ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:21
MENU CLOSE

«Ολική επαναφορά» για τον Κιμ: Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου

28.11.2017 19:01
 
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας YONHAP, επικαλούμενο μια πηγή από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Ν. Κορέας.
 
Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν έχουν προς το παρόν δημοσιοποιηθεί, αν και η ιαπωνική ακτοφυλακή ανέφερε ότι ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα.
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμη στον αέρα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
 
Νωρίτερα την Τρίτη, δύο πηγές από την Ουάσιγκτον ανέφεραν πως αξιωματούχοι της αμερικανικης κυβέρνησης θεωρούν πως η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να διεξάγει μια νέα πυραυλική δοκιμή εντός ημερών, στην πρώτη εκτόξευση πυραύλου έπειτα από εκείνη στα μέσα Σεπτεμβρίου πάνω από την Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, γνωστοποίησε η ιταλική προεδρία.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συγκάλεσε έκτακτη, κατεπείγουσα σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή την νέα εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα.

Ο πύραυλος αυτός ενδέχεται να έπεσε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι κατέγραψε μια “πιθανή” εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα, στις 20.30 (ώρα Ελλάδας). “Είμαστε στη διαδικασία εκτίμησης της κατάστασης και θα παράσχουμε πρόσθετες λεπτομέρειες όταν είναι διαθέσιμες” είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε “βίαιη ενέργεια” που “δεν μπορεί να γίνει ανεκτή” την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Δεν θα υποκύψουμε σε καμία προκλητική ενέργεια. Θα εντείνουμε την πίεσή μας” στην Πιονγκγιάνγκ, τόνισε ο Άμπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος σύμφωνα με την Ουάσιγκτον είναι διηπειρωτικός, πρέπει να κατέπεσε στη θαλάσσια αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, ήταν η εκτίμηση του υπουργού Άμυνας της Ιαπωνίας.

«Εικάζουμε ότι κατέπεσε σε περιοχή εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μας» δήλωσε ο Ιτσουνόρι Ονοντέρα σε δημοσιογράφους.

 
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 10:18
Exit mobile version