search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:08
MENU CLOSE

Με μπούσουλα τη στρατηγική Τσίπρα ο Κασσελάκης στις ευρωεκλογές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2331
25/04/2024
25.04.2024 06:01
kasselakis 7676- new

Κατάμαυρη εικόνα για την οικονομία, υπεραισιοδοξία για τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εστίαση σε σκάνδαλα και ανοιχτές υποθέσεις, κραυγές για καταρράκωση των θεσμών, είναι σε γενικές γραμμές τα «υλικά» ή οι κατευθύνσεις από την εποχή Τσίπρα που δανείζεται ο Στέφανος Κασσελάκης για την προεκλογική εκστρατεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με απόλυτο πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Αν και διακηρύσσει τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» έχοντας επιχειρήσει εξ αρχής να διαχωρίσει την ηγεσία του από την περίοδο Τσίπρα και ειδικά από τη διακυβέρνηση, κάποια πράγματα φαίνεται να μένουν πάνω – κάτω ως έχουν.

Ενδεχομένως και με τη συμβολή κορυφαίων στελεχών που κυριαρχούσαν και στην προηγούμενη περίοδο. Άλλωστε μερίδα αυτών που στήριξαν και τη νέα ηγεσία εξακολουθούν να αποδίδουν την ήττα των εθνικών εκλογών στους «υπονομευτές», τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, τα «τοπικά νομίσματα» Τσακαλώτου και την πολυφωνία.

Σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη έχει περάσει σε φάση «μονοφωνίας» (με αποτέλεσμα τα «φάλτσα» και οι γκάφες κατά κανόνα να προέρχονται από τον ίδιο), δείχνει να χρησιμοποιεί και πάλι, πάνω – κάτω, τις ίδιες στρατηγικές. Οι οποίες σημειωτέον είναι δοκιμασμένες μεν, ηττημένες στην πράξη δε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πιστεύει – και το εκπέμπει και στη ρητορική του – ότι το πρόβλημα δεν ήταν η μέθοδος, αλλά (πέρα από τα προβλήματα του κόμματός του) το ότι η Ν.Δ. κορόιδεψε τους ψηφοφόρους και εξελέγη πάνω σε ψέματα τα οποία πλέον έχουν αποκαλυφθεί και ο κόσμος «έχει ξυπνήσει».

Περαιτέρω, θεωρεί καθοριστικά τα όσα έχουν γίνει με τα Τέμπη, τις εξελίξεις στο μέτωπο με τις υποκλοπές, την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωκοινοβούλιο κ.λπ., και επομένως εκτιμά ότι το τοπίο έχει αλλάξει άρδην – έφτασε άλλωστε να ζητήσει και εθνικές εκλογές. Και μάλιστα με διεθνείς παρατηρητές – κάτι που πάντως έχει υποχωρήσει πλέον στις δημόσιες τοποθετήσεις του, αφού σιγά σιγά μαζεύτηκε και η αμφισβήτηση του αδιάβλητου, ύστερα από τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θεωρεί πως θα υπάρξει νοθεία. Κι ακόμη υποστηρίζει ότι βλέπει ρεύμα στην κοινωνία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και πως χτίζει «κίνημα».

Όσον αφορά δε τον εκλογικό πήχη, τονίζει διαρκώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την κυβέρνηση (εύλογα στον βαθμό που η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να παραμείνει κόμμα εξουσίας), ότι είναι απολύτως εφικτή η «μεγάλη ανατροπή» και η πρωτιά στις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά αν δεν συμβεί αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεράσει το 20% και θα μειώσει τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που θα σημάνει ανατροπή στην εικόνα του πολιτικού σκηνικού και θα ανοίξει τον δρόμο στην πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές. Με άλλα λόγια, τα πάντα λέγονται και ο πήχης κινείται από την κορυφή ώς τον πάτο, αφού ο Κασσελάκης έχει πει ότι και να χάσει με 10 μονάδες δεν θα το θεωρήσει αποτυχία.

Οι πινελιές Στέφανου

Με βάση αυτή την οπτική, ο Στέφανος Κασσελάκης «εμπλουτίζει» την προεκλογική πεπατημένη με δικές του πινελιές, που έχουν προκαλέσει ερωτήματα – και στον ΣΥΡΙΖΑ – για το αν σηματοδοτούν πολιτικο-ιδεολογικές μετατοπίσεις ή ευκαιριακές τακτικές και ανοίγματα. Τα καμπανάκια (καμπάνες βασικά) για «μετάλλαξη» πάντως έχουν ηχήσει στο εσωτερικό.

