ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 16:26
MENU CLOSE

ΠΓΔΜ: «Σιγή ιχθύος» μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι

28.01.2018 06:41

 

Κανένας δεν αποκάλυψε τι συζητήθηκε και ποια ονόματα έπεσαν στο τραπέζι του διαλόγου. Ωστόσο από τις δηλώσεις που έκαναν οι συμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ακούστηκαν πολλές απόψεις για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η ΠΓΔΜ κατά την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί όλα τα κόμματα να βρουν κοινή συνισταμένη και να καταλήξουν σε ενιαία γραμμή. Επίσης, αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Αθήνα και τις δηλώσεις που έγιναν μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, ο Ζάεφ έστειλε μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες. Είπε χαρακτηριστικά ότι  είναι απαραίτητη, για την εξεύρεση λύσης, η συμμετοχή της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης αλλά και του προέδρου της χώρας. «Απαιτείται πολιτική θέληση και κουράγιο από την πλευρά μας, αλλά η λύση είναι πιθανή αν υπάρχει τέτοια πολιτική θέληση και από την ελληνική πλευρά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ενημέρωσα τους μετέχοντες στη σύσκεψη ότι αυτή η διαδικασία θα είναι πολύ υπεύθυνη και αποφασιστική. Στόχος μας να διασφαλίσουμε την πρόοδο και την προστασία των εθνικών συμφερόντων».

«Απόψε παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και στη συνέχεια ανταλλάξαμε απόψεις για τις συνομιλίες που είχα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Η όλη διαδικασία απαιτεί αφοσίωση και πολιτική υπευθυνότητα, με στόχο την οικοδόμηση εθνικής συναίνεσης. Με την επίλυση της διμερούς διαφοράς που διαρκεί 25 χρόνια, έχουμε σκοπό να εξασφαλίσουμε την πρόοδο και την ένταξη της “Μακεδονίας” στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όπως και την προστασία των εθνικών συμφερόντων και της αξιοπρέπειας του λαού μας» σημείωσε ο Ζάεφ.

Πρόσθεσε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι απαραίτητη η συμμετοχή της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, του Προέδρου της χώρας, καθώς και η έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.

«Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση και θάρρος από την πλευρά μας, όμως η λύση είναι δυνατή εφόσον υπάρχει αντίστοιχη πολιτική βούληση και από την ελληνική πλευρά. Η (ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική) ολοκλήρωση, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, είναι σημαντικά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Το χρωστάμε αυτό στους πολίτες. Γι’ αυτό εμείς, ως κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό, όπως και με τους πολιτικούς εκπροσώπους της Ελλάδας», σημείωσε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες συναντήσεις, «όπου θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με στόχο τη λύση, υπογραμμίζω, τη λύση και όχι την αναβολή».

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε επίσης ότι δεν θέλει να σχολιάσει τις ελληνικές θέσεις και ότι στο μέλλον θα σχηματιστούν ομάδες εργασίας για τα σχολικά εγχειρίδια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τόνισε ότι θα υιοθετηθεί μία θέση που δεν θα πλήξει τα συμφέροντα των πολιτών της και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μας ενημέρωσαν για τις προτάσεις και τις θέσεις των δύο πλευρών». 

 «Περιμένουμε τώρα τα επόμενα βήματα αυτής της διαδικασίας, της οποίας θέλουμε να είμαστε μέρος», είπε ο  αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Μίτσκοσκι. Υπογράμμισε δε ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έπρεπε να γίνει νωρίτερα.

Τέλος ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, είπε:  «Εκτιμώ το διάλογο και την εξεύρεση λύσης. Είναι η αρχή της διαδικασίας, είναι σημαντικό η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, για την ειρήνη και τη σταθερότητα».

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 16:26
Exit mobile version