search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:47
MENU CLOSE

Τα μηνύματα Κασσελάκη για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» και το «παρών» Τσίπρα – Οι «5» που επέλεξε για να σηματοδοτήσει την «προοδευτική αριστεία»

20.04.2024 07:27
kasselakiseuro1

Σε μια εκδήλωση περίπου τρίωρης διάρκειας, με παρόντες τους βουλευτές αλλά και στελέχη του κόμματος καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσιάστηκαν χθες οι 42 υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανάμεσά τους και οι 5 που επιλέχθηκαν από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος έκανε λόγο για ψηφοδέλτιο «προοδευτικής αριστείας».

Τα πρόσωπα που επέλεξε ο Στέφανος Κασσελάκης με σπουδές, ερευνητική δραστηριότητα, ή ακαδημαϊκή καριέρα συμπληρώνουν την σύνθεση του ψηφοδελτίου που αποτελείται από πρόσωπα κι επαγγελματίες «από την κοινωνία», κομματικούς κι αναγνωρίσιμους ή εκπροσώπους του σταρ σύστεμ, και να σηματοδοτηθεί η «προοδευτική αριστεία».

Πρόκειται για την Μέλπω Λεκατσά, η οποία ως φοιτήτρια της φαρμακευτικής, υπήρξε υπεύθυνη για το φαρμακείο του Πολυτεχνείου το 1973, την Δέσποινα Σίνου Επίκουρη Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου, αναπληρώτρια Κοσμήτορας Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord, την Βιολέτα Κόρδατζη, μηχανικό μηχανολογικού σχεδιασμού, τον Βασίλη Παπαλαζάρου, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή και Βιολόγο και την Λύδια Βενέρη, δικηγόρο, διεθνολόγο και υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου.

Κοινωνικό κράτος και … πίστη, πατρίδα και ασφάλεια

Στην ομιλία του, με την οποία άνοιξε την εκδήλωση ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε τα μηνύματά του για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» παρόντος του Αλέξη Τσίπρα. 

Ο πρώην πρωθυπουργός από νωρίς το πρωί είχε μέσω διαρροής ενημερώσει πως θα παραβρεθεί προκειμένου να στηρίξει το κόμμα και τους υποψηφίους του στην κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών, καθώς όπως τονιζόταν στη διαρροή η μάχη αυτή «πρέπει να δοθεί με ενότητα». «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έλειψε ποτέ από καμία πολιτική κι εκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωνε το μήνυμα των συνεργατών του και πολλοί στάθηκαν στην απουσία αναφοράς στον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε αυτό που ο ίδιος ονομάζει «Ελληνικό Όνειρο» και περιέγραψε ως «ολοκληρωμένη ευκαιρία στους πολίτες που η οικονομική κρίση, η πτώχευση, η Δεξιά τούς έκοψε τη ζωή στα δύο».

Απαντώντας στην κριτική περί «μετάλλαξης» του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως η απάντηση κρύβεται στην έννοια της Σύγχρονης Αριστεράς την οποία όρισε με τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και του κοινωνικού κράτους, και τις προτεραιότητες της κλιματικής κρίσης, του τέλους της λιτότητας, της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και του τερματισμού της σφαγής στη Γάζα.  Παράλληλα όμως είπε τι σημαίνει και για τον ίδιο η Σύγχρονη Αριστερά εντάσσοντας σε αυτή την θρησκεία και την πίστη, την πατρίδα και την ασφάλεια, παραπέμποντας σε όσα είπε καθ’ όλη την εβδομάδα και δέχτηκε σχόλια και επικρίσεις ότι αποκλίνει από τις παραδοσιακές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για μένα», είπε, «Σύγχρονη Αριστερά είναι εκείνη που δεν εκχωρεί τον πατριωτισμό στους πατριδοκάπηλους. Που δεν εκχωρεί την πίστη όποιου πολίτη θέλει να πιστεύει στο εμπόριο πίστης της Δεξιάς. Που δεν εκχωρεί την ασφάλεια σε μία ΝΔ που επί των ημερών της έχουν εκτοξευτεί όλοι οι δείκτες του εγκλήματος».

Ψηλά ανέβασε και τα εθνικά, «καμία υποχώρηση, κανένας ενδοτισμός» ανέφερε.

«Η προπαγάνδα ΝΔ βάφτισε “θαύμα” μια προσωπική στιγμή»

Κάνοντας τέλος μια γέφυρα με το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «ερχόμαστε από πολύ μακριά και είμαστε καινούργιοι ταυτόχρονα. Και γι’ αυτό θα πάμε πολύ μακριά».

