ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 19:39
MENU CLOSE

Εστιάζοντας – μέσα στο συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο του ναζισμού – στο κοινωνικό έγκλημα, ο Philip Kerr βρίσκει την ευκαιρία να σχολιάσει ιστορικά το μαζικό έγκλημα του πολέμου.

Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να κατανοήσει τον περίπλοκο ψυχισμό του Μπέρναρντ Γκούντερ, ενός χολερικού Βερολινέζου αστυνομικού που μας χάρισε αξεπέραστες έως μοναδικές στιγμές στην «Τριλογία του Βερολίνου». Πρόκειται για τον ήρωα των ιδιότυπων αστυνομικών ιστοριών του Philip Kerr, έναν από τους πιο απαιτητικούς – το δίχως άλλο– χαρακτήρες της αστυνομικής λογοτεχνίας. Με όλα τα πραγματολογικά του υλικά να κραυγάζουν εναντίον του, μιας και αποτελούνται από τις πιο αποκρουστικές στιγμές της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, ο Μπέρναρντ Γκούντερ καταφέρνει το ακατόρθωτο! Ποιος άραγε θα τολμούσε να ταυτιστεί με έναν αστυνομικό που περιτριγυρίζεται από ναζί ή έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ που κινείται και επιβιώνει μέσα στο ιστορικό πλαίσιο του ναζισμού; Κι όμως, ο Μπέρναρντ Γκούντερ γίνεται τρυφερά συμπαθής για αυτόν και για παρόμοιους λόγους – απεχθανόμενος τους πάντες και τα πάντα, μηδέ εξαιρουμένης της άθλιας και μίζερης ύπαρξής του! Έτσι, ενώ ισορροπεί πάνω σε ηλεκτροφόρα σύρματα, όπου η παραμικρή και πιο ασήμαντη λεπτομέρεια είναι αρκετή για να σε εξαφανίσει από τον χάρτη, ο ήρωάς μας έχει ακόμα ένα τεράστιο εμπόδιο να ξεπεράσει: την αφόρητη ύπαρξή του!    
Βετεράνος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γκούντερ έχει πάρει το μάθημά του από πρώτο χέρι για τη φρίκη του πολέμου. Έμπειρος και κυνικός ώστε να μην τρέφει αυταπάτες και να μην καλλιεργεί όνειρα, παίρνει σκληρές, επώδυνες κι επικίνδυνες αποφάσεις. Έτσι, τον παρακολουθήσαμε στη «Τριλογία» να παραιτείται το 1933 από το Εγκληματολογικό του Βερολίνου αρνούμενος να γίνει μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος που εκείνη τη χρονιά κέρδισε τις εκλογές. Προκειμένου να κερδίσει το ψωμί του σε μια δύσκολη περίοδο για όλους αναγκάστηκε να κάνει τον ιδιωτικό ντετέκτιβ – με ό,τι αυτό σήμαινε εκείνη την περίοδο στη Γερμανία.
Στο βιβλίο του «Μοιραία Πράγα», που κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες από τις εκδόσεις Κέδρος, ο συγγραφέας τοποθετεί τον ήρωά του στην Πράγα του 1942. Μέσα από την αστυνομική πλοκή που παίρνει ιδιαιτέρες διαστάσεις στο πλαίσιο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Philip Kerr λειτούργει και ως ιστορικός. Ένας εξαιρετικός ιστορικός που γνωρίζει εντυπωσιακά και τις πιο απίθανες λεπτομέρειες της εποχής! Έτσι έχουμε μια αστυνομική πλοκή με εντελώς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με την έννοια ότι εξιχνιάζονται εγκλήματα, όταν γύρω ο πόλεμος αποτελεί από μόνος του ένα γιγαντιαίο μαζικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας! Ταυτόχρονα γίνεται ένας ιστορικός σχολιασμός της εποχής, μέσα από τον ψυχισμό ενός ντετέκτιβ που έχει προλάβει να χάσει κάθε ίχνος ελπίδας αλλά στο βάθος και με πολύ προσωπικό κόστος διατηρεί ζωντανά τα πληγωμένα υπολείμματα του συναισθηματικού ανθρωπισμού του…
Στη «Μοιραία Πράγα» βρίσκουμε τον ήρωά μας στο Βερολίνο να τυραννιέται με τους προσωπικούς του εφιάλτες και με διάφορες μικροϋποθέσεις ρουτίνας, ως την κακιά εκείνη στιγμή που διατάσσεται από τον στρατηγό Ράινχαρντ Χάιντριχ που βρίσκεται στην Πράγα να μεταβεί εκεί προκειμένου να διαλευκάνει μια απόπειρα δολοφονίας του. Δίχως κανένα περιθώριο να αρνηθεί την διαταγή – πρόσκληση, ο Γκούντερ θα βρεθεί στην Πράγα εγκλωβισμένος σε μιαν έπαυλη γεμάτη από ναζιστικά καθάρματα, αντιμέτωπος με ένα μυστήριο τύπου Άγκαθα Κρίστι… Και σε αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας ανατέμνει εξονυχιστικά – ξεπερνώντας τα γνωστά στερεότυπα που δαιμονολογούν ιστορικές καταστάσεις – το φαινόμενο του ναζισμού με εξαιρετική μαεστρία και αξιοθαύμαστους χειρισμούς.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 19:39
Exit mobile version