ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 10:00
MENU CLOSE

Η διαθεσιμότητα σώζει τον προϋπολογισμό, τραυματίζει τον πολιτισμό

03.12.2013 22:00

Ο μακρύς κατάλογος της διαθεσιμότητας που κυκλοφόρησε, περιλαμβάνει φορείς όπως τα κρατικά θέατρα, οι κρατικές ορχήστρες, η Εθνική Λυρική Σκηνή. 

Τα κρατικά θέατρα, οι κρατικές ορχήστρες, η Εθνική Λυρική Σκηνή, όπως και άλλοι κρατικοί φορείς στον πολιτισμό, έχουν ένα σπουδαίο έργο να επιτελέσουν. Δεν είναι περιττά ούτε μπορούν να αντικατασταθούν από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ποιος θα χάραζε, ας πούμε, πολιτική βιβλίου, αν δεν υπήρχε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και θα έτρεχε στις διάφορες εκθέσεις ανά την υφήλιο; Το υπουργείο Πολιτισμού; Δεν το είδαμε…
Ακόμα χειρότερα: ποιος θα συντηρούσε ένα πολυδάπανο μπαλέτο και μια πολυδάπανη χορωδία, αν όχι η Εθνική Λυρική Σκηνή; Το γεγονός ότι αυτά είναι τα μοναδικά που υπάρχουν, και η Λυρική ο μοναδικός φορέας που κάνει παραγωγή όπερας, συνηγορεί υπέρ της διατήρησής τους. Το ίδιο, για να μην τα πολυλογούμε, ισχύει για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (πολλώ δε μάλλον που τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ δεν υφίστανται και η Ορχήστρα των Χρωμάτων, «παιδί», ας το θυμίσουμε, του Μάνου Χατζιδάκι, παραπαίει). Το ίδιο για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Η κρίση δεν πρόκειται να ξεπεραστεί, αν δεν ξεπεραστεί η κρίση αξιών που κρύβεται στα θεμέλιά της. Όσο οι αξίες σαρώνονται, υποβαθμίζονται, καταργούνται τόσο και η κρίση ριζώνει ακόμα πιο βαθιά. Ακόμη κι αν ποτέ έρθει η ανάπτυξη, η κοινωνία θα έχει να αντιμετωπίσει μαυρισμένες ψυχές. Μόνο ο πολιτισμός μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά σε αυτήν την περίπτωση, να στηρίξει ψυχές και να θωρακίσει.
Γι’ αυτό και κάθε ιδέα που μπαίνει στα μυαλά των υπουργών της κυβέρνησης περί περικοπών σε φορείς του πολιτισμού, όπως όσοι προαναφέραμε, είναι καταστροφική. Ο κατάλογος των ανωτέρω φορέων κυκλοφόρησε στις λίστες των «δεξαμενών» της διαθεσιμότητας και δεν διαψεύστηκε. Η λύση δεν είναι να περικοπούν θέσεις εργασίας ούτε και να αφαιρεθούν διοικητικοί υπάλληλοι. Διότι ναι, σε όλα μπορούν να γίνουν οικονομίες: αντί να παίζει η ΚΟΑ μπορεί να ακούγεται μουσική δωματίου από ένα κουαρτέτο και αντί για πολυπρόσωπα έργα μπορεί να ανεβαίνουν μονόλογοι. Πού μας οδηγεί όμως αυτό; Στην απόλυτη κατάντια, χωρίς κανένα απολύτως όφελος. Ο πολιτισμός δεν «περικόπηκε» στην Ελλάδα ούτε επί γερμανικής κατοχής. Για να δούμε τώρα…
ΥΓ.: Ο κατάλογος Πάγκαλου περιλαμβάνει και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Αυτό με τα έσοδα των 50-60 εκατ. τον χρόνο. Αυτό κι αν είναι…

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 07:12
Exit mobile version