ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:59
MENU CLOSE

Συνεργασία Ελλάδας-Ιαπωνίας για την πρόβλεψη σεισμών

30.12.2014 08:31

Η ανάλυση των ηλεκτρικών σεισμικών σημάτων σε περιφερειακό επίπεδο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ενός επικείμενου πολύ μεγάλου σεισμού, έως και δύο μήνες προτού αυτός συμβεί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Ελλήνων και Ιαπώνων επιστημόνων, με τη συμμετοχή των Ελλήνων επιστημόνων της ομάδας ΒΑΝ.

Εδώ και χρόνια, Ιάπωνες ερευνητές έχουν εφαρμόσει την μεθοδολογία του φυσικού χρόνου και των ηλεκτρικών σεισμικών σημάτων, καταλήγοντας, σύμφωνα με τον Έλληνα επιστήμονα, σε ανάλογα αποτελέσματα, όσον αφορά τις δυνατότητες πρόβλεψης, με αυτά που έχουν προκύψει από αντίστοιχες αναλύσεις σεισμών στην Ελλάδα.
 
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Παναγιώτης Βαρώτσος, «σε έναν μεγάλο σεισμό, αν και πολλοί συνήθως ρωτούν για την θέση του επικέντρου, πού είναι απλώς το σημείο από το οποίο θεωρούμε ότι ξεκινάει η θραύση, αυτό που τελικά συμβαίνει, είναι ότι διαρρηγνύεται μια εκτεταμένη ζώνη που έχει μήκος εκατοντάδες χιλιόμετρα. Εμείς, με τη μέθοδο του φυσικού χρόνου, ανιχνεύουμε ένα προσεισμικό σήμα λίγους μήνες πριν από τον σεισμό και εν συνεχεία προσδιορίζουμε τόσο τη μελλοντική επικεντρική περιοχή, όσο και τον χρόνο που αυτός θα συμβεί, προσεγγίζοντάς τον με ακρίβεια μερικών ημερών. Συνεχίζουμε την ερευνητική μας προσπάθεια παρά τις δυσκολίες. Κάθε μέρα μαθαίνουμε και κάτι περισσότερο».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:59
Exit mobile version