ιουνίου. Τα πολιτικά κόμματα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους θα διατυπώσουν τις αξιώσεις τους για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του βραχίονα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Οι σοσιαλιστές, οι οποίοι είναι πιθανό να παραμείνουν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, προσβλέπουν στην κορυφαία θέση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αυτή τη στιγμή κατέχει ο Βέλγος φιλελεύθερος Σαρλ Μισέλ.

Για τον Σάντσεθ, η μετακόμιση στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να αποδειχθεί μια επιδέξια έξοδος από τη διασπασμένη —και τοξική— πολιτική σκηνή της Ισπανίας. Η εγχώρια δημόσια εικόνα του σοσιαλιστή δεν ήταν ποτέ εξαιρετική, και η αμφιλεγόμενη απόφασή του να χορηγήσει στους Καταλανούς αυτονομιστές ολική αμνηστία προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για τη συνέχιση της θητείας του έχει αυξήσει τη δημόσια δυσαρέσκεια.

Η Ευρώπη καλεί

Ο Σάντσεθ μπορεί να μην είναι δημοφιλής στην Ισπανία, αλλά είναι πολύ δημοφιλής στις Βρυξέλλες και εκτιμάται από τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι είναι καλός για μια κορυφαία δουλειά.

Οι αξιωματούχοι και οι διπλωμάτες της ΕΕ διχάζονται για μια πιθανή υποψηφιότητα του Σάντσεθ. Εάν ο Σάντσεθ έφευγε από την Ισπανία, την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σε μια κατάσταση πολιτικού χάους, θα μπορούσε να αμαυρώσει την εικόνα του στις Βρυξέλλες.

Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες για το εάν ο Σάντσεθ έχει το σωστό προφίλ για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι ηγέτες της ΕΕ που θα αποφασίσουν ποιος θα πάρει τη θέση πιθανότατα θα προτιμούσαν κάποιον στο τέλος της πολιτικής τους σταδιοδρομίας — κάποιον όπως ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου που ήταν ο πρώτος που ανέλαβε τον ρόλο και που αποδείχθηκε διακριτικός και πρόθυμος να κάνει συμβιβασμούς.

Ο Μισέλ, εν τω μεταξύ, έχει κατηγορηθεί για την ενασχόλησή του με τις δικές του φιλοδοξίες και το διεθνές προφίλ του.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2018 και κέρδισε μια τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός πέρυσι, δημιούργησε ερωτηματικά στις Βρυξέλλες όταν η Ισπανία ήταν επικεφαλής της εκ περιτροπής προεδρίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το Politico.

Δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει την εξουσία του στις Βρυξέλλες για τον καθορισμό της ατζέντας για την προώθηση των εσωτερικών του στόχων, ενώ ορισμένοι διπλωμάτες αγανακτούσαν με την ώθησή του να αναγνωρίσει τα βασκικά, τα καταλανικά και τα γαλικιανά ως επίσημες γλώσσες της ΕΕ – μια εκστρατεία που ξεκίνησε για να εξασφαλίσει την καταλανική υποστήριξη του υποψηφίου του για την προεδρία του ισπανικού κοινοβουλίου.

Και μετά είναι η Παλαιστίνη

Η ειλικρινής υποστήριξη του Σάντσεθ στο Παλαιστινιακό – η Ισπανία σκοπεύει να προχωρήσει σε επίσημη αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους – θα μπορούσε επίσης να θεωρεί μειονέκτημα για τη θέση. Δεν είναι σαφές εάν τα μέλη της ΕΕ με στενούς δεσμούς με το Ισραήλ θα στηρίξουν έναν πρόεδρο του Συμβουλίου που ορισμένοι στην ισραηλινή κυβέρνηση θεωρούν ότι τηρεί εχθρική στάση.

«Ο Σάντσεθ δεν έχει καλό όνομα για ορισμένες χώρες της ΕΕ… Μας έδωσε [τον απερχόμενο Ύπατο Εκπρόσωπο] Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος αποδείχθηκε ανίκανος να καθοδηγήσει τις χώρες σε ευαίσθητα θέματα όπως το Ισραήλ ή προηγουμένως η Ρωσία», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Μεσανατολικό: Έτοιμο να εισβάλει στη Ράφα το Ισραήλ – «”Ναι” στην εκεχειρία, εάν δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος», λέει η Χαμάς

Η Ρωσία λέει ότι χτύπησε τρένο στην Ουκρανία που κουβαλούσε δυτικά όπλα

Ζου Σενγκάν: Η Κινέζα φωτογράφος μιλάει στο topontiki.gr για την τέχνη της – Δείτε εκπληκτικές φωτογραφίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 16:59