search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 15:30
MENU CLOSE

Έντονες παρασκηνιακές προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα – Τι λέει η Χαμάς

30.04.2024 11:14
gaza

Με φόντο τους 37,5 εκατομμύρια τόνους ερειπίων που έχει αφήσει πίσω του ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, οι δυτικές κυβερνήσεις που δείχνουν επί έξι μήνες απόλυτη κατανόηση στην καταστροφική πολιτική του Ισραήλ, φέρονται να ασκούν τώρα πιέσεις στον πρωθυπουργό Νετανιάχου για να παγώσει τα σχέδια εισβολής στη Ράφα.

Οι ουσιαστικές πιέσεις όμως ασκούνται στη Χαμάς, που καλείται να απελευθερώσει τους ομήρους με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός για 40 μέρες- όπως ζητάει το Ισραήλ-, ενώ η παλαιστινιακή πλευρά ζητά οριστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Αμερικανοί  και Βρετανοί χαρακτηρίζουν «γενναιόδωρη» την πρόταση για απελευθέρωση των ομήρων έναντι μίας εκεχειρίας για 40 μέρες. Η Χαμάς απαντά ότι «δεν συνιστά γενναιοδωρία το να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον του Παλαιστινιακού λαού». 

Η πρόταση του Ισραήλ, που εξετάζεται από τη Χαμάς

Η Χαμάς πάντως εξετάζει το νέο πλαίσιο που προωθεί η Αίγυπτος (με τις ευλογίες των ΗΠΑ) για απελευθέρωση 33 ομήρων με αντάλλαγμα κάποια εκεχειρία, όπως ανέφερε στο CNN ισραηλινή πηγή που γνωρίζει το παρασκήνιο και ξένη διπλωματική πηγή.

Η τελευταία πρόταση, που συντάχθηκε με την βοήθεια του Ισραήλ αν και η κυβέρνηση Νετανιάχου φέρεται να μην καλύπτεται πλήρως από αυτή, προσβλέπει στην «αποκατάσταση βιώσιμης ηρεμίας», όπως ανέφεραν πηγές τις οποίες επικαλείται το CNN.

Συγκεκριμένα σε πρώτη φάση η Χαμάς θα απελευθερώσει 20-33 ομήρους σε βάθος αρκετών εβδομάδων, με αντάλλαγμα το πάγωμα των ισραηλινών επιθέσεων και την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Σε δεύτερη φάση θα απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς, οι Ισραηλινοί στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν στον πόλεμο και θα παραδοθούν οι σοροί των ομήρων που πέθαναν κατά την ομηρεία τους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων Παλαιστινίων φυλακισμένων.    

Η διάρκεια της πρώτης φάσης του σχεδίου εξαρτάται από τον αριθμό των ομήρων που θα απελευθερώσει η Χαμάς και ένα προτεινόμενο πλαίσιο είναι μία μέρα εκεχειρίας για κάθε όμηρο που θα αφήνεται ελεύθερος, σύμφωνα με ισραηλινή πηγή.

Διπλωματική πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών δήλωσε ότι ο στόχος που τίθεται είναι η «βιώσιμη ηρεμία», κάτι που το χαρακτήρισε «έναν τρόπο να συμφωνηθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός χωρίς να ονομάζεται έτσι».

Οι εκβιασμοί του Ισραήλ

Εάν οι διαπραγματεύσεις επί αυτής της προτάσεως αποτύχουν, εκφράζονται φόβοι ότι οι Ισραηλινοί θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων τους για ισοπέδωση της Ράφα, όπου έχουν καταφύγει πάνω από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. 

Υποτίθεται ότι οι Αμερικανοί καλούν την ισραηλινή κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μια τέτοια επιχείρηση στη Ράφα, αλλά ο Νετανιάχου γνωρίζει ότι τελικά ο Λευκός Οίκος με τον έναν ή άλλο τρόπο θα δεχτεί τα τετελεσμένα, αν δώσει το «πράσινο φως» για την εισβολή στη Ράφα. 

Η ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού μετέδωσε σήμερα ότι η χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα πραγματοποιηθεί αν δεν επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας «τις προσεχείς ημέρες». Επικαλούμενος «αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας» ο ραδιοσταθμός του στρατού GLZ Radio, μετέδωσε πως «η εντολή θα δοθεί για να αρχίσει η επιχείρηση στη Ράφα» αν τις προσεχείς ημέρες δεν επιτευχθεί πρόοδος «στις διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία».

Η στάση της Χαμάς

Σύμφωνα με το Al Jazeera οι διαπραγματευτές της Χαμάς ετοιμάζουν εγγράφως την απάντησή τους στην ισραηλινή πρόταση για εκεχειρία 40 ημερών.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν δήλωσε στο Al Jazeera ότι είναι πλέον σαφές ότι το Ισραήλ δεν θέλει «πλήρη κατάπαυση του πυρός», κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της παλαιστινιακής πλευράς. 

Εκπρόσωποι της Χαμάς έχουν επαφές με τους διαμεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ, ενώ κατά το Al Jazeera ίσως και στο προσεχές 24ωρο να υπάρχει επίσημη απάντηση από τον Γιαχία Σινουάρ, τον αρχηγό της Χαμάς στη Γάζα.

Στο Κάιρο μεταβαίνει σήμερα ισραηλινή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από στελέχη της Μοσάντ, της Σιν Μπετ και του ισραηλινού στρατού. Προφανώς τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά του Ισραήλ τον έχουν πλέον οι εκπρόσωποι του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. 

Η «γενναιοδωρία» των εγκληματιών 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η πρόταση που έχει παρουσιαστεί στην Χαμάς είναι «εξαιρετικά γενναιόδωρη από την πλευρά του Ισραήλ» και πρόσθεσε ότι «ο μόνος παράγοντας που παρεμβαίνει ανάμεσα στον λαό της Γάζας και μία εκεχειρία είναι η Χαμάς».  Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι η Χαμάς πρέπει «να αποφασίσει γρήγορα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα λάβει «την σωστή απόφαση».

Από την πλευρά της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπλίνκεν, δήλωσε στο Al Jazeera ότι δεν υπάρχει καμία γενναιοδωρία στο να σταματήσουν τα εγκλήματα σε βάρος δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων, κυρίως παιδιών και γυναικών.

«Η επίθεση από μόνη της είναι ένα έγκλημα, άρα όταν σταματάς ένα έγκλημα δεν μπορείς να υποστηρίζεις ότι είναι γενναιόδωρη πράξη από την ισραηλινή πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς. 

Διαβάστε επίσης:

Ινδονησία: Το ηφαίστειο Ρουάνγκ εξερράγη και πάλι – Εκλεισε το αεροδρόμιο της Κελέβης

Εκουαδόρ: Βίντεο σοκ από την ψυχρώ δολοφονία διάσημου μοντέλου – Η σχέση με τον έμπορο ναρκωτικών και η τελευταία ανάρτηση (photos)

Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση Χούθι στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο Cyclades με βαλλιστικούς πυραύλους και drone (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 15:30