ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:10
MENU CLOSE

Κουφοντίνας: «Μη με βάλετε μαζί με τον Γιωτόπουλο»

13.01.2015 10:33

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Δημήτρη Κουφοντίνα της «17 Νοέμβρη» προς τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στις φυλακές Δομοκού.

Μεταξύ αυτών, δύο «βαριά» ονόματα του ποινικού χώρου, ο Αριστομένης Κλεφτογιάννης και ο Γιώργος Κατσαγιάννης, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ελληνες ποινικοί κρατούνται σε διαφορετική πτέρυγα από αυτή των Αλβανών για λόγους ασφαλείας.
 
Ανάμεσα σε αυτούς που πρόκειται να μεταχθούν στις φυλακές Γ’ Τύπου το επόμενο διάστημα είναι ο Αλβανός βαρυποινίτης Αλκέτ Ριζάι, ο Γιάννης Σκαφτούρος -«εγκέφαλος» μαζί με τον Βλαστό της απαγωγής Παναγόπουλου- και ο Βασίλης Στεφανάκος.
 
Τεθωρακισμένα και ΕΚΑΜ… για κάθε ενδεχόμενο
 
Τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου VBL του Στρατού έφτασαν την περασμένη Πέμπτη στον Δομοκό για την ενίσχυση της εξωτερικής φύλαξης των φυλακών.
 
Πρόκειται για τα οχήματα που παραχωρήθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην ΕΛ.ΑΣ. ως συνδρομή στη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας. Ο ρόλος τους είναι να αποτρέψουν τυχόν οργανωμένη προσπάθεια απόδρασης, κυρίως από αέρος με χρήση ελικοπτέρου, όπως έχει γίνει στο παρελθόν δύο φορές στις φυλακές Κορυδαλλού. Η Αντιτρομοκρατική, άλλωστε, είχε πρόσφατα πληροφορίες για σχέδιο απόδρασης από αέρος συγκεκριμένων κρατουμένων για τρομοκρατία από τον Κορυδαλλό.
 
Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν στον «Ε.Τ.» ότι έξω από τις φυλακές Δομοκού υπάρχει ολόκληρος «στρατός» από αστυνομικούς, ανάμεσά τους άνδρες των ΕΚΑΜ. Στον Δομοκό έχουν πιάσει ήδη δουλειά 117 αποσπασμένοι αστυνομικοί και αναμένονται να ενισχυθεί ο αριθμός τους κατά ακόμα 80.
 
Στο εσωτερικό των φυλακών η κατάσταση είναι διαφορετική. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι λιγοστοί και οι απαραίτητες εργασίες για την αναμόρφωση του ιδρύματος δεν έχουν γίνει. Σε επιστολή του ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έγραψε σχετικά: «Στο κελί υπήρχε μόνο ένα κρεβάτι, χωρίς καρέκλα, χωρίς καθρέφτη, χωρίς σκούπα, χωρίς χαρτί υγείας, χωρίς κάλαθο αχρήστων, χωρίς τίποτε. Δεν υπάρχει ούτε κοινωνικός λειτουργός, και ουσιαστικά ούτε γιατρός, αφού αυτός έρχεται μία φορά την εβδομάδα από τη Λάρισα. Μάλλον για κέντρο μεταγωγών μοιάζει παρά για φυλακή».
 
Δεν έχουν τοποθετηθεί, επίσης, κάμερες ασφαλείας σε καίρια σημεία προκειμένου να ελέγχονται όλες οι κινήσεις εντός φυλακής, όπως και το ηλεκτρονικό σύστημα που δεν θα επιτρέπει την επικοινωνία των κρατουμένων με τον έξω κόσμο μέσω κινητών τηλεφώνων και τη σύνδεση στο Ιnternet.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:09
Exit mobile version