ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 12:10
MENU CLOSE

Άνοιξε νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας - Η Άγκυρα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις

30.06.2016 11:58

Ακόμα ένα κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποφάσισε να ανοίξει σήμερα το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης, η ΕΕ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της και την αλληλεγγύη της προς την Άγκυρα, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. H EE υπογράμμισε επίσης τη σημασία που προσδίδει στη στενή σχέση και συνεργασία με την Τουρκία σε τομείς κοινού συμφέροντος, όπως η μετανάστευση, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ενέργεια, η οικονομία και το εμπόριο.

H ΕΕ επανέλαβε την ανάγκη η Άγκυρα να επιταχύνει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Επιπλέον, η ΕΕ υπενθύμισε ότι η Τουρκία μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό των διαπραγματεύσεων για την εκπλήρωση των κριτηρίων αξιολόγησης, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του διαπραγματευτικού πλαισίου και τηρώντας τις συμβατικές υποχρεώσεις της προς την ΕΕ.

Η ΕΕ υπενθύμισε ότι το κεφάλαιο 33 μπορεί να κλείσει προσωρινά μόνο όταν έχει επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά το αίτημα της Τουρκίας για «μεταβατικά δημοσιονομικά διορθωτικά μέτρα». Επίσης η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τα κύρια ζητήματα που σχετίζονται με τα κριτήρια κλεισίματος ενός κεφαλαίου που είναι η πλήρης χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης έναντι όλων των κρατών-μελών.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 12:08
Exit mobile version