ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 13:12
MENU CLOSE

Τανκ «χτύπησε» νοσοκομείο στη Γάζα-Εντείνονται οι προσπάθειες για εκεχειρία(Video)

21.07.2014 07:28

Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται. Ο τελευταίος απολογισμός των βομβαρδισμών τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι 550 νεκροί Παλαιστίνιοι, 27 Ισραηλινοί και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας.

Στην Αίγυπτο βρίσκονται τη Δευτέρα ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Την Τετάρτη συνεδριάζει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος είναι καθ΄ οδόν για το Κάιρο, θα πιέσει ώστε να επιτευχθεί άμεσα μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

"Προτεραιότητά μας και προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας είναι να πετύχουμε μια εκεχειρία για να βάλουμε τέλος στις μάχες και να σώσουμε τη ζωή αθώων πολιτών, τόσο στη Γάζα όσο και στο Ισραήλ", είπε ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο.

Την ίδια ώρα, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 60 ακόμη τραυματίστηκαν από δεκάδες οβίδες που έριξε ισραηλινό άρμα μάχης εναντίον ενός νοσοκομείου στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με παλαιστινιακές αρχές. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, τον Άσραφ αλ Κούντρα, από μια οβίδα επλήγη ο τρίτος όροφος του νοσοκομείου των Μαρτύρων αλ Άκσα στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Στον όροφο αυτό του νοσοκομείου στεγάζεται μια μονάδα εντατικής θεραπείας και χειρουργεία. 

Άλλες οβίδες έπεσαν γύρω από το νοσοκομείο, πρόσθεσε ο Κούντρα, ενώ παλαιστίνιοι αξιωματούχοι απηύθυναν έκκληση στον Ερυθρό Σταυρό να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ασθενών από το νοσοκομείο. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις αναφορές σχετικά με το περιστατικό.

Πάνω από 550 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τις 3.000 μέσα στις τελευταίες 14 ημέρες και ο απολογισμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται, την επομένη του σφυροκοπήματος της συνοικίας Σατζάγια.

Περισσότεροι από 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από τα πλήγματα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στον παλαιστινιακό θύλακα ενώ τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν 45 πτώματα από τα συντρίμμια, κυρίως στη Σατζάγια η οποία βομβαρδίστηκε την Κυριακή με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 73 άνθρωποι.

Οι διασώστες ανέσυραν σήμερα άλλα 45 θύματα από τους βομβαρδισμούς των προηγούμενων ημερών. Τα 11 από τα πτώματα βρέθηκαν στη Σατζάγια. Πολλά από τα θύματα αυτού που η παλαιστινιακή κυβέρνηση αποκαλεί "σφαγή της Σατζάγια" ήταν γυναίκες και παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έβαλε στο στόχαστρο αυτήν τη ζώνη επειδή την χρησιμοποιούσαν ως βάση ανεφοδιασμού τους τα μέλη της Χαμάς.

Σήμερα το πρωί, σκοτώθηκαν εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 7 παιδιά, κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα, στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Ασραφ αλ-Κούντρα.
 
Τα θύματα ανήκαν σε μία οικογένεια που διέμενε στην κατοικία που αποτέλεσε στόχο της επίθεσης.
 

Από την πλευρά του Ισραήλ, επτά στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στρατιωτικών σε 27, σε διάστημα δύο εβδομάδων, ενόσω μαίνονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την έναρξη της επιχείρησης περίπου 1.465 ρουκέτες και οβίδες έχουν πλήξει το Ισραήλ, ενώ 387 έχουν αναχαιτιστεί από το αντιπυραυλικό σύστημα "Σιδηρούς Θόλος". Σαράντα ρουκέτες έπληξαν σήμερα διάφορες περιοχές του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων και τον τομέα του Τελ Αβίβ.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και ο  Μπαρ Ραχάβ, αθλητής της Εθνικής ομάδας πόλο του Ισραήλ. Ο 21χρονος εκπαιδευόταν για να γίνει αξιωματικός του ισραηλινού στρατού. Σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε μαζί με τον εκπαιδευτή του από πύραυλο ο οποίος εκτοξεύτηκε από φορτηγό στην περιοχή της Παλαιστίνης Ραμάτ Γισάι.

Ο ίδιος μπορούσε να έχει εξαιρεθεί από τη στρατιωτική υπηρεσία λόγω της ενασχόλησής του με τον αθλητισμό, αλλά επέλεξε να στρατολογηθεί. 

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 13:11
Exit mobile version