ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:51
MENU CLOSE

Μπακαλιάρος Τηγανητός με σκορδαλιά

22.03.2015 08:22

Παραδοσιακά επετειακό φαγάκι. Χρονοβόρο λόγω του ξαλμυρίσματος, αλλά ο μπακαλιάρος με τη σκορδαλιά αξίζει κάθε κόπο.

1 κιλό μπακαλιάρο παστό

1 ποτήρι μπύρα

1 αυγό

1 ποτήρι αλεύρι (και λίγο επιπλέον εάν χρειαστεί)

Λίγο αλάτι

Πιπέρι

Λάδι για το τηγάνισμα

 

Αφαιρούμε την πέτσα από το ψάρι, το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ με μπόλικο νερό. Πρέπει να αλλάζουμε το νερό κάθε 4 ώρες, ενώ το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου διαρκεί ιδανικά, 24 ώρες. Αφού ξαλμυρίσει, το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσει καλά. Αφαιρούμε τυχόν κόκκαλα που υπάρχουν.

Σε μπολ, ετοιμάζουμε το κουρκούτι. Χτυπάμε το αυγό με τη μπύρα, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ανακατεύουμε έως ώτου αποκτήσουμε ένα χυλό ούτε πολύ σφιχτό ούτε αραιό. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και βάζουμε το χυλό στο ψυγείο για μισή ώρα να παγώσει.

Κατόπιν, βουτάμε μέσα στο χυλό ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει το κουρκούτι.

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

6 μεγάλες πατάτες

5 σκελίδες σκόρδο

Χυμό από ένα μικρό λεμόνι

3 κ.σ. ξίδι

Λίγο αλάτι

1 αβγό

1 ½ φλ. ελαιόλαδο

Καθαρίζουμε, κόβουμε σε μικρά κομμάτια και βράζουμε τις πατάτες. Τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το αλάτι, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και το ξίδι. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα ρίχνουμε πολύ αργά σταγόνα σταγόνα το λάδι και τέλος το αβγό. 

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:51
Exit mobile version