– Όπως έχει πολλές φορές επισημανθεί, επιχειρώντας να αποκαταστήσει και τις απώλειες της διάσπασης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να απευθύνεται σε κοινά πιο κεντρώα, πιο συντηρητικά και μη πολιτικοποιημένα και δη στη μεγάλη δεξαμενή της αποχής. Όχι μόνο με εξαγγελίες αλλά και με επί της αρχής θέσεις που μεταβάλλουν τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο «οπλοστάσιο» των θέσεων του «νέου» ΣΥΡΙΖΑ, δίπλα στα δικαιώματα, τον διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας, τη στήριξη στο κοινωνικό κράτος, τη φορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων και των επιχειρήσεων, τη μείωση των έμμεσων φόρων, ο Στέφανος Κασσελάκης εντάσσει την πίστη, το πατρίς – θρησκεία – οικογένεια, τη μείωση των άμεσων φόρων και για πιο υψηλά εισοδήματα, την έμφαση στην Άμυνα, την υποστήριξη στο ΝΑΤΟ («ιερή συμμαχία» το αποκάλεσε), τη συμφιλίωση Κεφαλαίου – Εργασίας κ.ο.κ.

– Επενδύει πλήρως στην επικοινωνία στο lifestyle και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αξιοποιώντας την άνεση και την εξοικείωση που διαθέτει. Με αυτό τον τρόπο αναπληρώνει και το γεγονός ότι δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής και δεν μπορεί να παρέμβει κοινοβουλευτικά.

– Σκιαγραφεί το προσωπικό του προφίλ ως «αντισυμβατικού», μη επαγγελματία πολιτικού που απευθύνεται στις μάζες «αδιαμεσολάβητα», καλλιεργώντας για τα κόμματα την εικόνα ότι αποτελούν «μηχανισμούς» και γραφειοκρατίες που εμποδίζουν την επαφή με την κοινωνία. Κάτι που στην πράξη ενισχύει την απαξίωση της πολιτικής και δεν την ανακόπτει.

Διάχυτος προβληματισμός

Σε ό,τι αφορά τα ακροατήρια στα οποία απευθύνεται, ο προβληματισμός στο κόμμα, κυρίως σε έμπειρα στελέχη, είναι διάχυτος, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβαίνουν σε συγκλίνουσες επισημάνσεις.

Ότι δηλαδή οι απολιτίκ που «αντικαθιστούν» ενδεχομένως στις δημοσκοπήσεις το πιο πολιτικοποιημένο ακροατήριο που έχει απωλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο έχει στραφεί αλλού, κατά κανόνα στη Νέα Αριστερά, είναι πιο «απρόβλεπτο» κοινό ως προς την εκλογική του συμπεριφορά.

Επομένως, δεν είναι «δεμένο» πως όσοι από αυτούς απαντούν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσουν πράγματι ώς την κάλπη. Κάτι ανάλογο επισημαίνουν οι αναλυτές και για τα νεανικά κοινά στα οποία πάει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, δεν είναι σαφές πού βασίζει ο Στέφανος Κασσελάκης την εκτίμηση πως ένα κοινό που έχει στραφεί στην αποχή εδώ και χρόνια (και ο ίδιος επιχειρεί να «αποστιγματίσει» λέγοντας ότι είναι οι απογοητευμένοι από την πολιτική) θα κινητοποιηθεί αυτή τη φορά για να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

Ορισμένοι δε, πιστεύουν ότι ειδικά ο κόσμος των «πρωινάδικων» και των «μεσημεριανάδικων» στον οποίο απευθύνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τις συχνές εμφανίσεις του στις αντίστοιχες εκπομπές (με μια προτίμηση στον Γιώργο Λιάγκα) είναι αυτός που έχει τις λιγότερες πιθανότητες να πάει να ψηφίσει.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στη λίστα, όλα τα ονόματα

Δίωξη για κακούργημα στον Φλώρο – Mε κάταγμα στη μύτη και νάρθηκα στο χέρι ο Γραμμένος – Καρέ καρέ ο πρωτοφανής ξυλοδαρμός στη Βουλή

Κρατάει χρόνια η «βεντέτα» της οικογένειας Φλώρου με τον Βελόπουλο που έκανε «ρινγκ» τη Βουλή – Όλο το παρασκήνιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:01