Ο Στέφανος Κασσελάκης εισαγωγικά απάντησε σε υψηλούς τόνους και για τις πεποιθήσεις του και την συζήτηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, λέγοντας πως διαστρεβλώθηκαν τα όσα είπε και του αποδόθηκαν φράσεις που δεν χρησιμοποίησε. Μια προσωπική στιγμή «βαφτίστηκε» από την προπαγάνδα «θαύμα Κασσελάκη» σημείωσε με ενόχληση. Και απέδωσε τον «κανιβαλισμό» και τις ειρωνείες, σε προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα του ιδίου από το Μαξίμου, επικαλέστηκε μάλιστα και τον Αλέξη Τσίπρα που ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτός δέχτηκε επιθέσεις και δολοφονία χαρακτήρα «στην μακρά πολιτική του διαδρομή».

«Το μόνο θαύμα» είπε, είναι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που «πήρε ένα κόμμα ύστερα από δύο ήττες, ύστερα από δύο διασπάσεις και είπε: Κάτω τα χέρια από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ενότητα ελέω ευρωεκλογών

Στον Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε και στο κλείσιμο της εκδήλωσης τονίζοντας ότι όπως τώρα ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, έτσι και ο ίδιος υπήρξε επιλογή αυτού του κόσμου, όμως «πριν απ’ αυτό υπήρξα επιλογή ενός ανθρώπου σ’ ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας». «Όλα αρχίζουν από κάπου και έχουμε να πάμε μπροστά» είπε και κάλεσε στο βήμα και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέβηκε και χαιρέτισε όλους τους υποψηφίους και στάθηκε ανάμεσά τους, μαζί με τον Στ. Κασσελάκη για μία «οικογενειακή φωτογραφία».

Με άλλα λόγια, συγκρούσεις (με πιο ενδεικτική στιγμή το Συνέδριο) και κλεφτοπόλεμος (ανταλλαγή αιχμών στο δημόσιο λόγο τους) και από τις δύο πλευρές φαίνεται να μπαίνουν κάτω απ’ το χαλί και προτάσσονται τα μηνύματα ενότητας και συσπείρωσης ελέω της μάχης των ευρωεκλογών. Η επομένη των εκλογών, ανάλογα και με το αποτέλεσμα, όλοι γνωρίζουν, θα είναι μια άλλη μέρα.

Αναλυτικά οι 42 υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ:

1)ΛΕΚΑΤΣΑ ΜΕΛΠΩ

2)ΣΙΝΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

3)ΚΟΡΔΑΤΖΗ ΒΙΟΛΕΤΑ

4)ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

5)ΒΕΝΕΡΗ ΛΥΔΙΑ

ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

1) ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ ΑΓΛΑΙΑ

2) ΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΑΠΟΔΗΜΟΙ

1) ΓΟΥΝΑΛΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

2) ΜΟΥΜΤΖΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

ΑΤΤΙΚΗ

1) ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΟΣ

2) ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

3) ΑΡΣΕΝΗ ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ)

4) ΚΟΡΟΒΕΣΗ ΜΥΡΤΩ

5) ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ ΣΟΦΙΑ

6)ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

7) ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

8)ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

9) ΣΑΠΟΥΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

10) ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

11) ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

12) ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΙΓΑΙΟ -ΒΟΡΕΙΟ

ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ

ΑΙΓΑΙΟ-ΝΟΤΙΟ

ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

1) ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ-ΛΑΖΑΡΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

2) ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

3) ΜΟΛΩΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ

ΗΠΕΙΡΟΣ

ΚΑΤΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

1) ΔΡΙΤΣΕΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

2) ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

3) ΧΛΑΠΑΝΙΔΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ-ΣΙΜΩΝΕΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

1) ΑΥΓΕΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΔΩΡΑ)

2) ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

3) ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

4) ΤΣΑΜΠΑΖΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΔΩΡΑ)

ΚΡΗΤΗ

1) ΚΑΛΟΥΔΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ

2) ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΠΡΙΦΤΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΠΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομή στις ευρωεκλογές: 1984 – Η αρχή του τέλους για τον Ευάγγελο Αβέρωφ και ο πρώτος ακροδεξιός ευρωβουλευτής (Photo/Video)

Η μεγάλη ανάσα της Μetron Αnalysis για την κυβέρνηση και το σχέδιο επαναπροσέγγισης των δεξιών ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Η κυβέρνηση αλλάζει τακτική ενόψει ευρωεκλογών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:47