search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 04:05
MENU CLOSE

Πέντε «καυτές πατάτες» κρίνουν το μέλλον της Ε.Ε.

03.06.2014 21:00
oldphotospod_2905_043_cmyk1401789094.jpg

Κλίμα και ενέργεια, εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, προστασία προσωπικών δεδομένων, μεταναστευτική πολιτική και μεταλλαγμένα, οι προκλήσεις των 751 νέων ευρωβουλευτών

Κλίμα και ενέργεια, εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, προστασία προσωπικών δεδομένων, μεταναστευτική πολιτική και μεταλλαγμένα, οι προκλήσεις των 751 νέων ευρωβουλευτών

Το νέο Ευρωκοινοβούλιο ξεκινά τις εργασίες του την 1η Ιουλίου και η σύνθεσή του, έτσι όπως διαμορφώθηκε από τις ευρωεκλογές, μαρτυρά ότι θα εξελιχθεί σε πεδίο σκληρών πολιτικών «μαχών» σε όλα τα επίπεδα.

Η εντυπωσιακή άνοδος των ακροδεξιών, των εθνικιστών και των ευρωσκεπτικιστών, σε συνδυασμό με την εκπροσώπηση για πρώτη φορά των νεοναζιστών, συνθέτει ένα αμφιλεγόμενο τοπίο, τη στιγμή που στην Ένωση διακυβεύονται πολύ μεγάλα θέματα, τα οποία αφορούν το μέλλον 500 εκατομμυρίων πολιτών.

Η έκφραση ακραίων έως νεοναζιστικών πολιτικών έρχεται να προστεθεί σε ένα Ευρωκοινοβούλιο που σταθερά κλίνει επί δεξιά και συστηματικά επιλέγει τις πιο συντηρητικές πολιτικές σε όλους τους κρίσιμους τομείς και σε μια Κομισιόν που σταθερά στο παρασκήνιο διατηρεί σχέσεις στοργής με τους λομπίστες των πολυεθνικών, οι οποίοι επί της ουσίας, όπως πλήθος ερευνών έχουν αποκαλύψει, παίζουν εξαιρετικά κεντρικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η Ένωση.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα στην Ε.Ε. θα διαμορφώσουν – χωρίς ίχνος υπερβολής – το αναπτυξιακό μοντέλο που θα επιλεγεί για τα επόμενα 15 χρόνια, τους κανόνες εμπορίου σε όλους τους τομείς, από τα τρόφιμα και τα φάρμακα μέχρι το Διαδίκτυο, την κλιματική αλλαγή, τους κανονισμούς στο τραπεζικό σύστημα, αλλά ακόμα και τις ρυθμίσεις που θα διέπουν τις σχέσεις των εθνικών κυβερνήσεων με πολυεθνικές και επενδυτικά σχήματα.

Οι 751 ευρωβουλευτές θα κληθούν να τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα σε πέντε από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ένωσης και συγκεκριμένα:

> Στην πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια, που θα καθορίσει και το αναπτυξιακό μοντέλο μέχρι το 2030.
> Στην έγκριση ή μη της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης (TTIP) με τις ΗΠΑ, που θα υποκαταστήσει την ισχύουσα νομοθεσία στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και θα κάνει νόμους τού κάθε ευρωπαϊκού κράτους τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου που έχουν καθιερωθεί από τις πολυεθνικές.
> Στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών από τις ιδιωτικές εταιρείες, τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.
> Στον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. θα διαχειριστεί το θέμα των μεταναστευτικών κυμάτων.
>Στα μεταλλαγμένα, την κλωνοποίηση, τα νέα τρόφιμα και άλλα θέματα που άπτονται της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών.

