search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 04:55
MENU CLOSE

Ιράν: Υπόσχεση Χαμενεΐ ότι «το Ισραήλ θα τιμωρηθεί» για το χτύπημα στη Συρία

02.04.2024 17:16
syria presveia

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποσχέθηκε εκδίκηση για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην ιρανική πρεσβεία στη Συρία που σκότωσε ανώτερους στρατιωτικούς.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δήλωσε την Τρίτη ότι «το Ισραήλ θα τιμωρηθεί» για την επίθεση που σκότωσε μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγών, στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό. Η επίθεση και η ρητορική που ακολουθεί, εγείρουν ανησυχία ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα απειλεί να κλιμακωθεί σε μεγάλη σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή.

«Το Σιωνιστικό καθεστώς θα τιμωρηθεί στα χέρια των γενναίων ανδρών μας. Θα τους κάνουμε να μετανιώσουν για αυτό το έγκλημα και για τα άλλα», είπε ο Χαμενεΐ σε μήνυμά του που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Η δήλωση έγινε καθώς η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση αυξήθηκε στους 13, μεταξύ των οποίων επτά Ιρανοί και έξι Σύροι πολίτες.

Νωρίτερα, ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε ότι «το άνανδρο έγκλημα δεν θα μείνει αναπάντητο».

«Έχοντας αποτύχει να καταστρέψει τη βούληση του μετώπου της αντίστασης, το σιωνιστικό καθεστώς [Ισραήλ] επανέφερε στην ατζέντα του τις τυφλές δολοφονίες για να σωθεί», είπε.

Η Χεζμπολάχ, η ένοπλη ομάδα που συνδέεται με το Ιράν που ανταλλάσσει επιθέσεις με το Ισραήλ πέρα ​​από τα σύνορα με τον Λίβανο, προειδοποίησε ότι η επίθεση στην ιρανική πρεσβεία «δεν θα περάσει χωρίς την τιμωρία και την εκδίκηση στον εχθρό».

Βαρύ τίμημα

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στη Συρία, η οποία κατέστρεψε ένα προξενικό κτίριο δίπλα στο κύριο κτίριο της πρεσβείας στην πολυτελή συνοικία Mezzeh της Δαμασκού το βράδυ της Δευτέρας.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ απάντησε με προκλητικό τόνο στα σχόλια που έγιναν την Τρίτη, αν και χωρίς να αναφέρει το Ιράν.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο σε πολλαπλά μέτωπα «τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά», είπε στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου

«Λειτουργούμε παντού, καθημερινά, για να αποτρέψουμε τους εχθρούς μας από το να αποκτήσουν δύναμη και για να καταστήσουμε σαφές σε όποιον ενεργεί εναντίον μας –σε όλη τη Μέση Ανατολή– ότι το τίμημα για τη δράση εναντίον του Ισραήλ θα είναι βαρύ».

Ισχυρή απάντηση

Η επίθεση περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου η ένταση φουντώνει από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Η Τεχεράνη προσπαθεί να αποφύγει μια άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ, ενώ υποστηρίζει συμμάχους που έχουν εμπλακεί με ισραηλινούς και αμερικανικούς στόχους. Ωστόσο, υπάρχει φόβος ότι το τελευταίο περιστατικό θα μπορούσε να διευρύνει τις εχθροπραξίες.

«Εάν το Ιράν δεν ανταποκριθεί αρκετά σθεναρά, πολλοί εδώ πιστεύουν ότι θα θεωρηθεί ως ένδειξη αδυναμίας, όχι μόνο για το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για ορισμένους πληρεξουσίους του στην περιοχή», αναφέρει η Dorsa Jabbari του Al Jazeera από την Τεχεράνη.

«Εάν το Ιράν αντιδράσει σθεναρά, θα μπορούσε να διακινδυνεύσει μια πλήρη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ», προσθέτει. «Είναι πραγματικά μια δύσκολη στιγμή».

Εν μέσω της έντασης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συζητήσει την κατάσταση σε ειδική συνεδρίαση που ζήτησε η Ρωσία, σύμμαχος τόσο της Συρίας όσο και του Ιράν.

Η Κίνα καταδίκασε την επίθεση, επιμένοντας ότι η ασφάλεια των διπλωματικών ιδρυμάτων «δεν μπορεί να παραβιαστεί». Η ΕΕ, εν τω μεταξύ, κάλεσε όλα τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Διαβάστε επίσης:

Γκάνα: 63χρονος ιερέας παντρεύτηκε 12χρονο κορίτσι, που το είχε διαλέξει ως σύζυγο από τα έξι της

Κωνσταντινούπολη: Μεγάλη φωτιά μετά από έκρηξη σε κέντρο διασκέδασης – 12 νεκροί και 11 τραυματίες

Παραδοχή Νετανιάχου για το φονικό χτύπημα στη ΜΚΟ World Central Kitchen – «Δεν ήταν εσκεμμένο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42