ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:33
MENU CLOSE

Το αφορολόγητο στο τραπέζι της αξιολόγησης

11.01.2017 07:55

 

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, με ή χωρίς το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλέον ότι για να κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να συναινέσει σε μέτρα «τύπου ΔΝΤ». 

Κι αυτό γιατί η Γερμανία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα απαιτήσει σε κάθε περίπτωση να συνεχίσει να ακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα τις προδιαγραφές αυστηρότητας του Ταμείου. 

Στο πλαίσιο αυτό, η μείωση του αφορολογήτου προβάλλει στην πρώτη γραμμή των πιθανών μέτρων για μετά το 2018. Οπως είναι γνωστό, το Ταμείο έχει ζητήσει επίσης και μείωση των υφιστάμενων συντάξεων.

Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ψήφιση προκαταβολικά όλων των πρόσθετων μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2018, όπως ζητά το Ταμείο.

Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ», αρνήθηκε χθες ότι η κυβέρνηση συζητά τη μείωση του αφορολογήτου για να κλείσει η αξιολόγηση και ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνεται – χωρίς νομοθετική ρύθμιση από τώρα – στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η κατάθεση του οποίου εκκρεμεί. 

Σύμφωνα με σχετικά χθεσινά δημοσιεύματα, εξετάζεται η μείωση από τα 8.636 ευρώ σήμερα στα 6.818 και όχι στα 5.000 που ζητά το Ταμείο.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση το εξετάζει στο πλαίσιο μιας βεντάλιας εναλλακτικών για μετά το 2018. Οπως επισημαίνουν πηγές, η διαπραγμάτευση δεν έχει μπει ακόμη στην τελική ευθεία, όταν η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταθέσει τις συμβιβαστικές της προτάσεις για να μην τιναχθεί η αξιολόγηση στον αέρα. 

Ηδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προϊδεάσει για το πρώτο συμβιβαστικό βήμα: την επέκταση του κόφτη μετά το 2018. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν πηγές, εξετάζεται να γίνει αναφορά στη μείωση του αφορολογήτου σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα. 

Ετσι, δεν θα υπάρχει νομοθετική δέσμευση, αλλά θα αναφέρεται το μέτρο μεταξύ των πρώτων που θα ενεργοποιηθούν, αν χρειαστεί. Η κυβέρνηση θα μπορεί έτσι να επικαλεστεί, όπως έκανε ο Τσακαλώτος στην πρόσφατη επιστολή του στους θεσμούς, τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι οι στόχοι του προγράμματος θα επιτευχθούν και έτσι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το μέτρο.

Πριν φτάσουμε εκεί, πάντως, ο Τσακαλώτος θα επιχειρήσει μια επιεικέστερη στάση των θεσμών στο θέμα της αξιολόγησης στις επαφές του σήμερα και αύριο στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.
 

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 17:31
Exit mobile version