Ιδού η Ρόδος, ιδού  και το πήδημα

Κλίμα – Ενέργεια

Η πλέον επείγουσα ατζέντα του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου θα είναι οι ενεργειακοί και οι περιβαλλοντικοί στόχοι για το 2030, στόχοι – ορόσημο, που εν πολλοίς θα καθορίσουν το αναπτυξιακό μοντέλο της Ε.Ε., καθώς και τα επενδυτικά σχέδια της ευρωπαϊκής βιομηχανίας – και όχι μόνο. Θα καθορίσουν, δηλαδή, εάν τα 28 κράτη – μέλη θα επιμείνουν στη βρόμικη ενέργεια, προωθώντας μάλιστα και το άκρως επικίνδυνο σχιστολιθικό αέριο, ή θα κάνουν στροφή στην πράσινη οικονομία μέσα από την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και το νέο ενεργειακό μοντέλο γίνεται μεσούσης της κρίσης στην Ουκρανία και με δεδομένη την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την επιλογή που θα κάνει η Ε.Ε.

Οι στόχοι θα πρέπει να αποφασιστούν μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε η Ε.Ε. να παρουσιάσει την πολιτική της στο τέλος του 2014, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στη Λίμα του Περού, στο πλαίσιο της προσπάθειας σύναψης μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι το 2015.

Το πλαίσιο που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πολιτική των 27 στον τομέα του κλίματος και της ενέργειας μέχρι το 2030 προκάλεσε την οργή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού η πρόταση της Κομισιόν για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% έως το 2030, χωρίς μάλιστα δεσμευτικά μέτρα για κάθε κράτος – μέλος για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανάπτυξη των ΑΠΕ, είναι απογοητευτική και συνώνυμη με την εγκατάλειψη της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας στον τομέα της κλιματικής αλλαγής.

Το Ευρωκοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας για μείωση κατά 40% των εκπομπών μέχρι το 2030, για εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40% και για την παραγωγή τουλάχιστον κατά 30% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος τα 27 κράτη – μέλη να μην καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία, αφού υπάρχουν ισχυρές πιέσεις ακόμα και για να μην ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο, πολύ περισσότερο δεσμευτικό, και διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος.

Να σημειωθεί ότι για να επιτευχθεί η συμφωνία του 2009 και η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, θα πρέπει τα βιομηχανικά κράτη στο σύνολό τους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% ώς το 2020.

Διατλαντική συμφωνία ΗΠΑ – Ε.Ε.

Το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τη συμφωνία για τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (TTIP), που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ.

Εάν Ε.Ε. και ΗΠΑ καταλήξουν σε συμφωνία και εάν αυτή εγκριθεί από τους ευρωβουλευτές, η TTIP θα αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπορικό σύμφωνο στον κόσμο και επί της ουσίας θα υποκαταστήσει την ισχύουσα νομοθεσία στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και θα κάνει νόμους του κάθε ευρωπαϊκού κράτους τους κανόνες του ελευθέρου εμπορίου που έχουν καθιερωθεί από τις πολυεθνικές.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από τον περασμένο Ιούλιο, κάτω από άκρα μυστικότητα σε ΗΠΑ και Ε.Ε., γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή πολιτικών ομάδων, όπως των Ευρωπαίων Πράσινων, και οργανώσεων πολιτών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που απαιτούν διαφάνεια και λεπτομερή ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται ανά τομέα.

Το θέμα θεωρείται κεντρικό για την πορεία της Ε.Ε. αλλά και για κάθε κράτος – μέλος, αφού με τη συμφωνία αναμένεται να αλλάξει ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα στον τομέα των τροφίμων, των φαρμάκων, του Διαδικτύου, των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή, των κανονισμών για το τραπεζικό σύστημα και σε ό,τι άλλο συνδέεται με το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας είναι αυτό για την επενδυτική εταιρική σχέση, αφού τα προνόμια των πολυεθνικών θα αποκτήσουν επί της ουσίας την ισχύ νόμου και αυτές θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να σύρουν κράτη στη διεθνή διαιτησία για διαφυγόντα κέρδη στην περίπτωση που τα τελευταία ψηφίζουν νόμους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος ή του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Προστασία δεδομένων

Η προστασία των δεδομένων θα βρεθεί στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών, καθώς οι ευρωβουλευτές θα κληθούν να εγκρίνουν τον Κανονισμό, που υπερψηφίστηκε από την απελθούσα Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και προβλέπει αυστηρότερες εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ θέτει κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, που χρησιμοποιούν οι εκάστοτε αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Με τη νέα του σύνθεση το Ευρωκοινοβούλιο θα αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει από το μηδέν ή θα στηρίξει τις ρυθμίσεις που έχουν εγκριθεί και προτείνουν την ανάγκη λήψης πιο αυστηρών μέτρων προστασίας των προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών από παρακολουθήσεις, εντός και εκτός Ε.Ε.

