ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:50
MENU CLOSE

Wilileaks: Όταν ο Λευκός Οίκος ζητούσε παρέμβαση του Μπιλ Κλίντον για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

13.10.2016 13:17
 
Την παρέμβαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον φαίνεται ότι ζήτησε ο Λευκός Οίκος, προκειμένου τις κρίσιμες ημέρες μετά το δημοψήφισμα του 2015 στην Ελλάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να πειστεί και να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της χώρας.
 
Σύμφωνα με e-mail του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα, το οποίο εστάλη στις 10 Ιουλίου 2015 και παρουσιάζεται από τα Wikileaks, ο Ποντέστα επικοινώνησε με συνεργάτιδα του Μπιλ Κλίντον και της έγραψε: «Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ».
 
Οι συνεργάτες του Κλίντον του απάντησαν: «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι “θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;” Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις; Έχουν τη Σάρλοτ, οπότε θα χρειαστεί μόνο να ενημερώσεις για τα τελευταία».
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο Μπιλ Κλίντον είχε επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση του Ιουλίου και του είχε πει: «Ό,τι και να συμβεί στις διαπραγματεύσεις, μη βγεις επ’ ουδενί από το δωμάτιο».
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:50
Exit mobile version