search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:32
MENU CLOSE

Οι ΗΠΑ «βλέπουν» σύντομα χτύπημα από το Ιράν στο Ισραήλ – Το Τελ Αβίβ διαμηνύει πως θα απαντήσει

10.04.2024 22:35
IRAN

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πιστεύουν ότι επίκεινται μεγάλες επιδρομές πυραύλων ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν εναντίον στρατιωτικών και κυβερνητικών στόχων στο Ισραήλ, κάτι που ενδεχομένως θα πυροδοτούσε μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή.

Η επίθεση, πιθανώς με χρήση πυραύλων υψηλής ακρίβειας, μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο Bloomberg. Θεωρείται περισσότερο ως θέμα του «πότε», κι όχι του «εάν», με βάση τις εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Το Ιράν απείλησε να χτυπήσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την επίθεση σε διπλωματικό συγκρότημα στη συριακή πρωτεύουσα της Δαμασκού την περασμένη εβδομάδα που σκότωσε ανώτερους ιρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους. Το Ισραήλ δεν έχει παραδεχτεί ρητά ότι βρισκόταν πίσω από αυτήν την επίθεση, καθώς παραδοσιακά ακολουθεί πολιτική ασάφειας στις επιχειρήσεις στη Συρία, τον Λίβανο και αλλού.

Οι δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν ενημερωθεί ότι οι ισραηλινές κυβερνητικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις μπορεί να στοχοποιηθούν, αλλά δεν αναμένεται να πληγούν πολιτικές εγκαταστάσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι βοηθούν το Ισραήλ στον σχεδιασμό και την ανταλλαγή εκτιμήσεων πληροφοριών και το Ισραήλ έχει πει στους συμμάχους ότι περιμένει να λάβει χώρα αυτή η επίθεση πριν ξεκινήσει άλλη χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς στη Ράφα στη Γάζα, αν και δεν είναι σαφές πόσο σύντομα μπορεί να ξεκινήσει αυτή η επιχείρηση.

Οι πληροφορίες των ΗΠΑ και της Δύσης υποδεικνύουν ότι μια επίθεση από το Ιράν μπορεί να μην προέρχεται απαραίτητα από το βόρειο τμήμα του Ισραήλ, όπου βρίσκεται η σύμμαχος της Τεχεράνης Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συμφωνούν με αυτή την άποψη και απείλησαν δημόσια το Ιράν ότι εάν χτυπήσει ισραηλινό έδαφος, το Ισραήλ θα απαντήσει με επίθεση σε ιρανικό έδαφος.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ επανέλαβε την υπόσχεσή του να ανταποδώσει το Ισραήλ για το χτύπημα στη Δαμασκό, το οποίο, όπως είπε, ισοδυναμούσε με επίθεση στο ιρανικό έδαφος.

Ξένες διπλωματικές αποστολές ήδη προετοιμάζονται για πιθανά χτυπήματα, κάνοντας σχέδια έκτακτης ανάγκης για εκκένωση εν μέσω αιτημάτων από τις ισραηλινές αρχές για προμήθειες έκτακτης ανάγκης όπως γεννήτριες και δορυφορικά τηλέφωνα.

Ενώ οι ΗΠΑ πιέζει το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης σηματοδοτήσει ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τη χώρα σε περίπτωση επίθεσης από το Ιράν ή τους συμμάχους του.

«Όπως είπα στον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι αυτών των απειλών από το Ιράν και τους συμμάχους του είναι σιδερένια. Επιτρέψτε μου να το ξαναπώ, σιδερένια – ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν μια πιθανή επίθεση από το Ιράν θα μετατρέψει τη σύγκρουση σε έναν ευρύτερο, πιο παρατεταμένο πόλεμο ή θα παραμείνει περιορισμένη, είπε μια από τις πηγές. Ένα άμεσο ιρανικό χτύπημα σε μια ισραηλινή πόλη θα ήταν το πρώτο και θα ενέτεινε τις εχθροπραξίες δραματικά.

Οι ισραηλινές πρεσβείες θεωρήθηκαν επίσης στόχοι για πιθανές επιθέσεις στον απόηχο του χτυπήματος στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα.

Η κύρια ομάδα συμμάχων του Ιράν είναι η Χεζμπολάχ, η οποία εδρεύει στο νότιο Λίβανο και ανταλλάσσει πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις σχεδόν καθημερινά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα τον Οκτώβριο. Από την έναρξη του πολέμου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από το βόρειο Ισραήλ και το νότιο Λίβανο.

Διαβάστε επίσης:

Μπομπ Μενέντεζ: Καθυστερεί η έναρξη της δίκης του λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας της συζύγου του

Στο νοσοκομείο η πρώην βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία – Την επισκέφθηκε ο βασιλιάς Φίλιππος

Σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά τρεις γιοι και τρία εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:27