ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:30
MENU CLOSE

Βουλή: Έκθεση για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

28.09.2017 19:06

 

Τι αναφέρει η Έκθεση

Καμπανάκι κινδύνου πάντως χτυπά η Έκθεση για τις συνέπειες του ναυαγίου και το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί στον Σαρωνικό. «Στην περίπτωση του συμβάντος, από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό υπάρχει ζημία τόσο στα ύδατα και ενδεχομένως και στη βιοποικιλότητα», επισημαόνει το κείμενο. Σύμφωνα με την Έκθεση «η βύθιση του δεξαμενόπλοιου, η διαρροή πετρελαίου και η πρόσφατη ρύπανση στον Σαρωνικό έρχεται να προστεθεί στα πολλάπλά επιβαρυμένο από την ανθρώπινη δραστηριότητα φυσικό περιβάλλον της Αττικής. Η υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματος φάνηκε να ανακάμπτει στο Σαρωνικό τις τελευταίες δεκαετίες γεγονός που πλέον αναιρείται δεδομένου ότι σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία μόνο το 10% του πετρελαίου που διαφεύγει από ένα ναυάγιο μπορεί να περισυλλεγεί στη θάλασσα, οι διαδικασίες της απορρύπανσης και της αποκατάστασης του οικοσυστήματος γίνονται ακόμα πιο κρίσιμες».

Όπως αναφέρει η Έκθεση «για την διερεύνηση των επιπτώσεων σην λειτουργία του οικοσυστήματος εκπονούνται ήδη μελέτες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες συνέπειες της ρύπανσης. Τα πρώτα αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν σε ένα με δυο μήνες. Απαιτείται όμως επανάληψη των μετρήσεων μετά το τέλος της απορρύπανσης και της απάντλησης». Σημειώνεται επιπλέον ότι «εκτός από την επιφάνεια της θάλασσας, που είναι ορατή, σωματίδια μαζούτ κινούνται προς τον βυθό και επικάθονται» ενώ τονίζεται ότι «ανησυχία προκαλούν και οι μη εμφανείς επιπτώσεις που θα υποστούν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα σε βάθος χρόνου».

Σύμφωνα με την Έκθεση «οι κάτοικοι της Σαλαμίνας και των Δήμων του παράκτιου μετώπου καθώς και οι επαγγελματίες των περιοχών αυτών πλήττονται σοβαρά. Αλιείς, ιχθυοκαλλιέργειες και τουρισμός είναι βασικοί κλάδοι που καταμετρούν ήδη τις επιπτώσεις από τη καταστροφή του ευαίσθητου θαλάσσιου και παράκτιου οικοσυστήματος. Στις παραλίες δεν επιτρέπεται η κολύμβηση και οι παράκτιοι αλιείς δεν μπορούν να δουλέψουν. Η ακτή της Γλυφάδας που είχε βραβευθεί με “Γαλάζια Σημαία’ ως ακτή κολύμβησης που διακρίνεται από καθαρά νερά, σωστή οργάνωση και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, συνδράμοντας στην αειφορική τουριστική ανάπτυξη, έχει πληγεί σημαντικά».

Στην Έκθεση σημειώνεται ακόμη πως «επιπτώσεις από την θαλάσσια ρύπανση παρουσιάζονται και στα θαλασσοπούλια. Οι επιπτώσεις σχετίζονται και με τον θαλάσσιο χώρο και τον χερσαίο, γιατί τα πουλιά χρησιμοποιούν και τους δυο αυτούς χώρους». Και συνεχίσει η Έκθεση για το ίδιο θέμα αναφέροντας πως «η ρύπανση στη θάλασσα έχει δυο ειδών επιπτώσεις: Άμεσες επιπτώσεις που έχουν σχέση με τη μείωση της αδιαβροχοποίησης του πτερώματος τους, ουσιαστικά πεθαίνουν από υποθερμία ή πνίγονται και η θνησιμότητα από την τοξικότητα του ίδιου του πετρελαίου. Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που γίνονται αντιληπτές στις επόμενες δεκαετίες και οι οποίες δεν προκαλούν τον άμεσο θάνατο αλλά προκαλούν θνησιμότητα από την βιοσυσσώρευση τοξικών ουσιών στα ζωτικά τους όργανα, μείωση της φυσικής τους κατάστασης από την έλλειψη τροφής και μείωση της αναπαραγωγικής επιτυχίας τους».

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09
Exit mobile version