search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 05:11
MENU CLOSE

Βρυξέλλες: Συμμαχία της Ε.Ε για τα κρίσιμα φάρμακα και την αντιμετώπιση των ελλείψεων

25.04.2024 13:01
manifesto-farmaka-new

H επίσημη τελετή έναρξης της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα πραγματοποιήθηκε στο Egmond Palace, στις Βρυξέλλες, όπου παρουσιάστηκε το Μανιφέστο για μια συντονισμένη βιομηχανική πολιτική.

Στόχος του μανιφέστου είναι η αντιμετώπιση των ελλείψεων των κρίσιμων φαρμάκων στην Ε.Ε που ταλανίζουν όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Την τελετή έναρξης παρακολούθησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρη Αγγελή. Από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών ΕΛΠΕΝ και DEMOS.

Η Συμμαχία για Κρίσιμα Φάρμακα (CMA) προβλεπόταν στην Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 24 Οκτωβρίου 2023 ως ένα μεσο-μακροπρόθεσμο βήμα στην κατεύθυνση αξιολόγησης της ευαλωτότητας της αλυσίδας εφοδιασμού των κρίσιμων φαρμάκων.

Ο στόχος

Το πάθημα από την πρόσφατη πανδημία του Covid-19 όπου η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση βρέθηκε να είναι ουσιαστικά εξαρτημένη από τα φάρμακα και τις πρώτες ύλες της Ινδίας και της Κίνας, φαίνεται ότι έγινε μάθημα στη Γηραιά Ήπειρο! Γι΄ αυτό και απώτερος σκοπός της Συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία στην Ε.Ε..

Ειδικότερα, θα λειτουργεί υπό την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (ΗΕΡΑ) εστιάζοντας σε στοχευμένο αριθμό κρίσιμων φαρμάκων.

Ο μηχανισμός αυτός θα αποτρέπει την μείωση αριθμού αυτών των φαρμάκων με τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης έλλειψης και να αποφευχθούν  οι επιπτώσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Επιδίωξη είναι να παρέχει στρατηγικές κατευθύνσεις και πιθανές λύσεις για την διασφάλιση της τροφοδοσίας της Ε.Ε..

Την έναρξη της τελετής πραγματοποίησε η πρόεδρος της Ε. Επιτροπής, Ursula von der Leyen, με σχετική ομιλία της μέσω διαδικτυακής σύνδεσης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου και ο υπουργός Υγείας και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Βελγίου, Frank Vandenbroucke. Η εισαγωγική ομιλία έγινε από την Ισπανία με την ιδιότητα της εκπροσώπου της Trio Presidency του Συμβουλίου της Ε.Ε. (Trio Presidency) αλλά και παρεμβάσεις επιλεγμένων εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών.  

Το Μανιφέστο

Το Μανιφέστο είναι ένα κείμενο κοινών θέσεων της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Ουγγαρίας και της Λετονίας. Αναλυτικά, εμπεριέχει την ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου επενδύσεων σε επίπεδο Ε.Ε., το οποίο θα κατατεθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο εξάμηνο του 2025. Ακόμη, περιλαμβάνει τη διερεύνηση του ενδεχομένου δημιουργίας ενός Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος IPCEI για την ενίσχυση της βιομηχανίας κρίσιμων φαρμάκων.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων είχαν προπαρασκευαστική συνάντηση με τη Γαλλική πλευρά, στην οποία κατέληξαν στην απόφαση συν-υπογραφής του εν λόγω Μανιφέστου. Όσο για την εθνική χρηματοδότηση του IPCEI, θα εξετασθεί η δυνατότητα αξιοποίησης χρηματικών πόρων από το μηχανισμό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης, το επενδυτικό clawback.

Την τελετή έκλεισε με την καταληκτική της ομιλία η Ουγγαρία που αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τη 1η Ιουλίου 2024.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ηλικίες 11-15

Αυχένας και μέση: Ποια είναι η νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου

Έρευνα ΠΙΣ: Απογοητευμένοι ένας στους δυο Έλληνες από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50