ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 15:35
MENU CLOSE

Τραπεζικοί κολοσσοί «βάζουν το χέρι στην τσέπη» - Το μεγάλο σκάνδαλο των ISDAfix

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1938
13-10-2016
13.10.2016 13:37

 

Το 2013, η HSBC προσέφερε χρηματοοικονομικά προϊόντα δίνοντας τη δυνατότητα στις ναυτιλιακές εταιρείες να επωφεληθούν ή να προστατευθούν από ένα συγκεκριμένο περιβάλλον επιτοκίων, σύμφωνα με διαφημιστικό φυλλάδιο. Στην περίπτωση της ναυτιλιακής εταιρείας του Γ. Καλογηράτου Amarilis, αυτά τα προϊόντα ήταν μοχλευμένα. Η Amarilis υποστηρίζει ότι την κατεύθυναν να πιστέψει ότι το χειρότερο πιθανό σενάριο θα ήταν ένα περιορισμένο κέρδος μερικών εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων. Το επιτόκιο αναφοράς των συμβάσεων ανταλλαγής έπεσε κατά πολύ κάτω από τα επίπεδα του προβλεπόμενου ορίου, προκαλώντας στην Amarilis απώλεια ύψους 2,16 εκατ. δολαρίων μέχρι τον Ιούνιο του 2015. 

Σύμφωνα με μια έκθεση της Fideres, τα συμβόλαια ήταν προσαρμοσμένα υπέρ της τράπεζας: το καλύτερο σενάριο για την Amarilis θα ήταν κέρδος 1,2 εκατ. δολάρια, έναντι μιας μέγιστης πιθανής ζημιάς 50 εκατ. δολαρίων. Η Amarilis ισχυρίζεται ότι ήταν σε συνομιλίες για να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση ήδη από το 2009, αλλά απέφευγε να το πράξει επειδή θα χρειαζόταν πάνω από 5 εκατομμύρια για να βγει ή για να μειώσει στο μισό την έκθεσή της σε αυτά τα προϊόντα.

Ήδη από την ελληνική δικαιοσύνη – όπως έχει γράψει και παλαιότερα το «Π» – διώκονται οκτώ υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας HSBC σε βαθμό κακουργήματος «για απάτη κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών». Η υπόθεση βρίσκεται σε τακτικό ανακριτή και σύντομα θα υπάρξει και έκδοση σχετικού βουλεύματος. Θα πρέπει, τέλος, να σημειώσουμε ότι η εν λόγω τράπεζα είναι μεταξύ εκείνων των κολοσσών που δεν δέχθηκε να κάνει συμβιβασμούς γενικότερα, οπότε και την τελική απόφαση θα πάρουν τα δικαστήρια και στην προκειμένη περίπτωση τα ελληνικά. 

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 15:31
Exit mobile version