Στις ρυθμίσεις μεταξύ άλλων προβλέπεται το δικαίωμα σβησίματος αναζητήσεων, με το οποίο θα μπορούν να ζητούν από τις ιστοσελίδες να αποσύρουν ευαίσθητες πληροφορίες ή εικόνες, καθώς επίσης την υποχρέωση των online επιχειρήσεων να ζητούν ρητή συναίνεση για τη χρήση προσωπικών δεδομένων καθώς και τη δυνατότητα επιβολής βαρύτατων προστίμων σε πολυεθνικές που θα παραβιάζουν τους νέους κανόνες.

Η έγκριση του νέου Κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων θα συμβάλει στην αναθεώρηση της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας, που θεσπίστηκε πριν από 19 χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις από τις νέες τεχνολογίες των πληροφοριών, την παγκοσμιοποίηση και την αυξανόμενη τάση της χρήσης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Μετανάστευση

Το κεντρικό ερώτημα που θα απασχολήσει την Ε.Ε. και που εξαρτάται άμεσα από τις πολιτικές ομάδες που διαμορφώθηκαν μετά τις ευρωεκλογές είναι πώς θα διαχειριστεί η Ένωση το θέμα των μεταναστευτικών κυμάτων από δω και στο εξής. Δυο τάσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες. Η πρώτη επιμένει στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex) με προσωπικό και πόρους στη λογική της «ανάσχεσης» του μεταναστευτικού ρεύματος. Η δεύτερη προτείνει να εστιάσει η Ε.Ε. σε πολιτικές για τη νόμιμη μετανάστευση και την ένταξη των μεταναστών.

Μέχρι στιγμής, στα βασικά μέτρα που έχει προωθήσει το Ευρωκοινοβούλιο για τη Frontex είναι η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η αρχή της μη επαναπροώθησης, καθώς και η μη επιβολή κυρώσεων στους διασώστες.

Όσον αφορά το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, αυτό έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 3,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, ενώ τα κράτη – μέλη θα υποχρεώνονται να δαπανήσουν επιπλέον ποσοστό της τάξης τουλάχιστον του 20% των κονδυλίων για μέτρα που αφορούν το άσυλο.

Προστασία και ασφάλεια καταναλωτών

Οι ευρωβουλευτές θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τα μεταλλαγμένα, την κλωνοποίηση, τα νέα τρόφιμα και άλλα θέματα που άπτονται της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών, ενώ παράλληλα θα τεθεί θέμα αναθεώρησης των κανόνων που διέπουν την ασφάλεια των προϊόντων.

Το θέμα των μεταλλαγμένων άνοιξε με πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας και αφορά την τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για το κρίσιμο θέμα των εθνικών απαγορεύσεων καλλιέργειας μεταλλαγμένων σε ευρωπαϊκό έδαφος. Συγκεκριμένα, η συμβιβαστική λύση που πρότεινε στο συμβούλιο ο υπουργός ΠΕΚΑ ήταν για τη δυνατότητα κάθε κράτους – μέλους της Ε.Ε. να επιτρέπει ή να απαγορεύει την καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένων καρπών στο έδαφός του.

Η νέα Ευρωβουλή θα κληθεί και πάλι να τοποθετηθεί στο θέμα των τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα και στα λεγόμενα νέα τρόφιμα, αφού εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια η Κομισιόν εμμένει στο να επιτραπεί η κατανάλωση προϊόντων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα και απογόνους τους.

