ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:52
MENU CLOSE

Εξωφρενικό ποσό: Τα λεφτά που έβγαλε ο Μπέζος μέσα στις γιορτές

09.01.2018 17:24

 

Οι μετοχές της Amazon έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 6,6% από τις αρχές του χρόνου, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η εταιρεία που εδρεύει στο Σηάτλ κατάφερε να προσελκύσει το 89% των χρημάτων που ξοδεύτηκαν την περίοδο των γιορτών φέτος (με κέρδη περίπου 5 δισ.).

Η τελευταία αύξηση των μετοχών έσπρωξε την περιουσία του Μπέζος πάνω από το υψηλό που είχε πιάσει ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς το 1999. Ο ιδρυτής της Amazon ξεπέρασε τον Γκέιτς τον Οκτώβρη όταν η καθαρή αξία του έφθασε τα 93,8 δισ. δολάρια. Η αξία του Μπέζος ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια για πρώτη φορά έναν μήνα αργότερα όταν ξεκίνησε η περίοδο των εορταστικών αγορών με την Black Friday.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Γκέιτς θα είχε περιουσία άνω των 150 δισ. δολαρίων αν κρατούσε τα περιουσιακά του στοιχεία που έδωσε σε φιλανθρωπίες και κυρίως στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, που έχει ιδρύσει ο ίδιος μαζί με την γυναίκα του. Υπολογίζεται ότι ο Γκέιτς έχει προσφέρει σχεδόν 700 εκατομμύρια μετοχές της Microsoft και 2,9 δισ. δολάρια μεταξύ άλλων περιουσιακών στοιχείων από το 1996.

Εκτός από την Amazon ο Τζεφ Μπέζος έχει σημαντικό ποσοστό στην Blue Origin, την αεροδιαστημική εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε πριν από 17 χρόνια. Πριν από δύο χρόνια ο Μπέζος πούλησε 2 εκατομμύρια μετοχές της Amazon για να χρηματοδοτήσει με 1,42 δισ. δολάρια τις δραστηριότητες της Blue Origin, η οποία στοχεύει να πραγματοποιήσει μεταξύ άλλων υποτροχιακές τουριστικές πτήσεις στο διάστημα. Μάλιστα ο ίδιος, σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει στους New York Times, έχει δεσμευτεί να πουλάει κάθε χρόνο μετοχές της Amazon αξίας 1 δισ. για να χρηματοδοτεί την διαστημική εταιρεία του.

Όμως, εκτός όλων των άλλων, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου είναι από το 2013 o ιδιοκτήτης μιας από τις πιο ιστορικές εφημερίδες των ΗΠΑ, της Washington Post. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος παλαιότερα αγόρασε την εφημερίδα για να την μετατρέψει σε έναν ισχυρό φύλακα των ηγετών της πιο ισχυρής χώρας του κόσμου. Λίγο μετά από την εξαγορά η Washington Post απέκτησε και ένα καινούργιο μοτό: Η Δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι.

Πηγή: insider

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:50
Exit mobile version