search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 13:34
MENU CLOSE

Μέση Ανατολή: Συναγερμός για πιθανή ιρανική επίθεση – Η Lufthansa συνεχίζει να μην πραγματοποιεί πτήσεις προς Τεχεράνη

11.04.2024 15:39
iran lufthansa 98- new

Κλιμακώνεται επικίνδυνα  η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τις εκατέρωθεν απειλές Ισραήλ και Ιράν για επιθέσεις, που προκάλεσε την αναστολή των πτήσεων της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa προς την Τεχεράνη.

Νωρίτερα, ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων δημοσίευσε ρεπορτάζ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X λέγοντας ότι όλος ο εναέριος χώρος πάνω από την Τεχεράνη είχε κλείσει για στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά στη συνέχεια αφαίρεσε την αναφορά και αρνήθηκε ότι δημοσίευσε τέτοια είδηση, όπως αναφέρει το Reuters σε εκτενές ρεπορτάζ του.

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε επιφυλακή για επίθεση αντιποίνων από το Ιράν από την 1η Απριλίου, όταν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη θεωρήθηκε ότι βομβάρδισαν το κτίριο της ιρανικής πρεσβείας στη Συρία.

Η Lufthansa ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ανέστειλε τις πτήσεις από και προς την Τεχεράνη μέχρι πιθανώς τις 13 Απριλίου, παρατείνοντας την αναστολή της κατά δύο ημέρες.

Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει πτήση από τη Φρανκφούρτη προς την Τεχεράνη το περασμένο Σαββατοκύριακο για να αποφύγει την αποβίβαση του πληρώματος αι να μην αναγκαστεί να  περάσει τη νύχτα στην Τεχεράνη.

Η Lufthansa και η θυγατρική της Austrian Airlines είναι οι μόνες δυτικές αεροπορικές εταιρείες που πετούν στην Τεχεράνη, η οποία εξυπηρετείται κυρίως από τουρκικές και αεροπορικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής.

Η Austrian Airlines, η οποία ανήκει στη Lufthansa και πραγματοποιεί πτήσεις από τη Βιέννη προς την Τεχεράνη έξι φορές την εβδομάδα, δήλωσε ότι σχεδιάζει ακόμη να πετάξει την Πέμπτη, αλλά προσαρμόζει τους χρόνους για να αποφύγει μια ολονύκτια στάση.

Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση από άλλες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες που πετούν προς την Τεχεράνη. Ο ιρανικός εναέριος χώρος είναι επίσης μια βασική διαδρομή υπερπτήσεων για τις πτήσεις της Emirates και της Qatar Airways προς τη Βόρεια Αμερική.

Απειλές του Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί» για το χτύπημα, το οποίο σκότωσε επτά μέλη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ανάμεσά τους έναν ανώτερο διοικητή στην επίλεκτη μονάδα του στο εξωτερικό, τη Δύναμη Κουντς.

Το Ισραήλ, το οποίο ξεκίνησε πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας πριν από έξι μήνες κατά της Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν, δεν έχει επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται πίσω από το χτύπημα στη Δαμασκό, ωστόσο το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ισραηλινό χτύπημα.

Από την άλλη πλευρά, , ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς είπε ότι το Ισραήλ θα απαντούσε εάν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ από το δικό του έδαφος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πιστεύουν ότι επίκεινται μεγάλες επιδρομές πυραύλων ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν ή τους αντιπροσώπους του εναντίον στρατιωτικών και κυβερνητικών στόχων στο Ισραήλ, ανέφερε την Τετάρτη το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε συνομιλία με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια σε οποιεσδήποτε απειλές από το Ιράν, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκουρκ, κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ και του Ιράκ για να τους ζητήσει να δώσουν ένα μήνυμα στο Ιράν προτρέποντάς το να μειώσει τις εντάσεις, δήλωσε πηγή με γνώση της κατάστασης.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν επιβεβαίωσε ότι αυτές οι χώρες μίλησαν τηλεφωνικά με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Διαβάστε επίσης:

Οσκαρ Πιστόριους: Πώς ζει ο παραολυμπιονίκης μετά την αποφυλάκισή του -Αφησε μαλλί και μούσι, καθαρίζει εκκλησίες

Η δίκη για την μεγαλύτερη τραπεζική απάτη του κόσμου, άρχισε στο Βιετνάμ και πρωταγωνιστεί μια δισεκατομμυριούχος

Ουάσινγκτον: Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες από πυροβολισμούς στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 13:33