Πιέσεις για την προεδρία

Η εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, που θα διαδεχθεί τον αμφιλεγόμενο Μανουέλ Μπαρόζο, αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι πιέσεων και εκβιασμών, προκειμένου να ελεγχθεί πλήρως το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποτελεί το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. και είναι αρμόδια για την κατάθεση των νομικών κειμένων και την επιτήρηση της εφαρμογής της νομοθεσίας της Ένωσης.

Αν και η Συνθήκη της Ε.Ε. ορίζει ρητά ότι για την τελική επιλογή των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, η Άνγκελα Μέρκελ, το ουσιαστικό boss της Ένωσης, εξέφρασε ήδη εδώ και εβδομάδες τη διαφωνία της, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν βλέπω κανέναν αυτόματο συσχετισμό ανάμεσα στους υποψηφίους και στην πλήρωση των κορυφαίων θέσεων».

Η θέση της Μέρκελ δεν εξέπληξε, αφού είναι γνωστό στο παρασκήνιο ότι κανένα από τα ισχυρά κράτη της Ένωσης δεν θέλει να παραχωρήσει στο εκλογικό σώμα το άκρως σημαντικό προνόμιο της επιλογής του προέδρου της Κομισιόν.

Η Μέρκελ θα επιδιώξει να «ερμηνεύσει» τη Συνθήκη βασιζόμενη στο γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αποτελείται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών – μελών της Ε.Ε. και έχει την ευθύνη για την παρουσίαση της επίσημης υποψηφιότητας, μπορεί να αγνοήσει τους πέντε υποψηφίους για την Κομισιόν όπως και την ψήφο 500 εκατομμυρίων πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και του πρωθυπουργού της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν, που έχει ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά του για μια θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Η διαδικασία προβλέπει ότι μετά την πρόταση των υποψηφίων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η εκλογή του προέδρου της Κομισιόν θα γίνει από το Ευρωκοινοβούλιο στη σύνοδο που θα διεξαχθεί στις 14 – 17 Ιουλίου στο Στρασβούργο. Για να πάρει την έγκριση του Ε.Κ. ο υποψήφιος πρέπει να λάβει τουλάχιστον 376 ψήφους από το σύνολο των 751 ευρωβουλευτών.
 
 
3,1 ευρώ πληρώνει τον χρόνο κάθε πολίτης της Ε.Ε. για το Ευρωκοινοβούλιο

6% περίπου του ετήσιου προϋπολογισμού της Ε.Ε. πηγαίνει για αμοιβές του προσωπικού, διοικητικά έξοδα και έξοδα συντήρησης των κτηρίων

4 εκατομμύρια τ.χλμ. είναι η έκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

503 εκατομμύρια πολίτες συνθέτουν τον πληθυσμό της Ε.Ε., τον τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά την Κίνα και την Ινδία

12.945.402 ευρώ ήταν το ΑΕΠ της Ε.Ε. το 2012, με την οικονομία της να είναι μεγαλύτερη από αυτή των ΗΠΑ

33.000 υπαλλήλους απασχολεί η Κομισιόν, 7.652 άτομα εργάζονται στη γενική γραμματεία και στις πολιτικές ομάδες του Ε.Κ. και 3.500 στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

30.000 εκπροσώπους απασχολούν τα λόμπι και διαχειρίζονται κονδύλια 9 δισ. ευρώ

0,73% του ΑΕΠ κάθε κράτους – μέλους δίνεται εισφορά στην Ε.Ε., ενώ τα έσοδα συμπληρώνονται από δασμούς και από ένα ποσοστό από τον ΦΠΑ

1 τρισεκατομμύριο ευρώ είναι ο προϋπολογισμός που θα διαχειριστεί το νέο Ευρωκοινοβούλιο

24 είναι οι επίσημες γλώσσες της Ε.Ε., με την Κομισιόν να διαθέτει 1.750 μεταφραστές και διερμηνείς και 600 βοηθητικούς υπαλλήλους

751 μέλη έχει το νέο Ευρωκοινοβούλιο. Ο αριθμός των ευρωβουλευτών ανά χώρα κυμαίνεται από 6 για τη Μάλτα, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο και την Εσθονία μέχρι 96 για τη Γερμανία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34