ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 15:23
MENU CLOSE

Κύπρος: Εκδηλώσεις για την μαύρη επέτειο της εισβολής του Αττίλα και το προδοτικό πραξικόπημα

15.07.2018 09:03

 

Σε υπόμνηση της αποφράδας ημέρας, στις οκτώ και 20 το πρωί, ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στο επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες στο πραξικόπημα.

Μετά το μνημόσυνο, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι το άφρων και προδοτικό πραξικόπημα ήταν αποτέλεσμα του διχασμού, προσθέτοντας ότι σήμερα ο τόπος βιώνει τις συνέπειες.

«Αυτά είναι που πρέπει να προβληματίσουν όλους ώστε μέσα από την ενότητα να αντιμετωπισθεί η τραγική πραγματικότητα», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Εξάλλου, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι η συνέχιση του απαράδεκτου στάτους κβο οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Άγκυρα και τους Τουρκοκυπρίους να αλλάξουν νοοτροπία.

«Εύχομαι, να αλλάξουν μυαλά, ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα είναι αντάξια με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ευρωπαϊκό κεκτημένο,» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο Μουσταφά Ακκιντζί στην επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, στην οποία παρουσιάστηκε ως πρόεδρος της λεγόμενης τουρκικής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και διεκδίκησε δικαιώματα γι αυτήν σε διεθνές πεδίο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει, επειδή θέλει να κρατήσει ήπιους τόνους.

Εξάλλου, τα κόμματα, σε διακηρύξεις τους για την επέτειο επισημαίνουν ότι για 44 χρόνια η μοιρασμένη πατρίδα μας και ο λαός της βιώνουν ακόμα τις τραγικές συνέπειες του διπλού εγκλήματος.

Επίσης επισημαίνουν ότι η 15η Ιουλίου είναι ημέρα εθνικού πένθους αλλά και θύμησης για όσους όρθωσαν το ανάστημά τους δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους

Η Βουλή, η οποία ολοκλήρωσε τις κανονικές εργασίες της, συνήλθε σε ειδική συνεδρία καταδίκης τόσο του πραξικοπήματος όσο και της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου, 1974.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 15:20
Exit mobile version